Το δικό μας ΕΣΥ είναι 40 ετών… και βαριά άρρωστο σαν του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο τίμησε την Τετάρτη 5/7 τη συμπλήρωση 75 ετών από την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με μονάρχες, πολιτικούς, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να μιλούν με υπηρηφάνεια για το παρελθόν του και αποφασιστικότητα για τη μακροημέρευσή του.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου του 1948 αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προσφέρει «ανεξαρτήτως πόρων, ηλικίας, φύλου ή επαγγέλματος ίσες ευκαιρίες στις καλύτερες και πιο ενημερωμένες ιατρικές και συναφείς υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες».

Στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα γίνει 40 ετών τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1983 από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Νόμο 1397/1983 στα πλαίσια μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της λειτουργικής ενοποίησης των δημόσιων υποδομών περίθαλψης.

Σήμερα οι τόσο περήφανοι για το ΕΣΥ τους Βρετανοί το βλέπουν να καταρρέει υποχρηματοδοτούμενο, υποστελεχωμένο με εκατομμύρια ασθενείς σε όλο και μεγαλύτερες λίστες αναμονές και το ιατρικό προσωπικό σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις για προσλήψεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς.

Οι Βρετανοί σκιτσογράφοι δεν βλέπουν κανένα λόγο για πανηγυρισμούς σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει.

Του Ντέιβ Σίμοντς, The Guardian
Του Γκάι Βέναμπλς, Private Eye,Spectator,Punch
«Δεν είχαμε χρήματα για περισσότερα κεράκια»
Του Ντέιβ Μπράουν, The Independent
«Είσαι σε καλά χέρια»
Του Μόρτεν Μόρλαντ, The Times
«Μήπως να τραβούσαμε την πρίζα;»
Του Στιβ Μπελ, The Guardian
Τόνι Μπλερ: «Πρέπει να διευρύνουμε τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα»

Στην Ελλάδα που το ΕΣΥ είναι πια προσωπικό «πρότζεκτ» του επανεκλεγέντα Κυριάκου Μητσοτάκη η «προσωρινή λύση» για τις καλοκαιρινές ελλείψεις του θα έρθει και από τον Στρατό. Για τον χειμώνα κάτι θα βρεθεί… για να το γιορτάσουμε.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το