Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε και τον Τραμπ που είχε εμφανιστεί παλιότερα στον κήπο του Λευκού Οίκου για να προμοτάρει συγκεκριμένo rapid test, το οποίο λίγο μετά το έβγαλε μούφα η ίδια η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Εμφανίστηκε ο ίδιος (ο Μητσοτάκης) στη Θεσσαλονίκη ως διαφημιστής των rapid tests που εισήγαγε η κυβέρνησή του, μολονότι ο ίδιος ο «εθνικός λοιμωξιολόγος» Τσιόδρας τα είχε βγάλει άχρηστα.

Ο Μητσοτάκης έβαλε τα rapid tests στην κορυφή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Το είπε στην ομιλία του: «Σήμερα, στην Μυτιλήνη, χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά γρήγορα τεστ αντιγόνων, από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, για να ελέγξουμε όλο τον πληθυσμό».

Το επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου: «Θέλω επίσης να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει στη “φαρέτρα’’ των όπλων μας και την πρώτη παρτίδα από rapid test αντιγόνων, τα οποία σε πρώτη φάση τα χρησιμοποιούμε στην Λέσβο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα με πολύ υψηλή αξιοπιστία -τονίζω όχι τόσο υψηλή αξιοπιστία όσο η αξιοπιστία του PCR, αλλά με πολύ υψηλή αξιοπιστία- να έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα προμηθευτεί 1 εκατομμύριο τέτοια τεστ. Και εφόσον αποδειχθεί στην πορεία ότι τα τεστ αυτά είναι όσο αξιόπιστα όσο μας λένε οι ειδικοί ότι είναι, προφανώς και θα προσθέσουμε τέτοια τεστ, τα οποία πρέπει να σας πω ότι είναι και αρκετά οικονομικά ως προς το κόστος».
Το επανέλαβε, μη τυχόν και ξεχαστεί: «Να επανέλθω στο ζήτημα των γρήγορων τεστ αντιγόνων, το γεγονός ότι τα διαθέτουμε είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο το οποίο έχουμε πια στη φαρέτρα μας. Να μπορούμε γρήγορα να τεστάρουμε, με μεγάλη αξιοπιστία, και τους υγειονομικούς μας ενδεχομένως πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι θα το κάναμε αν ήμασταν μόνο εξαρτημένοι από τα τεστ PCR. Και θέλω να τονίσω για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση ότι όποιος βγαίνει θετικός στο τεστ αντιγόνων τεστάρεται και με PCR, για να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ακρίβεια του τεστ».

Από πού ν’ αρχίσει και πού να τελειώσει κανένας; Ας αρχίσουμε από το τελευταίο: «όποιος βγαίνει θετικός στο τεστ αντιγόνων τεστάρεται και με PCR, για να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ακρίβεια του τεστ». Και με όποιον βγαίνει αρνητικός τι γίνεται; Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, θεωρείται οριστικά αρνητικός!

Ομως, η ίδια η FDA, δίνοντας (μόλις στις 26 Αυγούστου) την έγκρισή της γι’ αυτό το τεστ, σημειώνει: «Γενικά, τα τεστ αντιγόνου είναι πολύ ιδιαίτερα, αλλά δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο τα μοριακά τεστ. Λόγω της πιθανότητας μειωμένης ευαισθησίας σε σύγκριση με τις μοριακές αναλύσεις, τα αρνητικά αποτελέσματα από ένα τεστ αντιγόνου θα πρέπει να επιβεβαιώνονται με ένα μοριακό τεστ προτού ληφθούν αποφάσεις θεραπείας. Τα αρνητικά αποτελέσματα ενός τεστ αντιγόνου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο κλινικών παρατηρήσεων, ιστορικού του ασθενούς και επιδημιολογικής πληροφόρησης».

Ο Μητσοτάκης υποστήριξε το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που συστήνει η αμερικάνικη υπηρεσία που αδειοδότησε το συγκεκριμένο τεστ. Ας σημειωθεί ότι η αδειοδότηση είναι πάρα πολύ πρόσφατη και ότι η συγκεκριμένη αμερικάνικη υπηρεσία έχει μακρύ ιστορικό αδειοδότησης-αφαίρεσης της αδειοδότησης στον τομέα των rapid tests. Επικαλούμενη την πιεστικότητα της πανδημίας, έδωσε άδεια κυκλοφορίας σε αρκετά γρήγορα τεστ, τα οποία αποδείχτηκαν «μούφα», με αποτέλεσμα η άδεια να ανασταλεί.

Είδαμε πολύ καλά πώς γίνεται η χρήση του συγκεκριμένου τεστ στη Λέσβο, στους πρόσφυγες που επέστρεψαν στο νέο «μαντρί» που φτιάχτηκε στο Καρά Τεπέ. Φρίξαμε βλέποντας στα τηλεοπτικά πλάνα υπαλλήλους του ΕΟΔΥ να παίρνουν ρινικά επιχρίσματα στο ύπαιθρο, με το κοντομάνικο και το γιλέκο, χωρίς την απαραίτητη στολή προστασίας (η οποία, μάλιστα, πρέπει μετά από κάποια ώρα να αντικαθίσταται). Ο κίνδυνος επιμόλυνσης και μόνο από τη διαδικασία λήψης του υλικού καθιστά ακόμα πιο ανασφαλή μια ήδη ανασφαλή μέθοδο.

Ποιοι ειδικοί είπαν στον Μητσοτάκη ότι τα τεστ αυτά είναι αξιόπιστα; Να βγει να το πει. Και να βγουν οι ίδιοι οι ειδικοί να μας εξηγήσουν τη βεβαιότητά τους. Μέχρι στιγμής, από τους κυβερνητικούς ειδικούς έχουμε ακούσει μόνο τον Μαγιορκίνη να πετάει τρεις κουβέντες στις 11 Σεπτέμβρη: «Τώρα, για τη Μόρια, όπως γνωρίζετε γίνεται ήδη μαζικό τεστ το οποίο απλά και μόνο από ό,τι αντιλαμβάνεστε θα εξεταστούν όλοι οι ωφελούμενοι, αλλά και ντόπιος πληθυσμός, οπότε θεωρώ ότι η πιθανότητα για μια υγειονομική “βόμβα’’ – που εμένα σαν λέξη δεν μου αρέσει καθόλου – μεγάλου υγειονομικού προβλήματος, από την COVID, θεωρώ ότι θα περιοριστεί πολύ γρήγορα».

Εμμέσως πλην σαφώς, υπερασπίστηκε τα τεστ αντιγόνου που έφερε η κυβέρνηση, την οποία υπηρετεί με φανατισμό ζηλωτή. Εμείς, όμως, έχουμε συγκρατήσει τι έλεγε ο Τσιόδρας στις 15 Μάη : «Θα είδατε ακόμα και ταχέα μοριακά τεστ που προσπαθεί η επιστήμη να προωθήσει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τι ανακοινώθηκε για κάποια από αυτά εχθές. Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πως δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους. Ο μοριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια, σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι απαραίτητος για τη διάγνωση. Υψηλής αξιοπιστίας, και το τονίζω, όχι γρήγορα τεστ αντισωμάτων, χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς».

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φέρνει αυτά τα τεστ της αμερικάνικης Abbott. Η πίεση του πρέσβη Πάιατ υπήρξε ασφαλώς μεγάλη. Το είχε δείξει ανοιχτά τον Μάη και προφανώς δε σταμάτησε να πιέζει παρασκηνιακά. Αυτή η πίεση, όμως, ήρθε να συναντήσει την ανάγκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δείξει ότι κάνει τεστ σε μαζική κλίμακα. Οταν τα μεγάλα κρατικά εργαστήρια, όπως το ΕΚΕΑ, ξεμένουν από αντιδραστήρια, φαντάζεστε τι έχει να γίνει το χειμώνα, όταν αναμένεται ένα τρίτο, πιο ογκώδες κύμα της πανδημίας. Αναζητούνται, λοιπόν, φτηνά υποκατάστατα, για να χρησιμοποιηθούν σαν χάντρες και καθρεφτάκια. Μπορεί να είναι αναξιόπιστα, όμως η κυβέρνηση πρέπει «να επιδείξει έργο» για να παραμυθιάσει τον ελληνικό λαό. Αυτό το τεστ στις ΗΠΑ διαφημίζεται ως το τεστ των 5 δολαρίων. Μια χοντρική παραγγελία θα ρίξει ασφαλώς πιο κάτω την τιμή. Βάλτε και τα μεταφορικά, δε νομίζουμε ότι η αγορά θα ξεπεράσει το τρίευρο, όταν τα μοριακά τεστ κοστολογούνται από 13 μέχρι 50 ευρώ (η τελευταία τιμή στο ιδιωτικό εργαστήριο που έστειλαν τεστ όταν ξέμεινε από αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ).

Πηγή: Κόντρα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το