Διαδηλώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο Περού στο πλαίσιο της λεγόμενης «Τρίτης Κατάληψης της Λίμα».

Χιλιάδες Περουβιανοί κατάφεραν να φτάσουν στη Λίμα για να απαιτήσουν την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, το κλείσιμο του Κογκρέσου, την προώθηση των γενικών εκλογών και την ίδρυση Συντακτικής Συνέλευσης. Ζητούν επίσης την απελευθέρωση εκατοντάδων πολιτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου 2022, όταν το Κογκρέσο καθαίρεσε τον Πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο κατηγορώντας τον για απόπειρα πραξικοπήματος.

Στην πρωτεύουσα Λίμα, οι διαδηλωτές έφτασαν στα προάστια του Κογκρέσου. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει. Στη λεωφόρο Abancay, μια από τις κύριες λεωφόρους της πόλης, υπήρξαν αντιπαραθέσεις με πέτρες, καδρόνια και πυροτεχνήματα.

Περίπου επτά αυτοκινητόδρομοι σε όλη τη χώρα αποκλείστηκαν λόγω διαμαρτυριών, σύμφωνα με την Εποπτεία Χερσαίων Μεταφορών Ανθρώπων, Φορτίων και Εμπορευμάτων (Σούτραν). Οι διακοπές καταγράφηκαν στα διαμερίσματα της Λίμα (κέντρο), του Λορέτο (βόρεια) και του Λα Λιμπερτάντ (βόρεια), καθώς και των Αγιακούτσο (νότια) και Χουανκαβέλικα (νότια).

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μέλη της Εθνικής Αστυνομίας του Περού (PNP) εκτόξευσαν βόμβες με δακρυγόνα εναντίον περίπου 3.000 διαδηλωτών στην πόλη Huancavelica. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες ή πετώντας πίσω τις βόμβες δακρυγόνων που χρησιμοποιούσαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ορισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν την πόρτα της Περιφερειακής Νομαρχίας της Huancavelica. Η πρώην βουλευτής Indira Huilca κατήγγειλε ότι «η αστυνομία επιτίθεται σε μια ειρηνική συγκέντρωση στην πλατεία Huancavelica· υπάρχουν γυναίκες και άνδρες με μικρές σημαίες του Περού».

Οι ηγέτες της περουβιανής πόλης κήρυξαν την περιοχή σε μόνιμη κινητοποίηση. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους και η πανεπιστημιούπολη της πανεπιστημιακής πόλης Πατουρπάμπα παραμένει κλειστή.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του Διαμεσολαβητή καταδίκασε τη βία και κάλεσε τους πολίτες “να παραμείνουν ψύχραιμοι. Η βία απλώς απονομιμοποιεί το δικαίωμα διαμαρτυρίας”, ανέφερε μέσω Twitter.

Πηγή: telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το