Στην Κύπρο διεξάχθηκαν μαζί με τις Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές. Η εκλογή του «ανεξάρτητου» υποψήφιου, 24χρονου γιουτιούμπερ, Φειδία Παναγιώτου, στο Ευρωκοινοβούλιο με ποσοστό που αγγίζει το 20% και το υψηλό ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, που έφτασε στο πρωτοφανές ρεκόρ των 65.396 ή ποσοστό 16,28% αποτυπώνουν την απαξίωση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.
Ο ΔΗΣΥ κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά με κουτσουρεμένα ποσοστά κατά 4% και να χρυσώσει την ήττα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στους χαμένους των ευρωεκλογών είναι το ΑΚΕΛ. Σε μια περίοδο όπου ο ΔΗΣΥ ταλανίζεται από κλυδωνισμούς που προκάλεσε η περσινή απώλεια της προεδρίας, το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πρώτη θέση, όπως επιδίωξε, αλλά έχασε μια έδρα μειώνοντας τα ποσοστά του. Στους ηττημένους κατατάσσονται και τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, (ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ) που είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται. Το ίδιο και οι Οικολόγοι που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα ποσοστά τους.
Το φασιστικό ΕΛΑΜ κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή και καταγράφηκε σαν τρίτο σε δύναμη κόμμα, παρά το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα επικέντρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία ενάντια στην ακροδεξιά.
Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές εκτός από τους Ελληνοκύπριους έχουν δικαίωμα ψήφου και οι Τουρκοκύπριοι. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε εκλεγεί και Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής. Ωστόσο οι Τουρκοκύπριοι επιλέγουν στην πλειοψηφία τους να μην μετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το