Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023 έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντηση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η 15μελής επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Ευθύμιου Φωτεινού οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας θα συναντηθούν εκ νέου με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Οι αγρότες ζήτησαν να μην υπάρξει αλλαγή της χρήσης γης στη Θεσσαλία και εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο κ. Μαρούδας δήλωσε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για το master plan της ολλανδικής εταιρείας HVA υποστηρίζοντας ότι «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, θα έχουν καταβληθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. «Χρειαζόμαστε άμεση ρευστότητα μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος» είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε ενημέρωση ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.

«Στις κινητοποιήσεις αναδείχθηκε το δίκαιο των αιτήμάτων μας, αλλά θέλουμε και λύσεις. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί το οικιακό ρεύμα έχει τιμή 8,3 λεπτά και πρέπει να επαναφέρουμε το πλαφόν στα 7 λεπτά. Δώσαμε έναν οργανωμένο αγώνα και συντεταγμένα κάναμε τις κινητοποιήσεις μας. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματά μας. Έξι μήνες μετά έγιναν λίγα πράγματα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα, καταστροφές και αποζημιώσεις, αλλά και πρόγραμμα για τα 350.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν», τόνισε ο κ. Μαρούδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναπλήρωση του εισοδήματος «για να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες», μεταφέροντας όπως χαρακτηριστικά είπε «την πραγματική εικόνα στη Θεσσαλία, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας».

Επισήμανε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ρεύμα της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε παραγωγούς, παρόλο που έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μαρούδας μιλώντας για τον Έβρο, υπάρχουν καθυστερήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πρωθυπουργός: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε… Η μελέτη, της μελέτης, ώωω επιτροπή!

Ο πρωθυπουργός εμπαίζει τους αγρότες, καθώς στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε δεν δεσμεύτηκε για τίποτα και αρκέστηκε να μιλά για τη μελέτη της επιτροπής. Η ιδιαίτερη, όμως, επισήμανση στην αλλαγή χρήσης γης και στις παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία, που αναφέρονται στη μελέτη, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στους αγρότες.

Παρέκαμψε το αίτημα για μείωση της τιμής του ρεύματος, δηλώνοντας ότι σκοπός του είναι να γνωρίζουν οι αγρότες το ύψος του ρεύματος(!). Για τη μείωση της τιμής, για τις διακοπές του ρεύματος, τσιμουδιά!

“Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία έχουμε πει την προηγούμενη φορά για τα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος. Ο σκοπός μας παραμένει να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου ώστε οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος που θα πληρώνουν για τις καταναλώσεις τους”.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το