Εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη Μ. Βρετανία, που παροξύνουν την παρατεταμένη φθορά του κυβερνητικού σαπιοκάραβου της Δεξιάς, ο πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιούλη. Με τα δημοσκοπικά ποσοστά της παράταξής του καθηλωμένα (υπολείπεται 20 μονάδες από τους Εργατικούς), η κίνησή του αυτή εκτιμάται ως μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει τα προσχήματα, προσδοκώντας μια -όσο το δυνατόν- λιγότερο οδυνηρή ήττα.

Ο αρχηγός των Συντηρητικών επιδιώκει παράλληλα να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις αποδοκιμασίας προς το πρόσωπό του. Κάτι τέτοιο ωστόσο αποτελεί στη συγκυρία άπιαστο όνειρο, μιας και 77 βουλευτές των Τόρις έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές, σαμποτάροντας την εκστρατεία Σούνακ.

Πάνω στα ερείπια της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής της πείνας, της ανεργίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, έρχεται να σπεκουλάρει θρασύτατα ο Βρετανός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας τη ντόπια ολιγαρχία πως αποτελεί τον πιο αξιόπιστο εγγυητή των συμφερόντων της, που «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών, Στάρμερ, που βλέπει το κόμμα του να βρίσκεται προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας για πρώτη φορά μετά το 2010, δεν αποτελεί παρά μια ρεαλιστικότερη εκδοχή του μπλερισμού. Να θυμίσουμε πως τα έργα και ημέρες της εποχής του πολεμοκάπηλου Μπλερ καταδικάστηκαν εκκωφαντικά από τα ευρύτατα εργατολαϊκά στρώματα, οδηγώντας σε νεκρανάσταση την καθαρόαιμη Δεξιά των Τόρις και στη γενικευμένη ανυποληψία τους Εργατικούς. Στη συγκυρία ο Στάρμερ (που εξουδετέρωσε τον πρώην αρχηγό των Εργατικών, Κόρμπιν, κατηγορώντας τον για αντισημιτισμό, δηλώνοντας σε ανύποπτο χρόνο «κεντρώος» και αποβάλλοντας κάθε «αριστερό» φτιασίδι από τη δημαγωγία του) υπόσχεται κι αυτός…οικονομικοπολιτική σταθερότητα. Αν και εμφανίστηκε πολέμιος του αντιμεταναστευτικού εκτρώματος Σούνακ, ο επικεφαλής των Εργατικών διακηρύσσει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πως «θα ασφαλίσει τα σύνορα από την παράνομη μετανάστευση».

Κατά τα λοιπά ο πρώην ηγέτης Κόρμπιν ανακοίνωσε πως θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος προκαλώντας πονοκέφαλο στο κόμμα του αναφορικά με την έδρα στη Βόρεια Αγγλία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το