Δεκάδες διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από σφαίρες της αστυνομίας στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Περού μετά την ανατροπή και τη φυλάκιση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Στις 9 Ιανουαρίου, η περουβιανή αστυνομία πυροβόλησε εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην φτωχή επαρχία των Άνδεων Juliaca, κοντά στη λίμνη Titicaca, με αποτέλεσμα να σκοτώσει δεκαεπτά πολίτες, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματισθεί.

Την επομένη της σφαγής της Juliaca, η καθημερινή εφημερίδα της Λίμα «La República» κυκλοφόρησε με τίτλο του κύριου άρθρου: «Σταματήστε τη σφαγή». Στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο τονίζεται:

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η σφαγή που προκλήθηκε από μια κυβέρνηση που δεν ακούει τίποτα, που χρησιμοποιεί βία χωρίς όρια και που προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ το ανίκανο Κογκρέσο γυρίζει την πλάτη στην πραγματικότητα».

Οι 17 θάνατοι στην Juliaca ανεβάζουν σε 39 τον αριθμό των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από την αστυνομία σε διαδηλώσεις κατά της σύλληψης του προέδρου Pedro Castillo στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στον απόηχο της σφαγής της Juliaca, η κυβέρνηση κήρυξε persona non grata τον Έβο Μοράλες, τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, που υπερασπίζεται σθεναρά την αποκατάσταση του Πέδρο Καστίγιο. Ως απάντηση ο Έβο Μοράλες έγραψε στο Twitter το σύνθημα «Hasta la victoria siempre!» και ότι «Βολιβιανοί και Περουβιανοί, […] είμαστε αδέρφια. (Και) Δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας διχάσουν με το μίσος και τον ρατσισμό τους».

Η περουβιανή κυβέρνηση, ωστόσο, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 το βράδυ ως τις 4.00 τα ξημερώματα και για τις επόμενες τρεις μέρες στη νότια περιφέρεια Πούνο.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους ζητούν την άμεση παραίτηση της νέας προέδρου, της Ντίνα Μπολουάρτε, τη διάλυση του Κογκρέσου, την αλλαγή του Συντάγματος, τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την απελευθέρωση του Καστίγιο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το