Η κατάσταση στα αμερικανικά Πανεπιστήμια θυμίζει -τηρουμένων των αναλογιών- ό,τι βίωναν οι ΗΠΑ κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Η σπίθα της αλληλεγγύης-αντίστασης περνάει και στα ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά ιδρύματα αποστομώνοντας όσους μιλάνε για σιγή νεκροταφείου και πλανητική αταραξία. Απομένει να δούμε τις σπίθες να γίνουν πυρκαγιά και να μπουν στον «ηθικό χορό» και άλλες τάξεις κι άλλοι εργαζόμενοι και να δει ο ιμπεριαλισμός και ο σιωνισμός να βράζει η γη γύρω τους.
Όσο για τα καθ’ ημάς παρακολουθούμε έκθαμβοι τις διασπάσεις των ΕΑΑΚ και τα τρεχαλητά της ΚΝΕ κλπ, να πάρουν πρώτη θέση στις διαδηλώσεις. Άλλοι τόποι, άλλα ήθη.

***

Η στήλη σέβεται απόλυτα τα θρησκευτικά πιστεύω των συνανθρώπων μας. Αυτό βέβαια δεν μας αφαιρεί διόλου το δικαίωμα να ασκούμε κριτική στον ανορθολογισμό, τον παγανισμό, τις δοξασίες κλπ. Αίφνης ο Ιησούς, που δεν υπάρχει σε κανέναν ιστορικό της εποχής του, ξανθός και γαλανομάτης, όντας Παλαιστίνιος, εσταυρώθη κι αναστήθηκε ενώ πριν έκανε θαύματα. Παρόμοιους μύθους με τη γέννηση του θεού στις 25 Δεκέμβρη (μεγαλύτερη νύχτα, αρχή αλλαγής ηλιοστάσιου), άμωμος σύλληψη με κρίνο, θαύματα, τρία άστρα και άλλα πολλά είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Σουμέριοι, Φοίνικες, Πέρσες και άλλοι πολλοί λαοί στις όχθες του Τίγρη και Ευφράτη και στη Μέση Ανατολή. Σιγά την συγκριτική ανακάλυψη θα πεις. Απλώς το γράφουμε για να προλάβουμε τη στήλη του Πολιτικού Παράδοξου στο Λαϊκό Δρόμο που ερευνά τις γραφές…

***

Ας μην αποθαρρυνόμαστε. Η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Κύπρο στο χρόνο επίλυσης αστικών, εμπορικών και διοικητικών υποθέσεων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο αριθμό δικαστών ως προς τον πληθυσμό της και υπερπληθώρα δικηγόρων· ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ συγκαταλέγεται δεύτερη. Οι κρατικές υπηρεσίες φρόντισαν βέβαια να μη δώσουν στο ευρωβαρόμετρο τον ετήσιο μικτό μισθό των δικαστών και εισαγγελέων. Κρύβοντας έτσι τις απολαβές της τρίτης εξουσίας στην Ελλάδα. Είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν πως η δικαστική εξουσία δεν είναι διόλου ανεξάρτητη αλλά υποταγμένη στην κυβέρνηση και το αστικό σύστημα. Κάτι είναι κι αυτό.

Θανάσης Τσιριγώτης

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το