Χαρακτήρισε την μείωση της εξάρτησης από το δολάριο και τη στροφή στα νομίσματα της Νότιας Αμερικής ως αναγκαία κίνηση εν μέσω «δομικής κρίσης του καπιταλισμού»

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Αλμπέρτο Άρσε Κατακόρα, μίλησε ενάντια στους περιορισμούς που επιβάλλονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, προτρέποντας τη Νότια Κοινή Αγορά (Mercosur) να «μειώσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο» και να στραφεί στα τοπικά νομίσματα της Νότιας Αμερικής για το εξωτερικό εμπόριο, ως μηχανισμό επιβίωσης εν μέσω «δομικής κρίσης του καπιταλισμού».

«Η περιοχή μας επηρεάζεται σοβαρά από τους περιορισμούς και τους κανονισμούς που επιβάλλονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, που περιορίζουν τις επιλογές χρηματοδότησης και τις ευκαιρίες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Άρσε στην ομιλία του στην 62η Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Νότιας Κοινής Αγοράς και Συνδεδεμένων Κρατών στο Πουέρτο Ιγκουάζου της Αργεντινής.

Τα πλήρη μέλη της Mercosur είναι η Βραζιλία, που ασκεί προς το παρόν και την προεδρία, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Η Βενεζουέλα είναι πλήρες μέλος, αλλά έχει ανασταλεί από την 1η Δεκεμβρίου 2016. Συνδεδεμένες χώρες είναι η Βολιβία, η Χιλή, η Κολομβία, ο Εκουαδόρ, η Γουιάνα, το Περού και το Σουρινάμ.

«Είναι απαραίτητο να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και να διαφοροποιηθούν οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Άρσε, η Βολιβία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία ένταξης στο εμπορικό μπλοκ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους παριστάμενους προέδρους, ο Άρσε πρότεινεμ επίσης «στρατηγικές συμμαχίες με άλλους διεθνείς παίκτες», όπως η Κίνα, που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στο δολάριο στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε… την εμφάνιση ενός ευρασιατικού και ασιατικού μπλοκ, οργανωμένου στα BRICS και άλλους μηχανισμούς ολοκλήρωσης, που αποτελούν ευκαιρίες για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης», δήλωσε, σύμφωνα με το Telesur, ο Άρσε.

Επιπλέον, ζήτησε την πλήρη προσχώρηση της Βολιβίας στη Mercosur προκειμένου να προωθήσει περιφερειακά έργα όπως η εκβιομηχάνιση του λιθίου.

«Η Βολιβία, μαζί με δύο άλλες χώρες της διευρυμένης Mercosur, έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο και μαζί με τις χώρες του Αμαζονίου έχουμε μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι το πολυεθνικό κράτος της Βολιβίας προτείνει οι χώρες αυτές να συνεργαστούν για την εκβιομηχάνιση των στρατηγικών τους πόρων, ώστε τα κέρδη από την εκμετάλλευση και εκβιομηχάνισή τους να αναδιανέμονται προς όφελος των λαών τους και την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Άρσε επέμεινε ότι αυτά τα πολύτιμα κεφάλαια δεν θα πρέπει να επιτραπεί να ακολουθήσουν τη μοίρα άλλων που «λεηλατήθηκαν» προς όφελος μόνο λίγων, ενώ η πλειονότητα των Νοτιοαμερικανών συνέχιζε να βυθίζεται στη φτώχεια, αναφέρει το Prensa Latina.

«Θεωρούμε ότι η ένταξη της Βολιβίας στη Mercosur αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ολοκλήρωσης, την επέκταση του εμπορίου και της περιφερειακής συνεργασίας», είπε.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το