Αλισβερίσι για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις γερμανικές εκλογές
Νικητής ο δεξιός Μερτς και υπόσχεση για 500 δισ. σε αμυντικές δαπάνες και υποδομές

Νικητή τον Φρίντριχ Μερτς, ηγέτη της δεξιάς συμμαχίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), ανέδειξαν όπως αναμενόταν οι εκλογές στη Γερμανία, την ώρα που η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται δεύτερη, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξιοσημείωτη ήταν ωστόσο η επίδοση της ρεφορμιστικής αριστεράς του Die Linke παρά το ότι τα «ραντάρ» των δημοσκοπήσεων δεν κατάφεραν μέχρι και πριν λίγες ημέρες από τις εκλογές να αποτυπώσουν την τάση. Μαζί με τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ -το οποίο δεν κατάφερε τελικά να μπει στη Βουλή- τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 14%.

Στον αντίποδα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καταποντίστηκαν στην τρίτη θέση, ενώ πολύ μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι Πράσινοι. Στο ίδιο μοτίβο και οι Φιλελεύθεροι (FDP) έμειναν εκτός της ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU): 28,5% και 208 έδρες
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 20,8% και 152 έδρες
  • Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 16,4% και 120 έδρες
  • Πράσινοι: 11,6% και 85 έδρες
  • Αριστερά (Die Linke): 8,8% και 69 έδρες
  • Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,9%
  • Φιλελεύθεροι (FDP): 4,3%

Αλισβερίσι για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ήδη από την πρώτη στιγμή που φάνηκε η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, ο Φρίντριχ Μερτς προέβη σε δηλώσεις, ζητώντας τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης. Το αλισβερίσι είχε αρχίσει, ενώ δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμα πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, κάτι που θα καθόριζε και τον αριθμό των κυβερνητικών εταίρων.

Επιπλέον, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται εδώ και μέρες σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό που τους ενώνει, είναι ένα τεράστιο εξοπλιστικό σχέδιο που προβλέπει επενδύσεις σε άμυνα και υποδομές με δαπάνες δισεκατομμυρίων. Φανερώνονται έτσι από την πρώτη στιγμή οι προθέσεις των δύο πιθανών κυβερνητικών εταίρων της Γερμανίας.

Γίνεται όμως ξεκάθαρο για μία ακόμα φορά ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, παρά την προσπάθεια να πλασαριστούν ως μία «προοδευτική» λύση για το αστικό πολιτικό σύστημα, αποτελούν ουσιαστικά κανονικό δεκανίκι των δεξιών και συντηρητικών δυνάμεων, ενσωματώνοντας χωρίς κανέναν φραγμό μία ακραία αντιδραστική ατζέντα, όπως αυτήν των εξοπλιστικών.

Η μεγάλη ενίσχυση της ακροδεξιάς

Αναμφισβήτητα, η δεύτερη θέση της ακροδεξιάς AfD αποτέλεσε μία αρνητική εξέλιξη, καθώς πέτυχε ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας σε ποσοστά που δεν είχε πετύχει ποτέ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Αξιοποιώντας τη φτώχεια και τις στερήσεις που βιώνουν μεγάλα στρώματα της γερμανικής κοινωνίας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, χύνοντας ρατσιστικό δηλητήριο ενάντια σε μετανάστες και αναπαράγοντας κλασικές απατηλές θεωρίες περί «ισλαμοποίησης», η AfD κατάφερε να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στις ομοσπονδιακές εκλογές του Φλεβάρη.

Στο ίδιο πλαίσιο, διαφαίνεται ότι τμήματα της άρχουσας τάξης της Γερμανίας βλέπουν εδώ και καιρό στο AfD διέξοδο για μία πιθανή κυβερνητική λύση για το μέλλον.

Αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις του κόμματος στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου η ακροδεξιά αναδείχτηκε πρώτη, πατώντας ουσιαστικά στο ότι το φτωχότερο και πιο αποκλεισμένο κομμάτι της κοινωνίας κατοικεί σε αυτές τις περιοχές.

Ουσιαστικά οι Ανατολικογερμανοί όχι μόνο δεν ενσωματώθηκαν και δεν έγιναν ίσιοι με τους κατοίκους της υπόλοιπης Γερμανίας, αντ’ αυτού αποτελούσαν πάντα τα «φτωχά παιδιά» της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν αναφορικά με την αντιμετώπισή τους από το επίσημο αστικό κράτος.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δύο νεοναζί που είχαν διαγραφεί προεκλογικά από το AfD επέστρεψαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ακροδεξιού κόμματος διαλύοντας οποιαδήποτε αυταπάτη για την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητά του.

Η Αριστερά που «δεν είδαν» οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, η γερμανική ρεφορμιστική Αριστερά (Die Linke) κατάφερε να φτάσει σχεδόν στο 9%, παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το κόμμα στα όρια του 5%. Αυτό σε συνδυασμό με το 4,9% της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), διάσπασης του Die Linke, δηλώνει μεγαλύτερη μετατόπιση λαϊκών δυνάμεων προς τα αριστερά.

Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως η φτώχεια, τα υψηλά ενοίκια και άλλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι μαζικές απολύσεις σε μεγάλους κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς επίσης και η ακρίβεια, οδήγησαν το προηγούμενο διάστημα σε αντιδράσεις με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια που έφερε, καθώς και η συνεχής απειλή και προετοιμασία για μία νέα πολεμική περιπέτεια, οδήγησαν πολλούς να στηρίξουν τα κόμματα αυτά.

Χαλάρωση του «φρένου χρέους» για αμυντικές δαπάνες

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, CDU/CSU και SPD συμφώνησαν χαλάρωση του «φρένου χρέους» για την κάλυψη αμυντικών δαπανών και τη δημιουργία ειδικού ταμείου 500 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών, στο πλαίσιο των συνομιλιών για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, αλλαγή που απαιτεί συνταγματική μεταρρύθμιση με την έγκριση των 2/3 της Bundestag.

Στο εξής όλες οι αμυντικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 1% του ΑΕΠ δεν θα υπόκεινται στο «φρένο χρέους». Το 1% αντιστοιχεί σε περίπου 40 δισ. ευρώ, με τον γερμανικό αμυντικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σήμερα σε περίπου 50 δισ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα θα χρειαστούν τουλάχιστον 80 δισ. προκειμένου να επιτευχθεί ο ΝΑΤΟϊκός στόχος για αμυντικές δαπάνες ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όλαφ Σολτς είχε ανακοινώσει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Μερτς, Ζέντερ και Σοσιαλδημοκράτες αποκαλύπτονται

«Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές για την ελευθερία και την ειρήνη στην ήπειρό μας, το σύνθημα για την άμυνά μας πρέπει τώρα να είναι: Ό,τι χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρίντριχ Μερτς, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

«Θα αγοραστούν όλα όσα χρειάζονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, για την υπεράσπιση της Γερμανίας, της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.

Ο Μερτς έκανε λόγο για «κατάσταση απειλής» και σημείωσε ότι ακριβώς για αυτό αποφασίστηκαν οι συγκεκριμένες επενδύσεις. «Με τις επιπλέον επενδύσεις, επιδιώκουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη», τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς.

«Επιτέλους, λύνουμε το θέμα του ελλείμματος σε επενδύσεις», είπε από την πλευρά του ο αρχηγός του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, αποκαλύπτοντας τον ουσιαστικό χαρακτήρα της πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών.

Σημείωσε ότι για το κόμμα του ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να διατεθούν επιπλέον πόροι όχι μόνο για εξοπλισμούς, αλλά και για επενδύσεις, ενώ έκανε λόγο για «καλή αρχή» και «καλό για την χώρα», υπενθυμίζοντας ότι το SPD υποστηρίζει εδώ και καιρό και τις δύο προτάσεις.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το