Εν όψει των ευρωεκλογών, έχουμε επανάληψη ενός παρόμοιου σκηνικού που στήθηκε πέρυσι κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών, όταν εργοδότες συνοδεία ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο Ά. Γεωργιάδης, συγκέντρωναν εργαζόμενους για να τους μιλήσουν, ασκώντας ωμό εκβιασμό για να ψηφίσουν ΝΔ.
Στη φάση αυτή οι εκβιασμοί επανέρχονται, όχι με τόσο χροντροκομμένο τρόπο, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, αλλά με σαφείς εργοδοτικές “υποδείξεις” ως προς την επιλογή ψήφου των εργαζομένων στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, σε διάφορους χώρους εργασίας, όπως ενδεικτικά μεγάλης αλυσίδας super market ή μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, ασκούνται πιέσεις, εκ μέρους της εργοδοσίας, μέσω κάθε λογής παρέμβασης υπέρ της ΕΕ, για ψήφο όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και σε κόμματα που την στηρίζουν.
Το συλλογικό όργανο των μεγαλο-εργοδοτών, ο ΣΕΒ, διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα βομβαρδίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και τα mail εργαζομένων με διαφημιστική καμπάνια υπέρ της ΕΕ. Μια διαφημιστική καμπάνια που, από τη μια, καλλιεργεί την ανασφά­λεια, λέγοντας ότι κινδυνεύει «η ικανότητα της Ευρώπης να λειτουργήσει ως πρότυπο για τον κόσμο, προωθώντας και υποστηρίζοντας αξίες που προάγουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία, τις ανοιχτές κοινωνίες και τις αγορές». Ενώ, από την άλλη, υπερθεματίζει την υποστήριξη της ΕΕ με διακηρύξεις «μοιραζόμαστε τις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επενδύσεις μας, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία μας εξαρτώνται από προβλέψιμες και σταθερές συνθήκες. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ψηφίσουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές και να υποστηρίξουμε την Ευρώπη».
Στην καμπάνια του ο ΣΕΒ κόπτεται για την ενίσχυση 5 πυλώνων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενιαία αγορά, για περισσότερη “ανθεκτικότητα”, για την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με «ευελιξία» στο εργασιακό περιβάλλον κ.ά.. Όπως αναφέρεται δε σε μήνυμα, που έλαβαν εργαζόμενοι σε φαρμακοβιομηχανία, «οι υπάλληλοί μας ωφελούνται από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνεργασία… ».
Δεν είναι να απορεί βέβαια κανείς για τη στήριξη των εργοδοτών υπέρ της ΕΕ και των κομμάτων που ορκίζονται στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Άλλωστε τα συμφέροντά τους υπηρετούνται μέχρι κεραίας από τις κατευθύνσεις και τις ντιρεκτίβες της που οδηγούν σε αμέτρητα αντεργατικά μέτρα που ψηφίζονται από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, διαχρονικά αλλά και με μια άνευ προηγουμένου ένταση από την εποχή των μνημονίων, η οποία και συνεχίζεται ακάθεκτη. Μπορεί η παραμονή στην ΕΕ να εξασφαλίζει στους εργοδότες αναρίθμητα οφέλη και για τον λόγο αυτό να πιέζουν για το ποιες φιλο-ΕΕ δυνάμεις θα πρέπει να στηριχθούν στις ευρωεκλογές, την ίδια στιγμή όμως, η πραγματικότητα λέει στους εργαζόμενους πως η ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν είναι εκείνα που ευθύνονται για τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, τη δραματική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, την απο-βιομηχάνιση, την ενεργειακή εξάρτηση. Την ακρίβεια και τη δραστική μείωση και καθήλωση των μισθών και των συντάξεων που δεν αρκούν ούτε μέχρι τα μέσα του μήνα. Για τη σωρεία αντεργατικών μέτρων που επέκτειναν και γενίκευσαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τον αφανισμό των ΣΣΕ, την κατάργηση του 8ωρου και καθιέρωση των 13 ωρών εργασίας, και ακόμη χειρότερων ωραρίων λά­στιχο. Για πλήθος μέτρων εναντίον δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Μέ­τρων που βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων, του νερού, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, των σιδηροδρόμων – με την τραγική συνέπεια των Τεμπών. Μέτρων που οδηγούν σε αδιέξοδο τους αυτοαπασχολούμενους και μικροϊδιοκτήτες, σε απόγνωση τη μικρομεσαία αγροτιά, όχι μόνο εδώ αλλά και σε όλη την Ευρώπη, και τα οποία μάλιστα στάθηκαν αφορμή για τεράστιες κινητοποιήσεις, σε πολλές χώρες, το προηγούμενο διάστημα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το