Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, η οποία λειτουργούσε το σχολείο, επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ επιζώντες της επίθεσης περιγράφουν το φρικιαστικό περιστατικό.

Εικόνες άφατου πόνου και φρίκης έρχονται για μια ακόμη φορά από τη Λωρίδα της Γάζας και τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σχολείο-καταφύγιο εκτοπισμένων αμάχων δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες του ισραηλινού στρατού.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, έχει φτάσει τους 39 και οι τραυματίες είναι δεκάδες. 

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, η οποία λειτουργούσε το σχολείο, επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ επιζώντες της επίθεσης περιγράφουν το φρικιαστικό περιστατικό.

Θρήνος για τις οικογένειες των νεκρών στο σχολείο της UNRWA | AP Photo/Abdel Kareem Hana

Ο ισραηλινός στρατός έχει παραδεχθεί ότι πραγματοποίησε την επίθεση, ισχυριζόμενος ότι είχε πληροφορίες ότι εκεί βρίσκονται άνδρες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το σχολείο της UNRWA ως βάση για τις επιχειρήσεις τους, ωστόσο για την ώρα δεν έχει παρουσιάσει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει το επιχείρημά του.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει κατηγορήσει την UNRWA για σχέσεις με τη Χαμάς και προσπαθεί να την εντάξει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από τις κηδείες των νεκρών της επίθεσης | AP Photo/Abdel Kareem Hana

Οι αυτόπτες μάρτυρες

Επιζώντες της επίθεσης που μίλησαν στο Al Jazeera επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για να μπορέσουν να προφυλαχθούν.

«Ήμασταν μέσα στο σχολείο και ξαφνικά μας βομβάρδισαν. Οι άνθρωποι εδώ κομματιάστηκαν… Το κτίριο αυτό στέγαζε οικογένειες. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση», είπε ο Ανάς Αλ-Νταλούκ.

Βομβαρδισμός σχολείου-καταφυγίου στη Νουσεϊράτ | AP Photo/Abdel Kareem Hana

Άλλος επιζών της επίθεσης, ο Ναΐμ Αλ-Ντάνταχ, επισήμανε ότι το χτύπημα είναι «το αποτέλεσμα της τρομοκρατίας του κράτους του Ισραήλ. Δεν υπάρχει άλλος τρομοκράτης εκτός από το Ισραήλ. Έχει παραβιάσει κάθε κανόνα και κάθε κόκκινη γραμμή στη Γάζα». Ενώ τόνισε ότι ήταν κάτοικος της πόλης της Γάζας, εκτοπίστηκε στη Χαν Γιούνις και στη συνέχεια στη Ράφα, από όπου έφυγε για να πάει στη Νουσεϊράτ. «Κι εδώ μας βομβάρδισαν», είπε.

Μεγαλώνει η ομάδα που στηρίζει την προσφυγή για γενοκτονία

Στον απόηχο αυτής της νέας επίθεσης, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης ενάντια στο Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας. 

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει στη δίωξη εναντίον του Ισραήλ, στο πλευρό της Νότιας Αφρικής, δίωξη την οποία επίσης στηρίζουν η Χιλή και το Μεξικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, στον Νότο της Γάζας, και να αποσυρθεί από τον θύλακα, επικαλούμενος «τεράστιο κίνδυνο» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό και ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους.

Το Ισραήλ, που δεν αναγνωρίζει το Δικαστήριο, συνεχίζει την επίθεσή του στη Ράφα και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας.

πηγή: efsyn.gr

    e-prologos.gr

    Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το