Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στη Θεσσαλονίκη, τρεις τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών-μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια και Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βορείου Ελλαδος-Θεσσαλονίκης (ΣΕΦΙΕ). Η μία εξ αυτών μάλιστα είναι η Πρόεδρος του Σωματείου! Παρά τις όποιες δικαιολογίες, οι απολύσεις έγιναν, γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι-συνδικαλιστές απήργησαν στις απεργίες του Μάρτη για το έγκλημα στα Τέμπη! 
Και δεν είναι οι πρώτες, καθώς αντίστοιχες απολύσεις είχαν γίνει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε μια σειρά κλάδους.
Ως τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συγκεντρώσεις έξω από τα Εκπαιδευτήρια, ωστόσο ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να μπουν κι άλλα Σωματεία στον αγώνα, ώστε αυτός να διευρυνθεί και να έχει επιτυχία!

Μόνο ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων με τα Σωματεία τους μπορεί να βάλει φραγμό στην αντεργατική επίθεση, να υπερασπιστεί το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και την απεργία.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Σωματείου από τις 10/9, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

“…Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος καταγγέλλει για άλλη μια φορά και στέκεται δίπλα στους τρεις πλέον συνάδελφους εκπαιδευτικούς και μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας που με αστείες προφάσεις και δικαιολογίες απολύθηκαν αναίτια από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη όπου εργάζονταν.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς φέτος, με το έργο που είχαμε δει και πέρυσι, κατ’ εφαρμογήν του νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση (4713/2020) απολύθηκαν δύο συνάδελφοι μας «αναιτιωδώς». Εννοείται, βέβαια, ότι καθόλου αναιτιωδώς δεν απολύονται. Κάποιοι επειδή αρνούνται να υποχωρήσουν στις πιέσεις της διεύθυνσης για καλούς βαθμούς σε μαθητές με γονείς που έχουν τη νοοτροπία του πελάτη, άλλοι επειδή δεν αποδέχονται παράνομες απαιτήσεις για υπερωριακή δωρεάν εργασία, άλλοι αρνούνται να αποδεχθούν «εθελοντική» μείωση του ωραρίου και του μισθού τους. Είναι και αυτοί που κάνουν το μέγιστο των … εγκλημάτων: Απεργούν. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή των δύο εκπαιδευτικών που απολύθηκαν στις 29/6 από τα «Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έμπειρους συναδέλφους, με εξαιρετική παρουσία στις τάξεις τους, οι οποίοι έκαναν το «ατόπημα» να απεργήσουν τον Μάρτη, όταν όλη η Ελλάδα απεργούσε και κατέβαινε στους δρόμους ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.
Σε αυτές τις απολύσεις των δύο συναδέλφων που είναι και μέλη του ΔΣ του σωματείου μας, με τον ένα συνάδελφο να χρειάζεται νοσηλεία με βαρύτατο αυτοάνοσο νόσημα εδώ και είκοσι μέρες στο νοσοκομείο, ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη η μη επαναπρόσληψη, μετά από 5 χρόνια εργασίας, στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, μίας ακόμη συναδέλφου, η οποία συμμετείχε κι αυτή στις απεργίες του περασμένου Μάρτη. Η συνάδελφος είναι πρόεδρος του σωματείου μας ΣΕΦΙΕ και σαν μην έφτανε η απόλυση της, έγινε με την κάκιστη κι εκδικητική μορφή της ενημέρωσης την τελευταία στιγμή. Η συνάδελφος προσήλθε στη δουλειά της 1 Σεπτεμβρίου όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί και της ανακοινώθηκε επιτόπου η λήξη της συνεργασίας τους. Άφησαν όλο το καλοκαίρι χωρίς να την ενημερώσουν, τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά πως η περίοδος εύρεσης εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς είναι οι θερινοί μήνες και κυρίως ο Ιούνιος ενώ την είχαν κανονικά και στις θερινές υπηρεσίες να παραστεί! Μάλιστα ειπώθηκε ότι θα έπρεπε η συνάδελφος να έχει αντιληφθεί την μη επαναπρόσληψη της καθώς μία εκ των εργοδοτών δεν της ευχήθηκε προσωπικά «Καλό Σεπτέμβρη»!!!
Δεν είναι καθόλου συμπτωματικές και τυχαίες οι απολύσεις και δεν πείθουν ούτε τον πιο αφελή οι δικαιολογίες της διεύθυνσης του σχολείου. Είναι ένας χώρος όπου κυριαρχεί ο «τρόμος» κυριολεκτικά ανάμεσα στους συναδέλφους για πιθανό ατόπημα και τι θα επακολουθήσει αυτού, που υπάρχουν σοβαρές αυταρχικές αντιλήψεις περί συμπεριφοράς, λόγου κι εμφάνισης, ένα σχολείο όπου απαιτούνται «εθελοντικά» και φυσικά απλήρωτες μια σειρά υποχρεώσεις ανά μήνα, όπως οι ενημερώσεις, οι βαθμοί, εκδηλώσεις, συνέδρια, εξετάσεις άλλων φορέων, εορταστικά bazaar κ.ά. Τέλος αποτελεί κοινό μυστικό η άκομψη, προσβλητική τις περισσότερες φορές και αγενής συμπεριφορά των συγκεκριμένων εργοδοτών προς τους συναδέλφους τόσο μπροστά σε άλλους συναδέλφους που σιωπούν από φόβο, όσο και μπροστά σε μαθητές, οι οποίοι τις περισσότερες φορές μένουν άναυδοι!
Η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά εμφανίζεται το αποκρουστικό και αυταρχικό πρόσωπο της εργοδοσίας που είναι το ίδιο σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων, όμως, γίνεται ακόμη πιο αποκρουστικό και ανήθικο. Κατ’ ουσίαν, ακυρώνεται η παιδαγωγική υπόσταση του δασκάλου, ο οποίος υπό το καθεστώς της μόνιμης απειλής μιας «αναιτιώδους» απόλυσης καλείται να διδάξει ήθος και αξίες στους μαθητές του. Το κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν θα το επιτρέψει.
Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η απόλυση των συναδέλφων. 
Απαιτούμε να καταργηθεί εδώ και τώρα η άθλια διάταξη του ν. 4713/2020 που επιτρέπει την αναιτιώδη απόλυση των εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία.
Οι συνάδελφοι δεν είναι μόνοι τους!
Όλοι για έναν και ο καθένας για όλους!…”

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το