Σε 4 μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας την Τετάρτη 10 Οκτώβρη ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο Κώστας Τζέλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και ο Χρυσόστομος Πάσχος, μέλος ΔΣ της ΕΟΑΣΚ για κινητοποιήσεις στο μπλόκο Νίκαιας το 2013.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρουν τα εξής:

«Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καταγγέλλουν την άδικη και απαράδεκτη καταδίκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας που δίκασε ως Εφετείο, σε 4 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή των συναδέλφων Ρ. Μαρούδα προέδρου της ΕΟΑΣΝΛ, Κ. Τζέλλα γραμματέα της ΕΟΑΣΚ και του Χρ. Πάσχου μέλους του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ για κινητοποιήσεις στο μπλόκο Νίκαιας το 2013 με βάση καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους.

Πρωτόδικα οι συνάδελφοι είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία της “Διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση από κοινού από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο”.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο το κατηγορητήριο κατέπεσε πλήρως αφού ο μάρτυρας κατηγορίας που εκείνη την περίοδο ήταν διοικητής της Τροχαίας Λάρισας είπε ότι είχε σταματήσει από την Αστυνομία και είχε πραγματοποιηθεί εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων όταν οι αγρότες πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους στην ΠΑΘΕ, συνεπώς κανένας κίνδυνος ατυχήματος και σωματικής βλάβης δεν υπήρχε.

Η εισαγγελέας της έδρας είπε ότι δεν προκύπτει από την ακροαματική διαδικασία τέτοιος κίνδυνος που εμπεριείχε το κατηγορητήριο και πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας σε παρακώλυση συγκοινωνιών, η οποία πρέπει να τεθεί στο αρχείο λόγω παραγραφής.

Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των συναδέλφων μας και επέβαλε την παραπάνω ποινή.

Είναι γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών λαμβάνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με αποφάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, Γενικές Συνελεύσεις και Πανελλαδικές Συσκέψεις. Η απόφαση του δικαστηρίου πλήττει το δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να αποφασίζουμε για τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας, καθώς στοχοποιεί και καταδικάζει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του οργανωμένου κινήματος. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να διεκδικούμε, το έχουμε κατακτήσει με αγώνες και θυσίες και δεν πρόκειται να το εκχωρήσουμε σε κανέναν.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τον ολισθηρό κατήφορό της με την ποινικοποίηση των αγώνων μας, την τρομοκρατία μέσω των αγροτοδικείων, την καταδίκη μας επειδή κάναμε το “έγκλημα” να αγωνιστούμε για την επιβίωση των οικογενειών μας. Η σημερινή απόφαση και οι διώξεις αποτελούν συνέχεια των δικών, στις οποίες σέρνονται συνδικαλιστές από εργατικά ταξικά σωματεία και δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης, μέσω της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων, να ανακόψει τη λαϊκή αντίσταση στην πολιτική της που βάζει πλάτη για την κερδοφορία βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων ενάντια στα συμφέροντά μας.

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι η αιτία που βγαίνουμε στο δρόμο και παλεύουμε για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Μέσα από τους αγώνες μας έχουμε αποτελέσματα και έστω μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ανακόπτουμε τα χειρότερα μέτρα που ετοιμάζουν για τους αγρότες και κτηνοτρόφους και αυτό τον τίμιο και δίκαιο αγώνα δεν πρόκειται να τον σταματήσει κανένα αγροτοδικείο, καμιά τρομοκρατία, καμιά καταδικαστική απόφαση. Ας το πάρουν χαμπάρι ότι θα βρουν μπροστά τους το αγροτικό κίνημα πολύ πιο ισχυρό, ενωμένο, μαχητικό και αποτελεσματικό σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τα δίκαια αιτήματά μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Οι διώξεις και τα αγροτοδικεία δεκαετίες τώρα δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημά μας, δεν θα το καταφέρουν ούτε τώρα!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των αγροτοδικείων.

Να πάψουν οι διώξεις, η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και να δώσουν ηχηρή απάντηση στις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων μας».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το