Παραθέτουμε δύο ανακοινώσεις της Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής για τη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας και την προϋπηρεσία των αναπληρωτών στην ιδιωτική εκπαίδευση

Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για την διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας

Ως Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών και των μαθητριών μας στην ελεύθερη επιλογή ξένης γλώσσας στο πλαίσιο της πλήρους ξενόγλωσσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου σχολείου. Από αυτή τη σκοπιά, είμαστε ριζικά αντίθετοι στις πρακτικές συγκρότησης τμημάτων στα Γυμνάσια που καταστρατηγούν τη διδαχθείσα στο δημοτικό δεύτερη ξένη γλώσσα στο όνομα των αιματηρών περικοπών στις προσλήψεις συναδέλφων γαλλικής και γερμανικής, των οποίων όχι μόνο δυσχεραίνεται το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο με την εκκίνηση της διδασκαλίας από το επίπεδο των αρχαρίων αλλά και τινάζονται οι οργανικές θέσεις τους στον αέρα με τη μεθοδευμένη μείωση ή και τον μηδενισμό του διδακτικού ωραρίου τους. Συγχρόνως, καταγγέλλουμε τις υπουργικές αποφάσεις των πολλών τελευταίων χρόνων που διαιωνίζουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, εξωθούν τους γονείς να βάλουν για πολλοστή φορά το χέρι στην τσέπη για την παρακολούθηση ξένης γλώσσας διαφορετικής από αυτήν της επιθυμίας των παιδιών μας και τροφοδοτούν εμφυλίους πολέμους μεταξύ των συναδέλφων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Απαιτούμε πλήρη ξενόγλωσση εκπαίδευση και πιστοποίησή της στο πλαίσιο του δημόσιου σχολείου, τον απόλυτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας, τη ριζική μείωση των μαθητών ανά τμήμα για στοιχειωδώς καλύτερα μαθησιακά και παιδαγωγικά αποτελέσματα, καθώς και την άμεση σύσταση των απαιτούμενων οργανικών θέσεων.

Τέλος, απαιτούμε την κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, καθώς ως εργασιακή σχέση συνεπάγεται μισθό πείνας και απόλυτης ανέχειας για τους συναδέλφους/ισσες γαλλικής και γερμανικής, ιδίως στις σημερινές συνθήκες σφοδρότατης αντιλαϊκής επίθεσης και στεγαστικής κρίσης, αντί της μόνιμης, σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας που δικαιούμαστε και αξίζουμε ως κλάδος.

***

Για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών στην ιδιωτική εκπαίδευση

Να σταματήσει τώρα η αδικία για τους συναδέλφους αναπληρωτές με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση που βάζει φρένο στο δικαίωμα διορισμού τους για 1 εργάσιμη ημέρα!

 Το ΥΠΑΙΘΑ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερημένες προσλήψεις των συμβασιούχων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίες καταστρατηγούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματά τους!

Το ΥΠΑΙΘA φαίνεται να κλείνει την πόρτα στο δικαίωμα διορισμού δεκάδων συναδέλφων και συναδελφισσών με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, που εργάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια ως αναπληρωτές στο δημόσιο σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δηλαδή από την Α΄ φάση προσλήψεων των σχολικών ετών 2022-2023 και 2023-2024. Είναι αυτονόητο ότι οι ανήκοντες στην παραπάνω κατηγορία συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και δυσαναπλήρωτα κενά στα σχολεία της χώρας, καθώς οι διορισμοί αποδεικνύονται κάθε χρόνο σταγόνα στον ωκεανό.

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΑΙΘΑ αναγνωρίζει δικαίωμα διορισμού σε εκπαιδευτικούς με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία από την ιδιωτική εκπαίδευση, μόνον εφόσον οι συνάδελφοι αυτοί έχουν υπηρετήσει στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές για τουλάχιστον δύο «πλήρη διδακτικά έτη», τα οποία και ορίζονται για την Δευτεροβάθμια ως οι 10 μήνες και για την Πρωτοβάθμια οι 9 μήνες και 21 ημέρες (ν.4589/2019). Όμως, τον Σεπτέμβρη του τελευταίου σχολικού έτους 2023-’24, η απόφαση των προσλήψεων των αναπληρωτών ανακοινώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου αντί έστω την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ώστε να ξεκινήσει συνακόλουθα η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς! Αποτέλεσμα αυτής της αντικεπαιδευτικής απόφασης είναι και η αφαίρεση των πολύτιμων ημερών προϋπηρεσίας και, συνεπώς, του διορισμού των συναδέλφων.

Στο πλαίσιο αυτών των απαράδεκτων πρακτικών, φαίνεται να μπαίνει φρένο στο δικαίωμα του διορισμού της παραπάνω κατηγορίας των συναδέλφων, καθώς, χωρίς την παραμικρή δική τους ευθύνη, δεν συμπληρώνεται η πολυπόθητη διετία για 3 μόλις ημέρες, τη στιγμή όμως που εργάζονται κανονικά από την αρχή της χρονιάς! Πώς γίνεται, λοιπόν, το Υπουργείο να απαιτεί την υπηρέτηση 2 «πλήρων» διδακτικών ετών και ταυτόχρονα με απαράδεκτα τεχνάσματα να υπονομεύει την προϋπηρεσία των συναδέλφων;

Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ οφείλουν εδώ και τώρα να λύσουν την αδικία που οι ίδιοι δημιούργησαν με την πολιτική τους!

Μαζικοί διορισμοί-Μονιμοποίηση των αναπληρωτών! Εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων!

Δωδεκάμηνες συμβάσεις αναπληρωτών αποκλειστικά για έκτακτα λειτουργικά κενά!

Το ΔΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το