Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Τον Μάρτιο του 1933 το καθεστώς, στην προσπάθειά του να οργανώσει κεντρικά τις προπαγανδιστικές του ενέργειες, ίδρυσε ένα νέο υπουργείο με επικεφαλής τον Γιόζεφ Γκέμπελς. Το υπουργείο λεγόταν Υπουργείο Λαϊκής Διαφώτισης και Προπαγάνδας του Ράιχ. Έτσι αναφέρει η ιστορία … Η παρουσίαση της πραγματικότητας ανάστροφα, με δυο κουβέντες το «μαύρο-άσπρο», ήταν η βασική δραστηριότητα τού υπουργείου για τη «διαφώτιση» των γερμανών πολιτών και όχι μόνο. Και μπορεί ο Γκέμπελς να αυτοκτόνησε την Πρωτομαγιά του 1945, καθώς ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός μπήκε στο Βερολίνο, τα μαθητούδια του όμως αγκαλιάστηκαν με ενθουσιασμό κυρίως από την Αμερική, αλλά και από την Ευρώπη, όπου και μεταλαμπάδευσαν την …εμπειρία τους στην κατ’ ευφημισμό δημοκρατική Δύση. Τα «γκεμπελίσκος», «γκεμπελισμός» και «γκεμπελικός», είναι μερικές μόνο εκφράσεις, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, που αποδίδουν την προσπάθεια να χειραγωγηθούν με ψέματα οι πολλοί και να οδηγηθούν να πάρουν αποφάσεις κόντρα στην πραγματικότητα και το συμφέρον τους.

90 χρόνια μετά, δεν υπάρχουν Υπουργεία Λαϊκής Διαφώτισης και Προπαγάνδας, αλλά ο γκεμπελισμός ανθίζει. Ας πάρουμε πρώτα την Αμερική. Εκεί, το ρόλο τής «Διαφώτισης» έχουν αναλάβει τα ονομαζόμενα θινκ τανκς ή ελληνιστί «δεξαμενές σκέψης». Στις καλοπληρωμένες εταιρείες των «δεξαμενών σκέψης» επεξεργάζονται πυρετωδώς τον καλλωπισμό της αποκρουστικότητας των πολέμων, της εξαθλίωσης των λαών, των επεμβάσεων. Και πλασάρουν μέσα από τις τηλεοράσεις, τις «έγκριτες» εφημερίδες, τις χολιγουντιανές ταινίες, τα στόματα των αχυρανθρώπων-υπουργών των κυβερνήσεων, του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, τα μεγάλα ψέματά τους. Το τελευταίο τους πόνημα αφορά τι άλλο; την ηρωική Παλαιστίνη: Όποιος καταγγέλλει τη σφαγή στη Γάζα, διαδηλώνει και υποστηρίζει το λαό της, μιλώντας για γενοκτονία από το φασιστικό, απαρτχάιντ κράτος του Ισραήλ, καλεί σε γενοκτονία ενάντια στο λαό του Ισραήλ! Φοβερή διαστροφή της αμείλικτης πραγματικότητας και της λογικής! Ίσως να δοκιμάζαμε να καταγγέλλουμε αυτούς που μιλούν για το Ολοκαύτωμα ότι καλούν σε γενοκτονία ενάντια στο γερμανικό λαό…
«Το ψέμα υψώθηκε και έγινε ευγένεια στα χέρια της πολιτικής», όπως έλεγε και ο αντισιωνιστής Εβραίος, Αϊνστάιν.

Και επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι λαοί διαδηλώνουν και διαδηλώνουν και διαδηλώνουν, πήρε η γερασμένη, ετοιμόρροπη και διπλωμένη στα τέσσερα, μπροστά στον υπερατλαντικό αφέντη της, Ευρώπη τη σκυτάλη. Η γνωστή και από το σκάνδαλο Φάιζερ-Μπουρλά, Ούρσουλα Φον, μας πέταξε στη μούρη τη σκεψάρα της, στο συναπάντημα της σάρας και της μάρας της παγκόσμιας αντίδρασης, στο Νταβός της Ελβετίας. «Για την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, το κύριο μέλημα για τα επόμενα δύο χρόνια δεν είναι οι συγκρούσεις ή το κλίμα. Είναι η παραπληροφόρηση, ακολουθούμενη από πόλωση εντός των κοινωνιών μας». Δήλωσε η Ούρσουλα. Και όταν λέει «παραπληροφόρηση», εννοεί τα μαντάτα που φτάνουν σε κάθε άκρη της γης, για τη Σφαγή, μέσα από χίλιες δυσκολίες και λογοκρισίες στο διαδίκτυο και την απόλυτη απουσία των φρικαλεοτήτων στη Γάζα, στις τηλεοράσεις και τα τηλεοπτικά παγκόσμια δίκτυα. Και για τις τεράστιες διαδηλώσεις για τη φτώχεια και τη δημοκρατία. Φυσικά και πολώθηκαν οι κοινωνίες τους. Πολώθηκαν ανάμεσα στους πάρα πολλούς και στους πάρα πολύ λίγους. Ανάμεσα στους λαούς και τους δυνάστες τους. Και για να μη μείνει τίποτα αδιευκρίνιστο, συνέχισε: «Πρέπει να αποκτήσουμε τον έλεγχο όλων των πληροφοριών στο Διαδίκτυο».

Μαντάμ, Ούρσουλα φον Γκέμπελς και να τον αποκτήσετε τον έλεγχο, οι πομπές σας και τα εγκλήματά σας θα μαθαίνονται. Από στόμα σε στόμα. Λίγο αργότερα και όχι άμεσα, αλλά θα μαθαίνονται. Χωρίς διαδίκτυο μάθανε οι λαοί για τις φρικαλεότητες της αποικιοκρατίας, για την εμβληματική αντίσταση στη Γκερνίκα της Ισπανίας, για το Βιετνάμ. Αλλά πάνω απ’ όλα μάθανε για το Φάρο της Επανάστασης στην τσαρική Ρωσία το 1917. Και για τους μπολσεβίκους και για το Λένιν.


Για να ελαφρύνουμε λιγάκι την ατμόσφαιρα, η στήλη σάς πληροφορεί ότι «Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι επόμενες γενιές θα έχουν προσδόκιμο ζωής τα 130 χρόνια». Ξαναγράφουμε 130 χρόνια! Χρόνια πολέμων και φτώχειας! Αυτό δεν εμπίπτει στη σφαίρα του γκεμπελισμού. Εμπίπτει στη σφαίρα της ηλιθιότητας. Και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης…

Τάνια Ζωγράφου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το