Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες, Τετάρτη, οι υγειονομικοί του Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενώ οι γιατροί είχαν 24ωρη απεργία. Με πανό και συνθήματα οι γιατροί ζητούν καλύτερες συνθήκες στο νοσοκομείο και προσλήψεις γιατρών.

Μαζική και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με φόντο τις τρομακτικές ελλείψεις και τη χρόνια υποχρηματοδότηση που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Οι γιατροί του «Αγία Σοφία», που είχαν 24ωρη απεργία, συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από τις πύλες του Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στο Υπουργείο Υγείας, όπου απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο και απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη για να παραθέσουν τα αιτήματά τους. Ωστόσο, ο υπουργός «έλαμψε» δια της απουσίας του, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό η εξαγγελία της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης για αυτό το τόσο φλέγον ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 100 γιατροί του Νοσοκομείου συμμετείχαν στην απεργία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη διοίκηση και το Υπουργείο. Όπως ξεκαθάρισαν οι υγειονομικοί, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους με βάση τις ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών του «Αγία Σοφία». Οι απεργοί γιατροί γνωστοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαϊα Κυριακού» και Παίδων «Πεντέλης».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος και ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου και Πάνος Παπανικολάου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και την συμπαράσταση της Ένωσης στον αγώνα των γιατρών του «Αγία Σοφία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε μίας νόσου από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Με εκτεταμένη αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση στα χειρουργεία των κλινικών των παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας, δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι, παιδιά που είναι εγγεγραμμένα για πάνω από τρία χρόνια στις λίστες που δεν γνωρίζουμε εάν χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, εάν χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά ή μεγάλοι άνθρωποι εάν κατέληξαν και δεν χρειάζονται χειρουργείο. Θα πρέπει άμεσα αυτούς τους ασθενείς να τους δουν γιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί τους για να επικαιροποιηθούν οι λίστες χειρουργείων. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα εάν δεν μπουν όρια στον ιδιωτικό τομέα και δεν δοθούν κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό. Όταν βρίσκουν καλύτερα χρήματα και συνθήκες οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα επιλέγουν αυτόν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Αγία Σοφία και στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο δεν έχουν αναισθησιολόγους».

Σημειώνεται πως στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αναφέρεται ότι:

«Πραγματοποίησε την Πέμπτη 22/09/22 συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Πιο συγκεκριμένα, από την ΕΙΝΑΠ τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων των αναισθησιολόγων που οδηγεί στην πραγματοποίηση μόνο των έκτακτων χειρουργείων και των ελλείψεων μικροβιολόγων με αποτέλεσμα σε ημέρες εκτός εφημερίας να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν βασικές εξετάσεις. Εκ μέρους του ΔΣ ζητήθηκαν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και έως τότε επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκ μέρους του υπουργού η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι θα προχωρήσει σε μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, στα οποία εν γνώσει του θα δημιουργηθούν ελλείψεις και προβλήματα. Επίσης, για το ζήτημα του μικροβιολογικού, η αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούσαν και τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία να έχουν το ίδιο εργαστήριο!

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των συναδέλφων, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση προκήρυξη με γρήγορες διαδικασίες 4 θέσεων αναισθησιολόγων, 2 θέσεων μικροβιολόγων και 1 θέσης καρδιολόγου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το