Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει να υπογράψει το επόμενο έτος μια εκτελεστική διαταγή ώστε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα απαγορεύει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κατασκευάζουν οι κινεζικές Huawei και ZTE, αναφέρουν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα από την κυβέρνηση Τραμπ για να κόψει την πρόσβαση των Huawei Technologies και ZTE Corp στην αμερικανική αγορά. Οι δύο εταιρείες είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην αγορά εξοπλισμού δικτύων.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες εκτελούν εντολές της κινεζικές κυβέρνησης και ο εξοπλισμός τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθήσουν Αμερικανούς πολίτες.

Η εκτελεστική διαταγή, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση για πάνω από οκτώ μήνες, θα μπορούσε να εκδοθεί από τον Ιανουάριο, δίνοντας οδηγίες στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να μπλοκάρει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από την αγορά εξοπλισμού από ξένες αγορές που συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια, αναφέρουν στο πρακτορείο πηγές από την αγορά των τηλεπικοινωνιών και την κυβέρνηση.

Αν και η διαταγή είναι απίθανο να κατονομάζει την Huawei ή τη ZTE, μια πηγή αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου αναμένεται να την ερμηνεύσουν ως εντολή να περιορίσουν τη χρήση του εξοπλισμού των δύο κινεζικών εταιρειών. Οι πηγές αναφέρουν ότι το κείμενο της διαταγής δεν έχει οριστικοποιηθεί.

πηγή: Reuters

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το