Το χορό των πανηγυρισμών, αυτοθαυμασμών και με επίκληση των …ιστορικών στιγμών, σέρνουν από αυτές τις μέρες υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζοντας το έδαφος για να μπει πρώτος στη σειρά ο Αλέξης Τσίπρας που με διάγγελμα θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, παρά το γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού το σύνολο των μνημονιακών νόμων διατηρείται όπως και τα προνομοθετημένα αντιλαϊκά μέτρα.

Η “καθαρή έξοδος” από τα μνημόνια είναι άλλη μια καθαρή απάτη του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν λίγους μήνες, εγκαινιάζοντας για μια ακόμη φορά τη σπορά αυταπατών, τις ψευδολογίες και τις αθλιότητες, μιλώντας στην «πρόθυμη για όλα» Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α.Τσίπρας είπε:

«…Με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς, με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. Καταφέρνουμε, όμως, να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση». Αρπαγμένος από την πρωθυπουργική καρέκλα, αρνείται επίμονα να αφουγκραστεί το βόγγο μιας κοινωνίας που οδηγείται δεμένη χειροπόδαρα στην επαχθέστερη ιμπεριαλιστική εξάρτηση στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η εκτίναξη του θηριώδους «πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% (από πρόβλεψη 1,7%), αποκλειστικό προϊόν της πρωτοφανούς φοροληστείας και της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, φουσκώνει τα πανιά της συγκυβέρνησης, που αφήνει σκόπιμα να διαφανούν ελπίδες για «επιλεγμένες ελαφρύνσεις» και αντίμετρα. Με όλ’ αυτά τονώνεται το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από την οκτάχρονη μνημονιακή πολιτική, ενώ στο ζήτημα των βουλευτικών εκλογών συνεχίζεται η εμμονή του «τέλους της τετραετίας».

Ήδη, στο πλαίσιο της τέταρτης «αξιολόγησης», ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει το ξεπούλημα του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Παράλληλα, κλιμακώνονται οι αντιλαϊκοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τις οφειλές φόρων προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα, όσο επιχειρούν να τα παρουσιάσουν οι κυβερνητικοί. Για τα ιμπεριαλιστικά κέντρα Ε.Ε. και ΔΝΤ, δεν υπάρχει παρά μόνο η πρόταξη των δικών τους -πολλές φορές αντικρουόμενων- συμφερόντων.

★★★

Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στις τρέχουσες εξελίξεις, με κυρίαρχο ζήτημα την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και το χθεσινό Eurogroup στη Σόφια.

Σε συνέντευξή του ο «πολύς» Π.Τόμσεν επιβεβαίωσε ότι τα ληστρικά «πρωτογενή πλεονάσματα» έχουν βασιστεί στην υπερφορολόγηση, συμπληρώνοντας πως «…η ανησυχία μας είναι η Ελλάδα να πετυχαίνει τους στόχους με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη…». Προφανώς, αυτό που εννοεί είναι η ελάχιστη –έως και μηδενική- φορολόγηση των «φιλικών με την ανάπτυξη», επενδυτών. Πάντως, η θέση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού δεν έχει αλλάξει, «…επιμένουμε σε έναν συνδυασμό ελάφρυνσης χρέους, δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών…», ήταν η επωδός Τόμσεν, έχοντας σαν στόχο την άγρια περικοπή τόσο των συντάξεων, όσο και του αφορολόγητου. Σημειώνουμε ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ισχυροποιείται σημαντικά μετά την απόφαση των Γερμανών να εγκαταλείψουν την πρόταση Μακρόν για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ως αντίβαρο του ΔΝΤ. Έτσι, φαίνεται διατεθειμένο να συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό «πρόγραμμα», αλλά μέσω μιας ευρείας κλίμακας «μεταρρυθμίσεων», μεταξύ των οποίων κύριο βάρος και δέλεαρ έχει η «λύση» της «ελάφρυνσης» του χρέους μέχρι το καθοριστικό Eurogroup της 21ης Ιούνη, για όλα τα δάνεια της Ευρωζώνης στην Ελλάδα. Αυτή η θέση σκοντάφτει στην αρνητική στάση της Γερμανίας, η οποία επιδιώκει μεν την ελάφρυνση κάποιων όρων σε ορισμένα δάνεια και πάντα με βάση την εξέλιξη της ελληνικής «ανάπτυξης», αλλά με «αυτόματη» αναστολή των όρων, εάν υπάρξει η παραμικρή αθέτηση από την όποια ελληνική κυβέρνηση. Από την πλευρά του, το Ταμείο απαιτεί ανυπερθέτως τη μείωση συντάξεων (το ίδιο και η Κομισιόν, αλλά και το Eurogroup) και αφορολογήτου από 1ης Γενάρη 2018, θεωρώντας πως η συνεχής υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τα λαϊκά, βαλάντια και άρα είναι αδύνατη η συνέχιση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 3,5%. Στην άποψη αυτή αντιδρά η κυβέρνηση Τσίπρα «απειλώντας» με «πολιτικό κίνδυνο εκλογών», γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη στάση των Ευρωπαίων δανειστών, που έχοντας τα δικά τους προβλήματα (ευρωεκλογές, εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώ­βρη), αρνούνται προς το παρόν να αποπέμψουν τον «πετυχημένο» Τσίπρα στο βαθμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους! Φυσικά, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ισχύσουν από 1ης Γενάρη του 2019 τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά να μετατεθούν κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον, ώστε να μπορέσει να πάει σε εκλογές πριν τα νοιώσουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι και τα εργατολαϊκά νοικοκυριά. Παράλληλα έτσι, «φορτώνει» τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου στην επόμενη κυβέρνηση που θα κληθεί να τα εφαρμόσει στο β΄ εξάμηνο του 2019.

★★★

Στη συνάντηση του λεγόμενου Wa­shington Group, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ, χωρίς την Ελλάδα! Στο παρασκήνιο πραγματοποιήθηκαν διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις για το κυρίαρχο ζήτημα του χρέους (που έχει εκτοξευτεί στα 193% του ΑΕΠ, δηλ. 352 δις €, το μεγαλύτερο από καταβολής νεοελληνικού κράτους), μεταξύ των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, προκειμένου να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για τη χρεοκοπημένη χώρα μας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π.Μοσκοβισί, διευκρίνισε ότι: «…θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών (…) Η νέα συμφωνία δεν πρέπει να είναι ένα μεταμφιεσμένο μνημόνιο…».

Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό που περιγράφει είναι μία ολιγόμηνη (;) παράταση του «προγράμματος», με δέλεαρ τα 27 δις € που θα περισσέψουν από την τρίτη δανειακή συμφωνία, και προφανώς ένα νέο Μνημόνιο, που θα σφίγγει ακόμα παραπέρα τα δεσμά της εξάρτησης σε όλη τη μεταμνημονιακή εποχή, η οποία με τους πλέον μετριότατους υπολογισμούς δεν θα είναι μικρότερη των εξήντα χρόνων, στη διάρκεια της οποίας ο λαός μας θα συνθλίβεται συνεχώς στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών πόλων.

★★★

Στην εξαμηνιαία Έκθεση του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο ομολόγησε για άλλη μία φορά την αστοχία στις εκτιμήσεις του, εκτιμώντας ότι το περσινό «πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας έκλεισε στο 3,7% του ΑΕΠ, ενώ 6 μήνες νωρίτερα εκτιμούσε ότι θα διαμορφωνόταν μόλις στο 1,7% του ΑΕΠ. Προφανώς, το λάθος στην εκτίμηση του ΔΝΤ δεν αφορά τους αριθμούς, αλλά το ότι ούτε αυτός ο αντιδραστικός οργανισμός δεν περίμενε το μέγεθος της βιαιότητας της αντιλαϊκής πολιτικής της «πρώτης φοράς αριστερά», κυβέρνησης. Η τεράστια αυτή διαφορά των περίπου 3,5 δις € σε ονομαστική αξία, είναι το αποτέλεσμα της καταλήστευσης των εργατολαϊκών στρω­μάτων, της οικονομικής τους καταβαράθρωσης, της μετατροπής τους σε «μπαταχτσήδες» -κατά τον Ε.Τσακαλώτο- προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Εξάλλου στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο Ευ. Τσακαλώτος παρουσίασε το λεγόμενο «ολιστικό σχέδιο» ή αλλιώς «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που επιδιόρθωσε όπως-όπως η κυβέρνηση μετά την απόρριψη μετ’ επαίνων από τους Ευρωπαίους δανειστές, με στόχο την προσέλκυση νέων κερδοφόρων «επενδύσεων».

Τέλος, οι «θεσμοί» θα επιστρέψουν στα μέσα Μάη στην Αθήνα με στόχο μια «συμφωνία επί της Αρχής» για το Eu­rogroup της 24ης Μάη. Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος επαναφέρει τα σενάρια ολιγόμηνης παράτασης του τρέχοντος μνημονίου λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης των 88 «προαπαιτούμενων» και της μεταφοράς τους στο υπό διαμόρφωση πλαί­σιο της αυστηρής εποπτείας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το