ΕΛΜΕ Λήμνου: Ανακοίνωση

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου που με απόφασή της προτρέπει τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης», χαρακτηρίζοντας έτσι ως λαθραίους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες τους λόγω οικονομικών και πολεμικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών στις πατρίδες τους. Είναι πραγματικά πρωτάκουστο να διατυπώνεται από εκπαιδευτικούς μια τόσο ακραιφνώς ρατσιστική, απάνθρωπη, αλλά κυρίως αντιπαιδαγωγική θέση. Αναρωτιόμαστε, αφού η ΔΑΚΕ Λέσβου θεωρεί αποδεκτό και διόλου προβληματικό τον όρο «λαθρομετανάστης» και μας προτρέπει σε χρήση του, άρα προφανώς μας καλεί να αποκαλούμε με αυτό τον απαξιωτικό και προσβλητικό όρο τους μαθητές μας που, σύμφωνα με τη ΔΑΚΕ Λέσβου, εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία; Δε το χωράει ο νους του ανθρώπου ότι θα μπορούσε ποτέ εκπαιδευτικός να απευθύνεται σε μαθητές με έναν τέτοιο χαρακτηρισμό! Η πρόταση αυτή της ΔΑΚΕ Λέσβου αποτελεί πραγματικά μνημείο απανθρωπιάς και το χειρότερο είναι πως δε μοιάζουν καν να το συνειδητοποιούν.

Από την άλλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για αυτές αλλά και για ανάλογες πρακτικές και συμπεριφορές, καθώς ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, συντελεί στη συνέχιση αλλά και την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διαβίωση των προσφύγων μόνο ως υποκριτικό μπορεί να χαρακτηριστεί αφού η δημιουργία και η διαιώνιση της Μόριας και κάθε ανάλογου στρατοπέδου ψυχών είναι δικό της δημιούργημα. Οι απαράδεκτες απόψεις που εκφράστηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό.

Καλούμε τους συναδέλφους με τη στάση τους να απομονώσουν τις απαράδεκτες, απάνθρωπες και ρατσιστικές αυτές απόψεις και να πρωτοστατήσουν ώστε να καλλιεργούνται στους μαθητές μας τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Να ανοίξουν θαρρετά τη συζήτηση στην τάξη σχετικά με τα πραγματικά αίτια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, δηλαδή τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ισχυρούς, και να αναδειχθεί ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η πάλη των λαών ενάντια σε αυτά.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις καταδίκης
αυτής της απαράδεκτης στάσης.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας, απαιτούμε:

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις απαράδεκτες συμφωνίες με την ΕΕ που οδηγούν στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας.
Να λήξει άμεσα η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες στα διάφορα camp/ hot-spots (στην πραγματικότητα στρατόπεδα συγκέντρωσης) ανά τη χώρα.
Ισοκατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα (αντί της υπερσυγκέντρωσης στα νησιά) και διαμονή τους σε μικρές ανθρώπινες δομές ολιγοήμερης φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες.
Σύντομες διαδικασίες ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, με σκοπό τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τη χώρα και τη μετάβασή τους στη χώρα που επιθυμούν με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.
Άμεση ένταξη των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στις ανάλογες εκπαιδευτικές δομές. Εξειδικευμένη στήριξη αυτών των παιδιών με τη βοήθεια των σχετικών επιστημόνων (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, μεταφραστών κλπ), ειδική και εξατομικευμένη βοήθεια με βάση την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο του καθενός, ώστε να ενταχθούν ομαλά στη σχολική διαδικασία.

Εμπρός σε κοινή πάλη, ντόπιων και προσφύγων/μεταναστών απέναντι στον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τον ιμπεριαλισμό. Κοινή πάλη για τα κοινά μας προβλήματα και τα κοινά μας δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το