Το υπουργικό συμβούλιο της ιρανικής κυβέρνησης συγκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας μετά την επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε συντριβή ελικοπτέρου

Το υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τον θάνατο του προέδρου και των συνοδών του στη συντριβή του ελικοπτέρου.

Οι υπουργοί απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρόεδρο, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Raisi αφιέρωσε τη ζωή του στο ιρανικό έθνος.

Το υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι θα παραμείνουν σθεναρά στον δρόμο του Προέδρου Raisi για να υπηρετήσουν τη χώρα, διαβεβαιώνοντας τον ιρανικό λαό ότι δεν θα υπάρξει αναστάτωση στις διοικητικές υποθέσεις.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη καθώς ο πρόεδρος και η συνοδεία του επέστρεφαν από την περιοχή Khoda Afarin στη βορειοδυτική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν, μετά τα εγκαίνια ενός φράγματος στα κοινά σύνορα με τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Στο δυστύχημα σκοτώθηκε ο Πρόεδρος Raisi, ο υπουργός Εξωτερικών Amirabdollahian, ο ηγέτης της προσευχής της Παρασκευής του Tabriz Ayatollah Mohammad Ali Al-e-Hashem, ο κυβερνήτης του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Malek Rahmati και μέλη της ομάδας ασφαλείας του προέδρου και το πλήρωμα.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το ιρανικό Σύνταγμα, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Mohammad Mokhber θα είναι επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Seyed Ali Khamenei, πριν από την εκλογή νέου προέδρου.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι ένα συμβούλιο αποτελούμενο από τον πρόεδρο της Βουλής, τον αρχηγό της Δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο θα πρέπει να συγκροτηθεί και να διευθετήσει την εκλογή νέου προέδρου εντός 50 ημερών.

πηγή: tasnimnews.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το