Η απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης της Βολιβίας φαίνεται να έχει αίσιο τέλος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Λούις Άρσε, καθώς οι αποχωρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας και γύρω από το προεδρικό μέγαρο. Νωρίτερα ένα θωρακισμένο όχημα συνοδευόμενο από στρατιώτες επιχείρησε να εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο μετέδωσε το BBC.

Φωτογραφίες και βίντεο παρουσίαζαν τον πρόεδρο της χώρας Λουίς Άρσε να έχει κατέβει για να εμποδίσει ο ίδιος την είσοδο των πραξικοπηματιών στο μέγαρο.

Παράλληλα ο Πρόεδρος κάλεσε τον λαό να κινητοποιηθεί απέναντι στον κίνδυνο για τη Δημοκρατία» και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν άμεσα. Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν άμεσα στην κεντρική πλατεία, προκαλώντας την απόσυρση των επίδοξων πραξικοπηματιών.

Επίσης η γενική συνομοσπονδία εργαζομένων απάντησε στην είδηση του πραξικοπήματος κηρύσσοντας γενική απεργία διαρκείας ενώ άλλα συνδικάτα κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν στην πρωτεύουσα.

Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα επικρατούσε μια εβδομάδα αναταραχής με συνεχείς διαδηλώσεις κατά της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Αυτήν την αναταραχή εκμεταλλεύτηκε ο Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, γενικός επιτελάρχης του πραξικοπήματος, ο οποίος προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση Άρσε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του από την ηγεσία του στρατεύματος. Ο Χοσέ Ζουνίγκα είχε ανακοινώσει πως δεν θα επιτρέψει νέα κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS).

Ο Ζουνίγκα ηγήθηκε της απόπειρας πραξικοπήματος με βαριά οπλισμένους στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης. Τώρα πλέον η βολιβιανή αστυνομία τον έχει συλλάβει ενώ η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που τον ακολούθησαν στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Παράλληλα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

Άμεση ήταν η λαϊκή μαζική αντίδραση. Χιλιάδες υποστηρικτές της Δημοκρατίας βγήκαν στους δρόμους, έστησαν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους, «κυνήγησαν» τους πραξικοπηματίες και διαδήλωσαν ενάντια σε όσους προσπάθησαν να καταλύσουν το πολίτευμα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή. Οι πολίτες έσπευσαν προς το προεδρικό μέγαρο και ο πρόεδρος Λουίς Άρσε απευθύνθηκε στο δημοκρατικό κοινό. 

O πρόεδρος της Βολιβίας με τη γροθιά υψωμένη απευθύνεται με ντουντούκα στον κόσμο που γέμισε τους δρόμους και ακύρωσε το πραξικόπημα

Το μήνυμα του Προέδρου Λουίς Άρσε:

“Χαιρετίζουμε και εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στις κοινωνικές μας οργανώσεις και σε όλο τον βολιβιανό λαό, που βγήκε στους δρόμους και εκφράστηκε μέσω διαφορετικών μέσων ενημέρωσης, εκφράζοντας την απόρριψή του για την απόπειρα πραξικοπήματος, που το μόνο που κάνει είναι να βλάψει την εικόνα της Βολιβίας δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και δημιουργούν περιττή αβεβαιότητα σε περιόδους που οι Βολιβιανοί πρέπει να εργαστούν για να προχωρήσουν η χώρα. Η δημοκρατία θα κερδίζει πάντα! Σας ευχαριστώ πολύ όλους τους Βολιβιανούς!”

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το