Ένα νέο περιστατικό εργοδοτικής επιχείρησης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά στο χώρο του επισιτισμού, με «πρωταγωνιστή» τον εργοδότη γνωστού καταστήματος εστίασς στην περιοχή του Ζωγράφου. Το περιστατικό έγινε γνωστό μετά από καταγγελία του αγωνιστικού σχήματος «ΛΑΝΤΖΑ».

Όπως αναφέρεται στη σχετική καταγγελία, η εργαζόμενη απολύθηκε από το κατάστημα όταν, μετά από έναν μήνα ανασφάλιστης εργασίας, κλήθηκε να υπογράψει σύμβαση με αποδοχές μικρότερες από τις συμφωνηθείσες. Αυτή ήταν όμως η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη ήταν η απαίτηση να επιστρέφει στην εργοδοσία τα ποσά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, που θα καταβάλλονταν στον τραπεζικό λογαριασμό της ώστε να υπάρχει η απαραίτητη κάλυψη για τους ιδιοκτήτες του καταστήματος.

Η καταγγελία:

“Το επισιτιστικό κατάστημα «Σαν Άλλοτε» στην περιοχή του Ζωγράφου είναι ακόμα παράδειγμα της άθλιας εργασιακής πραγματικότητας που επικρατεί στην εστίαση , οπού αφενός καλούμαστε να δουλεύουμε με όρους γαλέρας , αφετέρου η εργοδοσία με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης νιώθει ελεύθερη να πράττει κατά το δοκούν με βάση τι επιβάλλει η κερδοφορία τους.

Η συναδέλφισσα εργαζόταν από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο συγκεκριμένο κατάστημα χωρίς να έχει αναγγελθεί η πρόσληψη της στις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να εργάζεται εν αγνοία της πλήρως ανασφάλιστη ενώ ο μισθός της δεν καταβάλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία . Όταν πριν από λίγες ημέρες ο εργοδότης αποφάσισε να προχωρήσει, ως όφειλε εξ αρχής, στην νόμιμη πρόσληψη ζήτησε παράλληλα να υπογράψει την σύμβαση της. Η σύμβαση που προτάθηκε στην συνάδελφο δεν προέβλεπε το αρχικά συμφωνημένο ημερομίσθιο ενώ της έγινε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να αναγνωριζόταν το δικαίωμα της στην καταβολή των αντίστοιχων επιδομάτων και δώρων που δικαιούται. Η πρακτική που θα ακολουθούσε ο εργοδότης και περιέγραψε στη συνάδελφο είναι συνήθεις στο κλάδο μας καθώς μετά την καταβολή των επιδομάτων ή δώρων ο εργαζόμενος θα υποχρεωνόταν να τα επιστρέψει πίσω στον εργοδότη. Η άρνηση του παραπάνω καθεστώτος από την συνάδελφο έγινε και ουσιαστικά η αιτία για την απόλυση της.

Να θυμίσουμε πως σε αντίστοιχα περιστατικά πέρσι σε Λάρισα και Αθήνα, οι συνάδελφοι επίσης αντιστάθηκαν στις παράλογες επιταγές της εργοδοσίας και απολύθηκαν. Η απεύθυνση τους στο σωματείο και ο κοινός αγώνας με το σχήμα της ΛΑΝΤΖΑ και άλλους αλληλέγγυους δικαιώθηκε πλήρως αφού κέρδισαν και τα δεδουλευμένα τους αλλά κι την επαναπρόσληψη τους .

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ – ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ

Τα παραπάνω δεν είναι σε καμία περίπτωση ασύνδετα από το σύνολο των πολιτικών που προωθούνται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ , όσο και από ΕΕ-ΔΝΤ και τα εγχώρια τσιράκια τους (βλ. ΣΕΒ / ΣΕΤΕ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις ). Ειδικά η μεταμνημονιακή περίοδος για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση μετά την ΔΕΘ αποδεικνύεται εξαιρετικά επίπλαστη και πάντα σε άρρηκτη σύνδεση με βάση τι θα πει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και οι θεσμοί , αφήνοντας εκτός κάθε ίχνος εργατικής παρέμβασης και διεκδίκησης.

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Μοναδική απάντηση είναι η συλλογική πάλη και η οργάνωση στους χώρους της δουλειάς μακριά από κάθε είδους γραφειοκρατία , ενάντια στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Τόσο οι νικηφόρες μάχες που έχουμε δώσει, όσο και οι μάχες που έπονται πρέπει να λειτουργήσουν σαν φάρος που θα φωτίζει τον δρόμο της ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ , της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε κάθε χώρο δουλειάς .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

*ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ

*ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΑΔΗΛΩΤΗ

*ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ”

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το