γρήγορα, βρείτε έναν άνθρωπο να μιλάει
ελληνικά εκεί στο υπουργείο εσωτερικών

Διαπιστωμένη από καιρό, και ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι υποβολές υποψηφιοτήτων στις διάφορες εκλογικές διαδικασίες άρχισαν να γίνονται με ψηφιακό τρόπο, είναι η ένδεια προσωπικού που να μιλάει ελληνικά στο υπουργείο εσωτερικών (για το υπουργείο εξωτερικών, το ξέραμε). Το πράγμα ήδη είχε φανεί από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τώρα όμως, μάλλον παράγινε:
Στη νέα φόρμα που αφορά τις ευρωεκλογές και συμπληρώνεται ατομικά και ψηφιακά, όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές υποβάλλοντας την υποψηφιότητά τους καλούνται να αφήσουν κενό το τετραγωνάκι που γράφει «Δεν συντρέχουν στο πρόσωπό μου τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 2 του ν.4255/2014».

Η αυστηρή, ρητή οδηγία του υπουργείου εσωτερικών προς όλους τους υποψηφίους είναι να μην επιλεγεί-τσεκαριστεί η συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο για όποιον άνθρωπο μιλάει ελληνικά, το κενό τετραγωνάκι κανονικά σημαίνει ότι σε βάρος του υποψηφίου συντρέχουν κωλύματα εκλογιμότητας. Κρίμα να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο κόμμα του Άδωνη. Κρίμα να συμβαίνουν τέτοια πράγματα κάτω από τα μάτια της υποψηφίας ευρωβουλευτού Βίκυς Φλέσσα. Σε προσκυνώ γλώσσα. Το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι μάς μάρανε.

ή μήπως όχι;
Η ένδεια και η επιτακτική ανάγκη του υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη δυο τριών ελληνοφώνων οι οποίοι ταυτόχρονα να μπορούν να υπηρετούν τη στοιχειώδη λογική, είναι η καλή ερμηνεία. Η κακή εκδοχή είναι ότι οι επιτελικοί του υπουργείου Εσωτερικών, κρίνοντας από τους πρώην, νυν και μέλλοντες υποδίκους ευρωβουλευτές, Λαγό, Καϊλή, Σπυράκη, Γεωργούλη, Κύρτσο, κλπ., έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι πρέπει κανείς να είναι υπόδικος για να έχει τύχη ως ευρωβουλευτής. Λέτε να είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης για την υποψηφιότητα Μπελέρη; Για πρώτη φορά στα χρονικά, και μάλιστα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ένας νυν φυλακισμένος τίθεται υποψήφιός της, για οποιοδήποτε αξίωμα.

Αν τυχόν ο Φρέντι Μπελέρης (πριν λίγες εβδομάδες κρίθηκε ένοχος από το Ειδικό Δικαστήριο SPAK της Αλβανίας για την κατηγορία της εκλογικής διαφθοράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση) τα καταφέρει να εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο, τότε η χώρα μας θα έχει πετύχει το ακατόρθωτο: δεν περιοριζόμαστε στην παραγωγή ευρωβουλευτών οι οποίοι στη διάρκεια της θητείας τους καταλήγουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, αλλά, πλέον, παράγουμε ευρωβουλευτές οι οποίοι πριν καν ξεκινήσει η θητεία τους είναι καταδικασμένοι και έγκλειστοι.

σωφρονισμός και οικονομία
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν είναι και καταστροφική η οψιόν της φυλακής για τους ευρωβουλευτές, με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις διατηρούν την έδρα τους και τις κυριότερες μηνιαίες ευρω-αποζημιώσεις τους, και την ίδια ώρα (μπορούν να) κάνουν οικονομία από το κελί τους.

Για παράδειγμα, ο καταδικασμένος και αμετανόητος χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός, λαμβάνει κάθε μήνα 7.300 ευρώ καθαρά, διατηρεί βέβαια την έδρα του στην ευρωβουλή, και όπως όλοι οι ευρωβουλευτές επιχορηγείται με περίπου 27.000 ευρώ μεικτά για μισθούς βοηθών και συμβούλων του, και με επιπλέον 4.800 τον μήνα καθαρά για έξοδα γραφείου (στα οποία δεν απαιτούνται παραστατικά εξόδων). Δυστυχώς, έγκλειστος ων, χάνει 340 ευρώ για κάθε απουσία του από συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου, αλλά μάλλον το μικροποσό αυτό το έχουνε γενικά γραμμένο οι Έλληνες ευρωβουλευτές: σε σύγκριση με όλους τους συναδέλφους τους από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, στη θητεία 2019-2024 οι συμπατριώτες μας ευρωβουλευτές είχαν τον μικρότερο χρόνο παρουσίας στα ευρωπαϊκά έδρανα. Κατά μία έννοια, οι Έλληνες ευρωβουλευτές, έγκλειστοι και μη, είναι σημαιοφόροι στην υλοποίηση του αιτήματος της εξόδου μας από την ΕΕ.

συνέχεια, με ταυτόχρονη ανανέωση
Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ζαγοράκης, βρίσκεται πλέον στα ευρωψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας, βρίσκεται πλέον στα ευρωψηφοδέλτια της ΝΔ. Άραγε αυτό σημαίνει ότι «ο αθλητισμός ενώνει»; Ή μήπως εδώ τελικά απλώς αφήνουμε «την πολιτική έξω από τον αθλητισμό»;

Στην πραγματικότητα, αυτό που πρωτίστως έχουμε, είναι η συνέχεια της πολιτικής, με τα ίδια μέσα, αλλά υπό τη σημαία άλλης πολιτικής δύναμης. Ίσως πάλι να φταίει ότι την τελευταία 5ετία το ΠΑΣΟΚ έχει υπερψηφίσει σε ποσοστό περί το 70% τα άρθρα των νομοσχεδίων της ΝΔ, και, αντικειμενικά, δεν υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Το καλό είναι ότι ακόμη και τα απολύτως φρέσκα πρόσωπα, όπως επί παραδείγματι αυτό της Ελεονώρας Μελέτη, νέας υποψηφίας ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να πάρουν τη σκυτάλη από την προηγούμενη φουρνιά των γαλάζιων στελεχών και να συνεχίσουν επάξια. Η ΝΔ, πέρα από τον Φρέντι Μπελέρη, που είναι ήδη φυλακισμένος για διαπλοκή, και άρα έχει κολυμπήσει στα απαιτητικά νερά που επιβάλλουν τα γαλάζια στάνταρντς, βρίσκει στη γνωστή τηλεπαρουσιάστρια -και λιγότερο γνωστή σκηνοθέτη «αισθησιακών» ταινιών- την εγγύηση της συνέχειας που χρειάζεται.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το