Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού προκαλούν πικρά χαμόγελα από τους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ζουν αποκλεισμένοι.

Σχεδόν εντελώς αποκομμένη από τον κόσμο η Λωρίδα της Γάζας, δεν έχει καταγράψει ακόμη κανένα κρούσμα της covid-19. «Οι άνθρωποι βλέπουν τώρα τη Γάζα σαν το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο, lol», έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου. Ένας άλλος ευχήθηκε σε «όλους όσοι είναι σε καραντίνα, καλώς ήρθατε στη ζωή μου». «Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα» ανήρτησε κάποιος άλλος.

Ωστόσο, αν υπάρξει ένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στη Γάζα, θα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν οι αρχές σε αυτό τον φτωχό και πυκνοκατοικημένο θύλακα όπου το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), η οποία διαχειρίζεται σχολεία στη Γάζα στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 250.000 μαθητές, έχει προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής απόστασης.

«Ο αποκλεισμός σίγουρα βοηθά στον περιορισμό του κορονοϊού, όμως αν φτάσει στη Γάζα, η κατάσταση θα είναι παρόμοια με αυτή στο κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ματίας Σμάλε από την Unrwa αναφερόμενος στο «Diamond Princess», το οποίο έμεινε σε καραντίνα για καιρό ανοιχτά της Γιοκοχάμα καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα τελικά να μολυνθούν περισσότεροι από 700 από τους 3.700 επιβάτες.

«Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση σε έναν τόσο κλειστό χώρο όπως εδώ», πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι «αν λόγω της επιδημίας χρειαστούν περισσότερα από 60 κρεβάτια στην εντατική, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και ενδέχεται να μετατραπεί σε τεράστια καταστροφή».

Η απειλή της επιδημίας τρομάζει όπως πουθενά αλλού

Οι κάτοικοι της Γάζας προετοιμάζονται για την εξάπλωση της covid-19 , αφού 529 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ και 47 στη Δυτική Όχθη, την κατεχόμενη από το Ισραήλ παλαιστινιακή περιοχή που δεν συνδέεται με τη Γάζα.

Τα σχολεία στη Γάζα έχουν κλείσει και περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι παραμένουν σπίτι τους σε καραντίνα, κυρίως όσοι επέστρεψαν από την Αίγυπτο. Άλλωστε, στο νότιο τμήμα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η Χαμάς έχει κατασκευάσει 1.000 δωμάτια απομόνωσης.

Ωστόσο, στον θύλακα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή παρά 60 κλίνες στην εντατική, ενώ είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, δήλωσε ο Τζέραλντ Ρόκεσάουμπ διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Το σύστημα υγείας είναι κατεστραμμένο εξαιτίας του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, βασικών φαρμάκων και προσωπικού», εξήγησε. «Περισσότερο από το 90% του πόσιμου νερού δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους ανθρώπους».

Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ιατρικός εξοπλισμός φτάνει στη Γάζα, την οποία έχει αποκλείσει πλήρως από το 2007, ενώ έχει διευκολύνει και την αποστολή 500 τεστ για τον κορονοϊό.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν να βγαίνουν από το θύλακα οι κάτοικοι της Γάζας που πάσχουν από καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες και λαμβάνουν θεραπεία στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί άδεια και σε όσους τυχόν προσβληθούν από την covid-19.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το