Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ – ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 12:00 ΜΜ

Αλληλεγγύη στον δίκιο αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ΛΑΡΚΟ, την οποία υποτίθεται ήθελε να διασώσει, στο λουκέτο και το ξεπούλημα. Μια τελευταία εξέλιξη σε αυτό τον σχεδιασμό της είναι η κατάπτυστη τροπολογία, που φέρνει προς ψήφιση σήμερα και επιχειρεί να μεταβιβάσει στον ειδικό διαχειριστή τη δυνατότητα να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση και να παραχωρήσει τη φύλαξη και τη συντήρηση σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση κατέθεσε, προκλητικά, αυτή την ρύθμιση την ώρα που εκδικάζονταν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων, με αίτημα να μείνουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι τη μεταβίβαση της εταιρείας στον νέο ιδιοκτήτη, θέλοντας έτσι να προκαταλάβει την απόφαση του δικαστηρίου. Τελικά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αγωνίζονται 4 χρόνια τώρα, συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια και στη συνέχεια στο Υπουργείο Οικονομικών και πέτυχαν ακόμη μία νίκη αφού παρέμειναν, προς το παρόν, στη δουλειά τους και στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση ανατρέπει ακόμη και την πρόβλεψη του δικού της νόμου του 2020 καθώς η επιχείρηση θα έπρεπε να μεταβιβασθεί εν λειτουργία. Για να βουλιάξουν την επιχείρηση και να την παραχωρήσουν ως «ώριμο» φρούτο στους «επενδυτές», η κυβέρνηση και ο διαχειριστής έχουν επιβάλει, εδώ και τέσσερα χρόνια, το σταμάτημα της παραγωγικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, την ώρα μάλιστα που εκτοξεύονταν η τιμή του νικελίου.

Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια τυχαία επιχείρηση. Είναι η μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της χώρας, η μεγαλύτερη παραγωγός σιδηρονικελίου (βασικού συστατικού για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα) στην Ευρώπη και μια από τις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου, ενώ το νικέλιο και το κοβάλτιο που υπάρχει στα μεταλλεύματά της έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικής σημασίας από την ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση. Δραστηριοποιείται σε 5 νομούς, με χιλιάδες εργαζόμενους να ωφελούνται από τη λειτουργία της ενώ μόνο τα ιδιόκτητα  αποθέματα σιδηρονικελίου ανέρχονται σε 2 εκ. τόνους αξίας 60δισ. ευρώ, την ώρα που ο «προτιμητέος» επενδυτής (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) έχει προσφέρει την εξευτελιστική τιμή των περίπου 6εκ. ευρώ(!),  με τη διαδικασία μετάβασης να έχει κολλήσει στο ΣΤΕ.

Απαντώντας στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 12 μ.μ. συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στο οποίο καλεί και το ΕΚΑ προκηρύσσοντας Παναθηναϊκή Στάση Εργασίας από τις 11:00 π.μ έως τις 3:00 μ.μ.  καλύπτοντας όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας.

Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ να εκφράσει την έμπρακτη στήριξη στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας τη συμμετοχή του στο σημερινό συλλαλητήριο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το