Μέχρι και οι Κούρδοι του Λαυρίου φαίνεται πως ενοχλούν την κυβέρνηση αναφορικά με το δόγμα της περί «νόμου και τάξης», αφού μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποίησαν σήμερα διευρυμένη επιχείρηση εκκένωσης του καμπ όπου διέμεναν δεκάδες άνθρωποι εδώ και δεκαετίες.

Λίγες μόλις μέρες στη νέα της θητεία και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με συνέπεια το «έργο» της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και των εκκενώσεων δομών αλληλεγγύης, ακόμη και εκείνων που είναι αρμονικά συνδεδεμένες με τις τοπικές κοινωνίες εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε στις 6 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε στις 7. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τη νύχτα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΑΣ αναφέρεται ότι «η εκκένωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς να προβληθεί αντίσταση, έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων καθώς το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ακατάλληλο για διαμονή». Όμως η αφήγηση της ΕΛΑΣ υποπίπτει σε αντιφάσεις, καθώς σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι το κτίριο «λειτουργούσε από το 1947 αρχικά νόμιμα και τα τελευταία χρόνια τελούσε υπό κατάληψη». Η επισήμανση λοιπόν του «παράνομου» χαρακτήρα της διαμονής των Κούρδων αφήνει να εννοηθεί ότι η εκκένωση έγινε με γνώμονα τη «νομιμότητα» και όχι την «ασφάλειά» τους.

Ακόμη κι έτσι ωστόσο, είναι γνωστή η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να υποστηρίξει τις δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης δομών και καταλήψεων στέγης, αλλά και πολιτικής δράσης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από το κτίριο μεταφέρθηκαν συνολικά 53 άτομα (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), σε υφιστάμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η επιχείρηση αυτή ήταν προαποφασισμένη και πώς οι δομές που μεταφέρθηκαν οι Κούρδοι έχουν δημιουργηθεί από καιρό ειδικά για αυτό το σκοπό, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Με το πέρας της επιχείρησης το κτίριο αποδόθηκε στο Δήμαρχο του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς τον Απρίλιο του 2023 με τροπολογία της Κυβέρνησης η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Όχι και τόσο κλίμα ηρεμίας κατά την εκκένωση λένε οι Κούρδοι

Ορισμένοι Κούρδοι πρόσφυγες που διέμεναν στο καμπ δηλώνουν, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σοκαρισμένοι από την αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, που, όπως λένε, ξεκίνησε γύρω στις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα με συμμετοχή περίπου 200 αστυνομικών. Μιλούν για ιδιαιτέρως τραυματική επιχείρηση, καθώς τους επανέφερε στη μνήμη βιώματα αστυνομικής βίας και διώξεων που έχουν υποστεί από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στις περιοχές του Κουρδιστάν.

Αναφέρουν ότι κάποια προσωπικά τους αντικείμενα καταστράφηκαν λόγω της αιφνιδιαστικής αστυνομικής επιδρομής και ότι η αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε όσους και όσες επιχείρησαν να αντισταθούν, χωρίς να γνωρίζουν αν υπήρξαν στη συνέχεια συλλήψεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άγνωστος αριθμός προσφύγων, που έλειπαν σε νυχτερινές δουλειές την ώρα της επιδρομής, παραμένει έξω από το καμπ, που έχει σφραγιστεί από την αστυνομία, η οποία συνεχίζει να ψάχνει το χώρο.

Συμφωνία που δεν τηρήθηκε – Η Τουρκία στο παρασκήνιο

Οι πρόσφυγες σημειώνουν ότι τους προηγούμενους μήνες βρίσκονταν σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και είχαν δεχτεί να εγκαταλείψουν το καμπ στο Λαύριο με την προϋπόθεση ότι θα μεταφερθούν όλοι σε κάποια δομή για Κούρδους πρόσφυγες, κάτι που δεν έγινε. Επισημαίνουν ότι, όντας Κούρδοι χωρίς πατρίδα και υπό συνεχείς βίαιες διώξεις από το τουρκικό κράτος, είχαν δημιουργήσει στο καμπ στο Λαύριο έναν κοινοτικό χώρο όπου ζούσαν ειρηνικά, με απόλυτη ασφάλεια και αλληλεγγύη μεταξύ τους, καλλιεργώντας τις πολιτιστικές παραδόσεις της πατρίδας τους και μεταδίδοντάς τις στα παιδιά τους.

Θεωρούν ότι η βίαιη εκκένωση του καμπ του Λαυρίου επιχειρεί να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα της Τουρκίας και να λειτουργήσει σαν χειρονομία καλής θέλησης και πειστήριο συνεργασίας ενόψει της διακηρυγμένης πρόθεσης του υπουργού Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας ενόψει και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση εργαλειοποιεί Κούρδους πρόσφυγες που έχουν υποστεί σοβαρές διώξεις και βία και τους χρησιμοποιεί σαν αντικείμενο για τις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία.

«Αυτή η βίαιη εκκένωση είναι μέρος της αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη», λένε.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το