Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΙΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να τοποθετήσει όλους τους νέους «συντονιστές» στις νέες δομές (ΠΕΚΕΣ) της εκπαίδευσης, αφού οι διαδικασίες επιλογής τους με τις κλασσικές μεθόδους φτάνουν στο τέλος τους. Η εξάμηνη παράταση των πρώην συμβούλων μπορεί να κοπεί ξαφνικά. Ταυτόχρονα συρρικνώνει τα δημόσια σχολεία σ’ όλη τη χώρα, ενώ στην β/βάθμια εκπαίδευση γίνεται χαμός με τα εργαλεία των ηλεκτρονικών κοφτών (εγγραφές και απόλυτο κλείσιμο τμημάτων) και των νέων εκπαιδευτικών ζωνών (νέα μοριοδότηση). Παράλληλα έχει κινήσει την εφαρμογή του άρθρου 8 του ΠΔ46/2016 όπως αντικαταστάθηκε από την παραγρ. 5 του άρθρου 34 του Ν.4521/2018 με την εγκύκλιο του Υπ. Κ. Γαβρόγλου (Αρ. Πρωτ. 150233/Δ2/12.09.2018).

1) Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας έχει αποφασίσει (όπως και η πλειοψηφία τω ΕΛΜΕ της χώρας στη Γεν. Συνέλευση προέδρων την προηγούμενη Άνοιξη) στα ευρύτερα πλαίσια και της ΑΔΕΔΥ, απεργία αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία (και αυτοαξιολόγιση ή αποτίμηση) προσώπων και δομών.

Την πρόταση αυτή εισηγήθηκε και στην Γεν. Συνέλευση της Τετάρτης 26.09.2018 προς εφαρμογή απέναντι σε κάθε απόπειρα εσωτερικών ή εξωτερικών πιέσεων ή «παραινέσεων» στα σχολεία.

2) Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, με τεράστια συμμετοχή των συναδέλφων στα ΓΕΛ, έδωσε νικηφόρα μάχη κατά των «δημιουργικών εργασιών», είτε στην αυτόνομη μορφή τους (2016-2017), είτε στην ενταγμένη στα μαθήματα υπό την άνωθεν εποπτεία «συντονιστών» και άλλων στελεχών της διοίκησης (2017-2018). Γι αυτό, μετά από ευρεία συζήτηση και στο ανοικτό ΔΣ της Τετάρτης 26.09.2018, θεωρεί ότι:

α) Εάν κάποιος εκπαιδευτικός θέλει να εντάξει κάποια εργασία στα πλαίσια του μαθήματός του, μπορεί και οφείλει να το κάνει. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ όμως, είναι όμως κάθετα αντίθετο με κάθε προσπάθεια επιβολής των δημιουργικών εργασιών στους συναδέλφους.

β) Καλεί τους συναδέλφους να μην ψηφίσουν για συντονιστές και να μη δεχτούν κανένα εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων έλεγχο και επιβολή. Μάλιστα, τους καλεί να δηλώσουν απεργία αποχή απ’ όλες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην αξιολόγηση του σχολείου και του εκπαιδευτικού.

3) Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν πολύπλευρα στο σωματείο με συλλογικό και όχι ανταγωνιστικό πνεύμα, αφού κι αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά δέσμια όχι μόνο των πολιτικών λιτότητας, αλλά και των ευρωπαϊκών ή διεθνών θεσμών (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, κλπ). Μόνο έτσι θα υπάρξουν ρωγμές και μικρές νίκες που θα φέρουν την ελπίδα στα δημόσια σχολεία και ευρύτερα στο λαό μας!

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος               Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος      Μπούρδαλας Παναγιώτης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το