Σύμβολο του «πολέμου της παραπληροφόρησης» παραμένει η «φωτογραφία του κορμοράνου» (στα τέλη Ιανουαρίου του 1991), ο οποίος υποτίθεται ότι πέθανε βουτηγμένος στα πετρέλαια των εγκαταστάσεων που ανατίναζε ο Σαντάμ. Η φωτογραφία του CNN, πέτυχε το σκοπό της. Ήταν η εικόνα  που συνόδευε την πρώτη αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για κορμοράνος ιρακ

Αυτή η εικόνα, μαζί με άλλες ανάλογες έγιναν το σύμβολο της απανθρωπιάς του Σαντάμ Χουσεϊν. Λίγους μήνες αργότερα, κι όταν πια ο στόχος της προπαγάνδας είχε επιτευχθεί, ορνιθολόγοι αποκάλυψαν ότι Γενάρη μήνα, την περίοδο της Ιρακινής αποχώρησης από το Κουβέιτ δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν κορμοράνοι στον Περσικό Κόλπο. Eνας δημοσιογράφος παραδέχθηκε ότι οι κορμοράνοι που ανήκαν σε ζωολογικό κήπο, είχαν περιλουστεί επίτηδες με πετρέλαιο για τις ανάγκες της φωτογράφησης… και της προπαγάνδας.

Τον Αύγουστο του 2017 το μαύρο εξώφυλλο της «Liberation», στο οποίον αποτυπώνονταν νεκρά παιδιά με τίτλο «Τα παιδιά του Ασαντ»  συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η φωτογραφία συνοδευόταν από λεζάντα στην οποία πληροφορούσε ότι τους 86 -ανάμεσά τους 30 παιδιά- έφτασαν οι νεκροί μετά τη χημική επίθεση στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα παιδιά του Ασαντ liberation

Θα μπορούσε, βέβαια,  για παράδειγμα, να αναρωτηθεί κανείς από πού πήγαζε και σε ποιους απευθύνονταν το μαύρο εξώφυλλο της «Liberation», στο οποίον αποτυπώνονταν νεκρά παιδιά με τίτλο «Τα παιδιά του Άσαντ»; Βεβαίως, η ίδια εφημερίδα δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ με ανάλογο εξώφυλλο και τίτλο «Τα παιδιά του Μπους», του Ομπάμα ή του Μπλαιρ, και άλλων γνωστών ειρηνικών ηγετών όπως των Ισραηλινών χασάπηδων, διότι -ως γνωστόν- η Δύση δεν έχει ποτέ σκοτώσει παιδάκια, ούτε καθημερινώς σκοτώνει παιδιά και αμάχους στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Μαύρη Αφρική, την Ουκρανία…

Το «έριξε χημικά» ήταν το password για να αρχίσουν οι βομβαρδισμοί.

Ο αιφνιδιαστικός βομβαρδισμός με πυραύλους που εξαπέλυσαν αμέσως μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον αεροπορικής βάσης των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, είχε ως επίσημη δικαιολογία των ΗΠΑ αυτή ακριβώς την «επίθεση με χημικά όπλα» την οποία απέδωσαν στη συριακή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μεταξύ άλλων: «διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων».

Ένα χρόνο αργότερα, το 2018, ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από την ΜΚΟ «Λευκα Κράνη» έκανε το γύρο του κόσμου. Το βίντεο έδειχνε παραμορφωμένους ανθρώπους από τοξικό αέριο Σαρίν που λεγόταν ότι έριξαν οι δυνάμεις του Άσαντ  σε αμάχους στην πόλη της Ντούμα της Συρίας. Μια εβδομάδα μετά τη φερόμενη επίθεση, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησαν σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον αρκετών κυβερνητικών εγκαταστάσεων στη Συρία, όπου ισχυρίζονταν ότι υπήρχαν αποθηκευμένα χημικά όπλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΛΕΥΚΑ ΚΡΆΝΗ

Λίγο αργότερα αποκαλύπτεται ότι η ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» στήθηκε το 2013 από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και ότι το βίντεο ήταν σκηνοθετημένο.

Να θυμηθούμε: Ο Ασαντ «ρίχνει χημικά», ο Σαντάμ «είχε χημικά», ο Καντάφι «έκρυβε χημικά», ο Μιλόσεβιτς «σφάζει αμάχους», ο Κιμ «έχει χημικές κεφαλές του νευροπαραλητικού αερίου σαρίν» και ουκ έσται τέλος. Η ίδια και απαράλλακτη προπαγάνδα, που εξαπολύεται μέσω της χειραγωγημένης δημοσιογραφίας. Νέα ήθη; Όχι βέβαια. Η ιστορία αυτή είναι τόσο παλιά όσο και ο ιμπεριαλισμός.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝΤΕΣ

Η εφημερίδα του «Chichago American» που κυκλοφόρησε στις 8/2/1935 σε ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο με μεγάλες φωτογραφίες λιμοκτονούντων ανθρώπων και ζώων και πηχυαίο τίτλο «έξι εκατομμύρια εξολοθρεύτηκαν στη Σοβιετική Ένωση» έκοψε την κορδέλα του πιο βρώμικου πολέμου λάσπης που γνώρισε η ανθρωπότητα. Σε υπότιτλο αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Thomas Walker με κίνδυνο της ζωής του τράβηξε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Το πρωτοσέλιδο της 8/2/1935 ήταν το πρώτο άρθρο μιας σειράς άρθρων τόσο «αποκαλυπτικών» όσο και του πρώτου και με τίτλους όπως «πείνα, απόγνωση, θάνατος στην αγωνία της Ουκρανίας». Τα δημοσιεύματα που αναπαρήχθησαν και από άλλες εφημερίδες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, έκαναν λόγο για γενοκτονία των Ουκρανών από τους μπολσεβίκους.

Η ιστορία της προπαγάνδας των εκατομμυρίων νεκρών διαιωνίστηκε έως το τέλος της δεκαετίας του 1980. Τι κι αν οι «πληροφορίες» του συγκροτήματος του William Hearst αποδείχτηκαν ψεύτικες; Ο Καναδός δημοσιογράφος Douglas Tottle στο βιβλίο του «Faud, famine and fascism – The Ukrainian genocide myth from Hitler to Harvard” απέδειξε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στη «Chichago American» στις 8/2/1935 ήταν φωτογραφίες από το 1922 όταν στη Σοβιετική Ένωση είχαν εισβάλει οκτώ στρατοί για να καταπνίξουν την επανάσταση και η πείνα από τον πόλεμο έφερε το λιμό και αυτές τις τραγικές φωτογραφίες. Τι κι αν αποδείχτηκε ότι ο δημοσιογράφος των «αποκαλύψεων» Thomaw Walker δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ουκρανία παρά έμεινε στη Μόσχα μόλις 5 ημέρες;

Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Πρόσφατη είναι και η διασπορά ψεύτικων φωτογραφιών για τα γεγονότα στη Βενεζουέλα. Η προπαγάνδα τους δεν διστάζει να αλλοιώσει την πραγματικότητα όταν αυτή τους χαλάει τα σχέδια. Η “είδηση”  όσο κόντρα και να είναι στην κοινή λογική εξυπηρετεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

Τελευταία μια «φωτογραφία – σύμβολο» αναπαράγεται από τα διεθνή δίκτυα: Η αποκλεισμένη γέφυρα στα σύνορα Κολομβίας — Βενεζουέλας από όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ αν δεν την μπλόκαρε, όπως λένε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Το μήνυμα; Ο Μαδούρο γατζωμένος στην εξουσία του  αφήνει το λαό του να λιμοκτονεί!

Αποτέλεσμα εικόνας για γέφυρα Βενεζουέλα Κολομβία φωτογραφία

Την αλήθεια αποκαλύπτει πρόσφατο δημοσίευμα του Άρη Χατζηστεφάνου.

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να περάσουν τα σύνορα για «βοηθήσουν το λαό της Βενεζουέλας»; Σίγουρα όχι ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός, οι οποίοι καταδίκασαν την μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς τη συγκατάθεση της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες την αποστολή προετοιμάζουν η κυβέρνηση της Κολομβίας σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία στην Μποκοτά και την USAID (την υπηρεσία αρωγής των ΗΠΑ που έχει εμπλακεί σε ουκ ολίγες επιχειρήσεις ανατροπής κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο).

Μια άλλη πληροφορία που λείπει από τη φωτογραφία είναι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ (ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων) είναι «ψίχουλα» μπροστά στο κόστος των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον. Υπολογίζεται ότι η οικονομία της Βενεζουέλας έχει ήδη ζημιωθεί κατά τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια δολάρια και το κόστος αναμένεται να γιγαντωθεί με τον αποκλεισμό στις πωλήσεις πετρελαίου.

Τη στιγμή δηλαδή που οι ΗΠΑ απειλούν να προκαλέσουν πραγματικό λιμό στη χώρα διακόπτοντας την βασικότερη πηγή εισοδήματος της χώρας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τον Μαδούρο σαν τον άνθρωπο που αρνείται την είσοδο φαρμάκων και τροφίμων.

Όποια άποψη και αν έχει κανείς για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά του — ειδικά όταν γειτονικές χώρες μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Πολύ περισσότερο όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν φορτία με παράνομο οπλισμό που κάποιοι προσπαθούσαν να εισάγουν στη χώρα.

Χρήστος Κάτσικας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το