ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Συγκέντρωση και πορεία

Σάββατο 15 Ιούνη, 12 το μεσημέρι

στην Περιφέρεια Ιωαννίνων

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΡΓΙΑΝΙΣΤΑ ΚΟΥΡΕΝΤΩΝ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Στην Ήπειρο, συγκεκριμένα στην περιοχή της Γουργιάνιστας δίπλα στα Κούρεντα του δήμου Ζίτσας, μόλις 17 χλμ. από τα Γιάννενα, η εταιρεία Energean πρόκειται να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, με πιθανή χρήση fracking, χωρίς ν’ αποκλείεται το πετρέλαιο). Το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει και επιτρέπει την καταστροφική αυτή εξέλιξη (υπουργικές αποφάσεις, νόμοι κλπ) έχει ήδη τεθεί προ πολλού από την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα πλαίσια άσκησης «ενεργειακής πολιτικής» και έχει την έγκριση των τοπικών αρχόντων σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου.

Πιθανή εξόρυξη θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων που θα οδηγήσει:

 • στη ρύπανση του αέρα και του εδάφους με την απελευθέρωση πλήθους επικίνδυνων αερίων και τοξικών ουσιών,
 • στη ρύπανση των νερών κατά μήκος όλης της περιοχής από όπου περνάει ο ποταμός Καλαμάς μέχρι την εκβολή του στο Ιόνιο Πέλαγος, καθώς η εξόρυξη σχεδιάζεται στη λεκάνη απορροής του, με επίπτωση και στις πηγές υδροδότησης της περιοχής,
 • στην αύξηση του σεισμικού κινδύνου σε μια ήδη σεισμογενή περιοχή
 • σε περιβαλλοντικά και εργατικά «ατυχήματα»,
 • στη δυσφήμιση και εξάλειψη κάθε άλλης δραστηριότητας (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός) με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση των κατοίκων και ερήμωση της περιοχής,
 • στην πλήρη εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τις πετρελαϊκές εταιρείες,
 • στην αύξηση των κινδύνων από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις καθώς όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται για την ενέργεια, ενώ καμία ενεργειακή αυτάρκεια δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί για τη χώρα.

Όπως και σε κάθε άλλη περιοχή εξόρυξης, οι εταιρείες θα πλουτίζουν, ενώ η καταστροφή θα είναι μόνιμη. Οι κάτοικοι δεν θα απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια, ενώ οι θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι εταιρείες θα είναι λίγες και προσωρινές.

Η ερευνητική εξόρυξη εγκρίθηκε από το υπουργείο με την τυφλή αποδοχή της καθόλα μη πειστικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που εκπόνησε η εταιρεία, η οποία δεν δεσμεύεται με κανένα τρόπο για την αποκατάσταση της περιοχής. Στη μελέτη μάλιστα παραδέχεται ότι «η υλοποίηση του έργου δύναται να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά σώματα της περιοχής μελέτης. Τα υγρά και στερεά απόβλητα με επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο υδατικό περιβάλλον της περιοχής» (ΜΠΕ, σελ. 667, 721). Ήδη φορείς και συλλογικότητες της περιοχής έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Μ.Π.Ε., ωστόσο η μαζική αντίσταση κρίνεται απαραίτητη.

Η πληροφόρηση για την επένδυση προέρχεται είτε από πληρωμένα άρθρα, είτε από την ίδια την εταιρεία που χτίζει το προφίλ της με χορηγίες και δώρα, υπό τον μανδύα των δράσεων «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες πετιούνται στο περιθώριο και η γνώμη τους δεν έχει καμία αξία, καθώς οι γνωμοδοτήσεις των τοπικών διοικήσεων είναι απλά διακοσμητικές.

Η υποκρισία των εκάστοτε κυβερνητικών και Ευρωπαϊκών πολιτικών, που από τη μία διατυμπανίζουν την «πράσινη μετάβαση» και από την άλλη σχεδιάζουν νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων σε στεριά και θάλασσα που θα οδηγήσουν στη μη αναστρέψιμη καταστροφή δασών, βουνών, ποταμών και περιοχών υψηλής παραγωγικότητας, είναι προκλητική, ενώ ουσιαστικά οι μόνες που θα αποκομίσουν οποιαδήποτε ωφέλεια από τις εξορύξεις είναι οι πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει να τις φέρουν εις πέρας. Θωρακίζουν μάλιστα αυτή τη λεηλασία με περιβαλλοντικούς νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των εταιρειών εκμετάλλευσης.

Μόνο η αντίστασή μας μπορεί να απαντήσει στο δυσμενές μέλλον που μας επιφυλάσσεται. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη για ένα ΕΝΙΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με κοινό στόχο την προστασία του τόπου μας, ενάντια σε όποιον σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του, για χάρη του οικονομικού οφέλους ελαχίστων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα – αντικείμενο κερδοσκοπίας μιας χούφτας ιδιωτών.

Καλούμε άτομα, συλλογικότητες, φορείς και συλλόγους:

Να οργανώσουμε αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των ζώων μας

Να χτίσουμε δίκτυα αλληλεγγύης και αντίστασης

Να μη συνεργαστούμε με κανένα τρόπο με την Energean

Να είμαστε προετοιμασμένοι για μαζική διαμαρτυρία στο πεδίο αν χρειαστεί

Το ζήτημα των εξορύξεων αφορά και επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας

Λέμε όχι στις εξορύξεις και ξέρουμε καλά το γιατί.

Συγκέντρωση και πορεία

Σάββατο 15 Ιούνη, 12 το μεσημέρι

στην Περιφέρεια Ιωαννίνων

ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

*****

Όχι στην ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στα Όρη Κουρέντων

Τα στοιχεία των ερευνών που συνέλεξε πριν 5 χρόνια η Reρsοl, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στην Energean, με τις «ευλογίες» όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας, τους οδήγησαν να επιλέξουν την περιοχή στα Όρη Κουρέντων, πάνω από τον παλιό οικισμό της Γουργιάνιστας που λόγω καθιζήσεων είχε μεταφερθεί νοτιότερα, για να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση έρευνας, για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, με ερευνητική γεώτρηση που θα φθάνει τα 3.500m βάθος.

Με την καύση των υδρογονανθράκων που θα βγαίνουν από την γεώτρηση και θα διαρκέσει εννέα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, θα κρίνουν αν είναι συμφέρουσα η τρίτη φάση. Και βέβαια, το μόνο κριτήριο είναι οι ποσότητες των υδρογονανθράκων και το κέρδος που θα αποφέρει η εξόρυξη και όχι οι επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, ολόκληρης της Ηπείρου, της Ελλάδας, αφού παίρνουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, μολύνουν το περιβάλλον, το έδαφος, το υπέδαφος, τον ποταμό Καλαμά, τους παραποτάμους του και τη θαλάσσια περιοχή όπου εκβάλλει.

Μάλιστα αν το κοίτασμα θεωρηθεί ενδιαφέρον για την εταιρεία, η Στρατηγική Μελέτη ΠΕ δεν εξετάζει σε αυτή τη φάση τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, όταν -μετά την ερευνητική- θα γίνουν κι άλλες παραγωγικές γεωτρήσεις. Τότε θα γίνει άλλη ΜΠΕ «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα» της εταιρείας.

Μέσα από την ίδια την ΜΠΕ της εταιρείας προκύπτουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει, με τα «50 διαφορετικά είδη αποβλήτων, 15 εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνα», «τις δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, την ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα», την «αύξηση της ηχορύπανσης στην ευρύτερη περιοχή», ενώ σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται ο κίνδυνος Μεγάλου Ατυχήματος και οι επιπτώσεις του στην περιοχή και τονίζεται μεν η σημασία του Φυσικού Αερίου, αλλά δεν αποκλείεται ρητά κάποια εκμετάλλευση αργού πετρελαίου.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Energean πως είναι ασύμφορη η συνέχιση της έρευνας, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Τα χρηματιστηριακά τερτίπια της εταιρείας και η παραπλάνηση που θέλει να σπείρει στο κίνημα, δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει, αλλά αντίθετα, να αυξήσουμε τις «κόκκινες γραμμές», που βάζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για το χωριό του και τα Ζαγοροχώρια, σε ολόκληρη την Ήπειρο. Παράλληλα πρέπει να αντιδράσουμε και στην ανεξέλικτη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών (Α/Γ) στους κάμπους, τα βουνά και τα δάση της Ηπείρου και της Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η νεολαία, πρέπει να πούμε:

Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή

 • Γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για την υγεία, για την ζωή μας, για τις υφιστάμενες γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και τις προσωπικές επιχειρήσεις αγροτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, με την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, τη νέα μετανάστευση και την ερήμωση της υπαίθρου. Θα είναι πλήγμα για τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικού οικολογικού αγροτοτουρισμού και δυσφήμηση για τα προϊόντα της περιοχής. Ποιος θα αγόραζε ψάρια Ελευσίνας, κατσικάκι Μεγαλόπολης ή τυριά Πτολεμαΐδας;
 • Γιατί συνιστά ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Βιάζονται να αρπάξουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων και, βάζοντας πρόστιμα στη χώρα μας για τη χρήση τους, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ μας τα παίρνουν και τα χρησιμοποιούν αυτοί οι ίδιοι και σε μας πουλάνε Α/Γ, φωτοβολταϊκά και άλλα “πράσσειν άλογα”, εντείνοντας την ενεργειακή -και όχι μόνον- εξάρτηση. Ο δε αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μας πουλάει πανάκριβα τους δικούς του σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες, που η εξόρυξή τους προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον.
 • Γιατί κανένα όφελος δεν θα έχει για τους εργαζόμενους και όλο το λαό, αντίθετα έρχεται να αυξήσει τα κέρδη τους και όπως δείχνει η εμπειρία, μετά την λεηλασία, αφήνουν πίσω τους «Κρανίου Τόπο» αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες.
 • Γιατί όπως δείχνει η ιστορία και η ζωή, εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους και εμπλοκές σε ανταγωνισμούς και πολεμικές περιπέτειες για τον λαό μας και για τους λαούς της περιοχής
 • Να μην τους το επιτρέψουμε, να ενωθούμε, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να κλιμακώσουμε τον αγώνα, να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Κ. Ο. Ηπείρου Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το