Αυξάνεται έως τα 74 έτη, το όριο ηλικίας, βάσει του οποίου θα μπορούν εφεξής να εντάσσονται σε προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), όσοι δεν καταφέρνουν νωρίτερα, να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Διάταξη νόμου που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που έχει εισαχθεί στη Βουλή, κάνει τη συγκεκριμένη προσθήκη, με την επισήμανση ότι με τον τρόπο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο, ώστε να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη.

Στη διάταξη επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, με την οποία θα γίνονται οι απαραίτητες αποσαφηνίσεις της εν λόγω παρέμβασης. Θα πρέπει δηλαδή να τονίζονται δύο σημεία:

Το πρώτο είναι ότι εφεξής θα επιτρέπεται η ένταξη ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ηλικίας 55 – 67 ετών, για την απασχόλησή τους στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα όμως, θα μπορούν να καθορίζονται οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα παρέχεται το ίδιο δικαίωμα και σε ανέργους ηλικίας άνω των 67 ετών και έως 74 ετών.

Προϋπόθεση είναι οι εν λόγω άνεργοι να μην έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο και να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με τη συμμετοχή τους σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης του Οργανισμού.

Πάντως, η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΟΜΕ), που με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «εργασία έως τα 74 έτη που φέρνει η Κυβέρνηση από την πίσω πόρτα».

Χαρακτηρίζεται «ύπουλη» και «απαράδεκτη μεθόδευση» η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ζητείται να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη, καθώς εκτιμάται ότι σε διαφορετική περίπτωση παρατείνεται ο εργάσιμος βίος πέρα από τα φυσικά όρια των εργαζομένων.

Πηγή: naftemporiki

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το