Εξώδικο κατά της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων και λειτουργίας δομών υποδοχής και εκπαίδευσης εντός πέντε σχολείων της Χίου κατέθεσε επιτροπή ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων μαθητών από σχολεία του νησιού, αυτοαποκαλούμενη ως «παγχιακή επιτροπή αγώνα». Στο εξώδικο, όπου κάνουν λόγο για περίπου 1.100 υπογραφές και εστάλη στους διευθυντές των σχολείων, ζητούν να μη λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα σχολεία (οι οποίες, σημειωτέον, θα λειτουργήσουν 2 με 6 το απόγευμα), αλλά αυτές να δημιουργηθούν μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Παράλληλα απαιτούν να παρίστανται εκπρόσωποι των γονέων στις συνεδριάσεις των εκπαιδευτικών που αναφέρονται στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

«Σπέρνετε το μίσος στα σχολεία» απαντούν οι εκπαιδευτικοί μέσω της ΑΔΕΔΥ. «Με υπογραφές δεν καταλύονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και ειδικά των παιδιών» απαντά ένας εκ των διευθυντών των σχολείων.

Η επιστολή διαμαρτυρίας αυτή, που υπογράφεται από την πληρεξούσια δικηγόρο των γονέων δικηγόρο Γραμματική Αλοιμόνου, κοινοποιήθηκε με δικαστικούς επιμελητές στο Υπουργείο Παιδείας και σε φορείς της εκπαίδευσης, στον αντιπεριφερειάρχη Χίου και στο δήμαρχο του νησιού, στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χίου.

Το εξώδικο

Στο εξώδικό τους, οι 1.130 γονείς σημειώνουν ότι το δικαίωμα των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση είναι μεν «απολύτως σεβαστό» και «αποτελεί εκτός των άλλων υποχρέωση του κράτους να το κάνει πράξη» χωρίς τη συμμετοχή των Μ.Κ.Ο. «Εμείς, οι κάτοικοι των νησιών αυτών, είμαστε εκείνοι που έχουμε επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος αυτής της κατάστασης, κάτι που δεν φαίνεται όμως να θέλουν να κατανοήσουν σε πρακτικό τουλάχιστον επίπεδο, οι ιθύνοντες. Είναι όμως ο σχεδιασμός του υπουργείου σωστά μελετημένος σε όλες τις παραμέτρους του και τέτοιος που να λειτουργήσει το εγχείρημα υπέρ όλων των παιδιών;», διερωτούνται και συνεχίζουν: «Απάντηση δίνει η μέχρι τώρα ασυνέπεια σε όλο το φάσμα διαχείρισης του μεταναστευτικού, η χαώδης απόσταση ανάμεσα στις κατά καιρούς εξαγγελίες και υποσχέσεις και τα αποτελέσματα αυτών, καθώς και η υποχρέωση μας ως γονείς και ως πολίτες , που μας οδηγεί να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα τα οποία εντοπίζουμε. Η εξέλιξη και η παγίωση που έχει λάβει το όλο πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού, μας κατέστησε ορθολογικούς και επιφυλακτικούς».

Στο εξώδικο σημειώνεται ακόμα:

– Αντιτιθέμεθα στην δημιουργία ΔΥΕΠ ή ΖΕΠ γενικώς (και όχι μόνο για αυτά του 2018 -19 ) στα σχολεία του Νομού μας.

– Ζητάμε την δημιουργία Δ.Υ.Ε.Π εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, γιατί σαν λύση είναι αυτή με τα ελάχιστα προβλήματα για όλους.

– Ζητάμε με το ψήφισμα αυτό να λάβουν γνώση και οι υπόλοιποι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων εκτός αυτών των σχολείων της Χίου και των υπολοίπων νησιών, που μαστίζονται από το προσφυγικό πρόβλημα, μιας και είναι νησιά υποδοχής, ανεξέλεγκτων και απρόβλεπτων σε αριθμό, προσφύγων και μεταναστών.

– Ζητάμε από τους Διευθυντές και το Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε Σχολείου να ενημερώνουν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την ειδική Επιτροπή Γονέων του σχολείου τους, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, για κάθε πιθανή εξέλιξη που θα υπάρξει από οποιονδήποτε φορέα.

– Απαιτούμε οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και η Επιτροπές Γονέων, που εκλέχθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα, να παρευρίσκονται σε οποιαδήποτε συνάντηση, τακτική ή έκτακτη, του Συλλόγου Διδασκόντων ή άλλων φορέων, που θα γίνει στο μέλλον και θα έχει σχέση με την ίδρυση η λειτουργία ΔΥΕΠ ή ΖΕΠ για τα σχολεία μας, διότι αφορά άμεσα τα παιδιά μας και έχουμε κάθε έννομο δικαίωμα να γνωρίζουμε αλλά και να έχουμε άποψη επί του θέματος.

– Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να σεβαστούν τα αιτήματα μας.

– Ζητάμε από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας την αμέριστη, ουσιαστική συμμετοχή και συμπαράσταση σε όλες τις αυτοδίκαιες απαιτήσεις μας ως γονείς και πολίτες.

– Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε και επικαλούμαστε κάθε έννομο συμφέρον που έχουμε ως γονείς και πολίτες σύμφωνα με το Σύνταγμα και του Νόμους του Ελληνικού Κράτους.

Σημειώνεται ότι η φρασεολογία του εξωδίκου έχει εξαιρετικές ομοιότητες με τα κείμενα της «Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα», μιας ομάδας που πρωτοστατεί στις αντιπροσφυγικές κινητοποιήσεις, με συγκαλυμμένα ξενοφοβικό λόγο.

Αντιδράσεις: Σπέρνετε το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα

«Σπέρνετε το μίσος στα σχολεία»

Την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ της Χίου προκάλεσε η ρατσιστική πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών για τη ματαίωση του προγράμματος φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, με την ανακοίνωσή της καταγγέλλει την «επιτροπή ανωνύμων, η αυτοαποκαλούμενη και “παγχιακή επιτροπή αγώνα”, στελέχη της οποίας περιδιαβαίνουν από συνέλευση σε συνέλευση των σχολείων και καταφέρονται κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων».

Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει τη στήριξή της στη διαδικασία, τασσόμενη «απέναντι στις ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές», ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη στους πρόσφυγες, διεκδικεί να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσει η ΒΙΑΛ.

Ακολούθως, καταγγέλλουν την ρατσιστική τακτική της «επιτροπής», που χρησιμοποιεί τα παιδιά για πολιτικά οφέλη, ενώ καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να απομονώσουν τις φωνές αυτές. «Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής και αυτούς τους προοδευτικούς κοσμοπολίτες, που δεν είναι ρατσιστές, απλά δε θέλουν να βλέπουν… τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, απαιτώντας “καθαρά” σχολεία!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απάντηση ενός διευθυντή στο εξώδικο

Όπως αναφέρει το τοπικό astraparis.gr, «τον βρώμικο ρόλο της επιτροπής των ανωνύμων, της αυτοαποκαλούμενης και «παγχιακή επιτροπή αγώνα» στο θέμα των αντιδράσεων κατά της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τα προσφυγόπουλα (ΔΥΕΠ) αποκαλύπτει ο Μάρκος Σκούφαλος, διευθυντής του 11ου δημοτικού σχολείου Χίου (αστική σχολή) και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χίου, που ήταν ένας από τους αποδέκτες του εξωδίκου με τις υπογραφές των γονέων και κηδεμόνων, που καθοδήγησε και εκμαίευσε η επιτροπή.

Ο κ. Σκούφαλος σε ανοικτή επιστολή του που έδωσε στην δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης, 4 Οκτωβρίου 2018, λίγο μετά την παραλαβή του εξώδικου, ξεκαθαρίζει στην επιτροπή των ανωνύμων να βγάλουν από το μυαλό τους ότι μπορεί να συνδιοικήσουν τα σχολεία «με την μορφή των “ειδικών επιτροπών” που προσπαθείτε να επιβάλλετε» και τονίζει:

«Μπορεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να έχει πέραση στο εκλογικό χρηματιστήριο, να αποτελεί ένα «λεκέ και στίγμα» στα δρώμενα του νησιού μας και στον πολιτισμό του, αλλά ο λαός μας έχει γερά κόκαλα, έστω και αν είναι ευκολόπιστος γι΄ αυτό και προδομένος, δεν πρόκειται στο τέλος να ανεχτεί ούτε την «προστασία» σας ούτε το να πεταχτούν στον Καιάδα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το