Έξι ηθοποιοί αρνήθηκαν να υπογράψουν σύμβαση μειωμένου ωραρίου για τις πρόβες της παράστασης «Έρωτες και θρήνοι γυναικών», παραγωγή της εταιρίας ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, παράσταστη που θα ανέβαινε στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, και απολύθηκαν μαζί με τον βοηθό σκηνοθέτη που τις υποστήριξε.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έκανε μια πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας στον εργασιακό χώρο των προβών και έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση – καταγγελία απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων:

Απαιτούμε την επαναπρόσληψη απολυμένων ηθοποιών!

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταγγέλλει την εταιρεία παραγωγής «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ», για την απαράδεκτη στάση, τους εκβιασμούς και τις απολύσεις συναδέλφων.
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω παραγωγή έχει αναλάβει την πραγματοποίηση παράστασης στο Ηρώδειο, μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Από τη συγκεκριμένη παραγωγή προσλήφθηκαν, μετά από 10ήμερη σχεδόν ακρόαση, ηθοποιοί που θα αποτελούσαν το χορό αρχαίας τραγωδίας στη συγκεκριμένη παράσταση. Παραβιάζοντας και ανατρέποντας όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας, δόθηκε στους ηθοποιούς προς υπογραφή μία σύμβαση έργου. Ορισμένοι συνάδελφοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συγκεκριμένη σύμβαση, που ανάμεσα σε άλλα εμπεριείχε όρους όπως ωρομισθία, ημιαπασχόληση κ.ά., και βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας.
Παρά τις προσπάθειες του ΣΕΗ και των συναδέλφων να βρεθεί λύση και να συνεχιστούν οι πρόβες, η επιχείρηση προχώρησε σε επιπλέον απειλές και απολύσεις εργαζομένων, ανάμεσά τους και μέλους της διοίκησης του ΣΕΗ.
Το ΣΕΗ δηλώνει απερίφραστα ότι θα βρεθεί στο πλάι των συναδέλφων. Απαιτούμε την επαναπρόσληψή τους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Ο συγκεκριμένος θεσμός, τον οποίο έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια το «Σπίτι του Ηθοποιού», εκτός του ότι προωθεί τον πολιτισμό και συμβάλλει στην καλλιτεχνική ζωή και την πνευματική ανύψωση του τόπου, ταυτόχρονα ενισχύει τα έσοδά του, με τα οποία έχει βοηθήσει πολλούς συναδέλφους που κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε ανάγκη. Ο θεσμός αυτός πρέπει να συνεχιστεί χωρίς να αμαυρώνεται από τέτοιου είδους πρακτικές και παραγωγές.
Το ΣΕΗ και τα μέλη του είναι πάντα σε διάθεση να βοηθήσουν και να προσφέρουν σε αυτόν το θεσμό, δεν θα δεχτούμε όμως τέτοιου είδους πρακτικές, που γίνονται όχημα να ενισχύεται η υπάρχουσα κατάσταση, να καταπατώνται τα δικαιώματά μας, να ακυρώνεται ο ρόλος μας ως επαγγελματιών του θεάτρου, να απαξιώνεται τελικά το ίδιο το θέατρο.
Απαιτούμε: Καμία συζήτηση για ακύρωση της παράστασης. Επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το