H Aφίσα και το Α΄ Πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας του Δικτύου Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ για την περίοδο Οκτωβρίου 2018-Ιανουαρίου 2019, που είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών. Στις 4 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη, παραμονή της Παγκόσμιας ημέρας Εκπαιδευτικών, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημέρα αιμοδοσίας στα γραφεία της  ΟΛΜΕ 9:30 π.μ.-13:30 μ.μ. (γραφεία ΟΛΜΕ, Κορνάρου 2 και Ερμού, 6ος όροφος).

   Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ,  17 Σεπτεμβρίου 2018

Ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας των εκπαιδευτικών που διοργανώνει η Ο.Λ.Μ.Ε. σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ,  συνεχίζεται και διευρύνεται με επιτυχία, καλύπτοντας ικανοποιητικά τις ανάγκες αίματος που παρουσιάζονται. Το ΔΙΚΤΥΟ συμπεριλαμβάνει   φέτος επιπλέον ΕΛΜΕ, για κάποιες από τις οποίες βγαίνει κοινό πρόγραμμα αιμοδοσίας με ΕΠΑΛ της περιοχής τους, όπου δίνουν εθελοντικά αίμα  εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες. Υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούνται δύο προγράμματα αιμοδοσίας κάθε σχολική χρονιά, και η αυξημένη συμμετοχή είναι αναγκαίος όρος για να σταλεί συνεργείο και να συνεχιστεί η λειτουργία κάθε προγράμματος. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που στηρίζουν  την εθελοντική αιμοδοσία, και ελπίζουμε ότι  ο θεσμός θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, με τη συμμετοχή νέων εθελοντών/ντριών και περισσότερων ΕΛΜΕ. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης,  απόδειξη αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται.

Το Α΄ πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας (Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019)  είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών και θα διεξαχθεί στις παρακάτω ημερομηνίες:

στην ΟΛΜΕ: Πέμπτη, 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 9:30πμ – 13:30μμ (Γραφεία ΟΛΜΕ, Κορνάρου 2 και Ερμού, 6ος όροφος)

ΗΜΕΡΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ στις ΕΛΜΕ της Αττικής

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2018 – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

 1. Α΄-Γ΄ ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας + 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου,  Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 (2ο  ΕΠΑΛ, Έλλης 3 και Αγ. Παρασκευής, Χαλάνδρι)
 2. ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ , Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 (13ο Γυμνάσιο Πειραιά, Παπαστράτου 14)
 3. ΕΛΜΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ-Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ, Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 (Σχολικό Συγκρότημα Αγ. Νικολάου, Καλλιθέα)
 4. Ζ΄ΕΛΜΕ Αθήνας + ΕΠΑΛ Καισαριανής, Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018. Ώρες 9:00-11:00πμ (ΕΠΑΛ Καισαριανής, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 2, Καισαριανή)
 5. Γ΄ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ + 3ο ΕΣΠ. ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων, Τετάρτη, 14 και Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, 4:30μμ – 8:00μμ      (Σητείας 4 και Καζαντζάκη)
 6. Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας + 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 (2ο  ΕΠΑΛ Γαλατσίου, Ταϋγέτου 60, Γκράβα)
 7. Β΄ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής + 2ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 (2ο  ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, Κτήμα Μακρυκώστα, ΣΕΛΕΤΕ- ΟΑΚΑ)
 8. Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας + 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, 5:30μμ – 8:30μμ, ( 2ο  Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, Σπετσών 46)
 9. Γ΄ΕΛΜΕ ΔΥΤ. Αττικής, Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 (1ο -2ο  ΕΠΑΛ  Ιλίου, Ανδρομάχης 1 και  Χασιάς, Ίλιον).
 10. Ε΄ΕΛΜΕ Αθήνας +3ο ΕΠΑΛ Ταύρου, Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 (3ο  ΕΠΑΛ Ταύρου, Εσταυρωμένου 5)
 11. Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. Αττικής + ΕΠΑΛ Κορωπίου, Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 (1ο  ΓΕΛ Παλλήνης, Λεωφ. Μαραθώνος, 16ο  χιλ.) 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Σας καλούμε να συμμετέχετε στην εθελοντική αιμοδοσία, προσερχόμενοι στην Ο.Λ.Μ.Ε. ή στις ΕΛΜΕ στις προγραμματισμένες ημερομηνίες και δηλώνοντας  από πριν διαθεσιμότητα (για  καλύτερη διοργάνωση και μικρότερη αναμονή). Καλούμε τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ όλης της χώρας να συμβάλλουν στη δικτύωση και την ανάπτυξη του θεσμού, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όποιο μέτρο κρίνουν πρόσφορο για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των συναδέλφων/ισσών. Αν δεν έχουν ήδη δικό τους πρόγραμμα αιμοδοσίας, ας έρθουν σε επικοινωνία με την ΟΛΜΕ. Καλούμε τους διευθυντές/ντριες των σχολείων να ενημερώσουν τους  Συλλόγους και να διευκολύνουν τους εθελοντές αιμοδότες. Επισημαίνουμε ότι οι συνάδελφοι μπορούν να αιμοδοτήσουν περισσότερες από μία φορά ανά ημερολογιακό έτος, με δικαίωμα χρήσης των αντίστοιχων αδειών (Ν. 3528/07/ άρ.50/παρ.5), καθώς δίνεται η αναγκαία βεβαίωση.

(Συνάδελφοι/ισσες εντός ή εκτός Αττικής που αδυνατούν να προσέλθουν στα καθορισμένα κέντρα, μπορούν να δώσουν αίμα σε νοσοκομείο της περιοχής τους  δηλώνοντας ως φορέα το Δίκτυο της ΟΛΜΕ). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3311354 (ΟΛΜΕ)-6932320703 και 6973643277 (υπεύθυνοι αιμοδοσίας ΚΕΜΕΤΕ). Για πληροφορίες σχετικές με την κάρτα αιμοδότη, μπορείτε να απευθύνεστε στο 215-2157865.   Tο μέτρο του Πολιτισμού είναι η Αλληλεγγύη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών και βάρους τουλάχιστον 50 κιλών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

 • Η αιμοδοσία είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής και ακίνδυνη για τον αιμοδότη.
 • Δίνουμε περίπου το 1/20 του όγκου του αίματός μας, όγκος που αναπληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά, αφού απολαύσουμε ένα χυμό από πορτοκάλι και ένα σνακ που θα μας προσφέρουν ευγενικά ο φορέας διοργάνωσης της αιμοδοσίας.
 • Ο υποψήφιος αιμοδότης ελέγχεται από γιατρό πριν την αιμοληψία (λήψη ιατρικού ιστορικού, αρτηριακής πίεσης και αιματοκρίτη ή αιμοσφαιρίνης), έτσι που να διασφαλίζεται τόσο η καλή υγεία του δότη, όσο και του λήπτη.

Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω «οφέλη»:

Α) Πάνω από όλα είναι η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας και το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουϊσμού και της προσφοράς.

Β) Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (π.χ. ηπατίτιδες, ΑΙDS, σύφιλη κλπ). (Η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση, με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων)

Γ) Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογόνος για τον οργανισμό μας.

Δ) Η απόκτηση κάρτας Εθελοντή Αιμοδότη στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η Ομάδα αίματος. Για την ενεργοποίηση της κάρτας αιμοδότη, απευθυνθείτε στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας (Ε.Μ.Α.), στο τηλ. 2152157865.

Όταν χρειαστείτε εσείς ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο αίμα, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας ή να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο που έχει ορίσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ ή της ΟΛΜΕ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ 2 ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ.

(N. 3528/2007 ΦΕΚ 26 τ. Α, άρθρο 50΄ και ΔΙΔΑΧ/Φ51/538/12254/14-05-2007 ΥΠ. ΕΣ.)

Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων. Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας, ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ημερών αδείας, που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί λόγω αιμοδοσίας κατά περίπτωση, είναι οι εξής:

 1. Εκπαιδευτικός, που δίνει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο κατά την ημέρα της αιμοδοσίας.
 2. Εκπαιδευτικός, που προσέρχεται από δική του και μόνο πρωτοβουλία σε κέντρο αιμοδοσίας για να προσφέρει αίμα δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, μία (1) ημέρα επιπλέον.
 3. Εκπαιδευτικός, που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία από φορέα, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, δύο (2) επιπλέον ημέρες.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το