Με αφορμή την επέτειο της 15ης Μαΐου 1948, που σηματοδοτεί την έναρξη της Παλαιστινιακής Nakba – «καταστροφής», το Μ-Λ ΚΚΕ οργάνωσε στο ΣΗΜΑ την Κυριακή 12 Μαΐου εκδήλωση μνήμης αλλά και ενημέρωσης για τις δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

Ως εισαγωγή στην εκδήλωση προβλήθηκε το ακόλουθο ευσύνοπτο βίντεο στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβάλλονται σκηνές από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών τις οποίες βιντεοσκόπησαν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα.

(Για να το παρακολoυθήσετε πιέστε το “Παρακολουθήστε στο Youtube”).

Μετά την προβολή του βίντεο, ο Αχμάντ Χασάν, γραμματέας του ΔΣ της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα, και η Αγγελική Φατούρου, εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος του Μ-Λ ΚΚΕ, παρουσίασαν ιστορικά στοιχεία για τη Nakba που ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση σε περισσότερα από 500 χωριά και πόλεις μεταξύ του 1947 και 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον διωγμό 950.000 ανθρώπων -οι οποίοι αποτελούσαν τα δύο τρίτα του παλαιστινιακού πληθυσμού- από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους.

Ο Αχμάντ Χασάν έδωσε στοιχεία για την πληθυσμιακή σύνθεση των λαών που ζούσαν στη Γη της Παλαιστίνης και την ειρηνική συνύπαρξή τους, για τη Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917 που τασσόταν υπέρ της ίδρυσης εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη, για τις μετέπειτα μεθοδεύσεις που στήριζαν και στηρίζουν τη διαρκή γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων και που συντελούν ώστε σήμερα το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ να βομβαρδίζει ισοπεδώνοντας τη Γάζα και να ετοιμάζεται για εκτεταμένη χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Η Αγγελική Φατούρου αναφέρθηκε σε κάποια κομβικά σημεία της ιστορίας του Παλαιστινιακού ζητήματος αλλά και σε καταστάσεις που η ίδια είχε ζήσει σε επισκέψεις της στην Παλαιστίνη, είτε ως εκπρόσωπος του Μ-Λ ΚΚΕ, είτε ως εκπρόσωπος εκπαιδευτικών σωματείων όταν είχαν πάρει την απόφαση να χτίσουν κατεστραμμένα από το Ισραήλ σχολεία. Εξήρε το σθένος, τον αγώνα και την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού απέναντι στους γενοκτονικούς πολέμους που εξαπολύει το Ισραήλ με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών -αμερικανών και δυτικών- όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη απέναντι στις επιθέσεις στρατού και εποίκων. Τόνισε, επίσης, τη διαχρονική αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός στην Παλαιστίνη και παρουσίασε τη θέση του Μ-Λ ΚΚΕ για το Παλαιστινιακό ζήτημα, όπως ψηφίστηκε στο πρόσφατο 7ο Συνέδριό του.

Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις από πολλούς παρευρισκόμενους, που φώτισαν ακόμη περισσότερο το θέμα και δήλωναν την ανάγκη να εκφραστεί όσο γίνεται πιο καθαρά η αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό!

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η όλη εκδήλωση είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που εκφράστηκε και από το ότι ο κόσμος δεν αποχώρησε με το τέλος της εκδήλωσης. Παρέμεινε στο χώρο για περαιτέρω συζήτηση με τη συνοδεία ποτού ή και των γευστικών μεζέδων που είχε ετοιμάσει η κουζίνα της Πορείας.

ΣΗΜΑ
τηλέφωνο: 2114008603
διεύθυνση: Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια
βρείτε το ΣΗΜΑ και στο Facebook:
www.facebook.com/simaporeia.
βρείτε μας και στο Instagram: sima_poreia
e-mail: shmaporeia@gmail.com
(εδώ μπορείτε να ζητήσετε να λαμβάνετε
το πρόγραμμα εκδηλώσεών μας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το