Ανταπόκριση

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μάη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Ηρώο του Χάνι Δελβινάκιου του Πωγωνίου Ιωαννίνων, συγκέντρωση για την Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που διοργάνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας Πωγωνίσιων.

Τη νύχτα της 8ης προς 9η Μάη 1945, ως γνωστόν, η Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στον Κόκκινο Στρατό.

79 χρόνια μετά από το « Διάγγελμα προς το Λαό» του Στάλιν που διακήρυσσε: «Ήρθε η ιστορική μέρα της οριστικής συντριβής της Γερμανίας, η μέρα της μεγάλης νίκης του λαού κατά του γερμανικού ιμπεριαλισμού».

Την εκδήλωση άνοιξε ως παρουσιάστρια η Γιώτα Γιωτοπούλου, που είπε λίγα λόγια για την εκδήλωση.

Χαιρετισμός και κατάθεση στεφάνου έγινε από το μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πωγωνισίων για τον εορτασμό της Νίκης Χρήστο Μεντή. Έπειτα κατέθεσαν φύλλα δάφνης και χαιρέτισαν στην εκδήλωση με τη σειρά, εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Εργατικού Αγώνα, του Μ-Λ ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και το μέλος της Πρωτοβουλίας των Πωγωνισίων Παναγιώτης Τσούνης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αλέκος Ράπτης, ερευνητής ιστορικός που παρουσίασε τους αγώνες των Πωγωνίσιων στρατιωτών στον πόλεμο κατά του ιταλικού φασισμού, των παρτιζάνων του ΕΛΑΣ, τους θανάτους, τις καταστροφές τις πυρπολήσεις των χωριών της περιοχής από τη Ναζιστική μεραρχία Εντελβάις.

Η κομματική οργάνωση του Μ-Λ ΚΚΕ Ιωαννίνων παρευρέθηκε στην εκδήλωση τιμής της 9ης Μάη και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Χάνι Δελβινακίου και φώναξε συνθήματα.

Εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Θεοδώρα Καμαράκη, κάνοντας αναφορά στην ιστορική νίκη των λαών, στα διδάγματα και τις υποχρεώσεις που έχει το λαϊκό κίνημα σήμερα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα του Παλαιστινιακού λάου για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία.

Η εκδήλωση έληξε με υψωμένες γροθιές τραγουδώντας τη Διεθνή και το «επέσατε θύματα αδέρφια εσείς».

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι ομιλητές καταδίκασαν τη γενοκτονία που διαπράττουν οι Σιωνιστές στην Παλαιστίνη και οι παρευρισκόμενοι βροντοφώναξαν “ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ”.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το