Σε μία εσωτερική παρουσίαση την περασμένη Τετάρτη η Facebook παρουσίασε νέες λειτουργίες της εφαρμογής Facebook Workplace, μιας εταιρικής εφαρμογής chat και εργασιακής συνεργασίας.

Στο Facebook Workplace, οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας βλέπουν μια ροή περιεχομένου παρόμοια με τις Ενημερώσεις του Facebook, με αυτόματα παραγόμενα δημοφιλή θέματα βασισμένα στο τι αναρτούν οι χρήστες. Ένα από τα εργαλεία που εισήγαγε η Facebook επιτρέπει στους διαχειριστές να αφαιρούν και να μπλοκάρουν συγκεκριμένα δημοφιλή ανάμεσα στους εργαζόμενους θέματα.

Η παρουσίαση συζήτησε τα «οφέλη» του «ελέγχου περιεχομένου», και προσέφερε ένα παράδειγμα θεματικής που οι εργοδότες μπορεί να έβρισκαν χρήσιμο να μπει στη «μαύρη λίστα»: τον συνδικαλισμό.

Το Facebook Workplace χρησιμοποιείται επί του παρόντος από μεγάλους εργοδότες όπως η Walmart, που είναι διαβόητη για τις προσπάθειές της να καταπνίξει τον εργασιακό συνδικαλισμό.

Η υπόθεση πως η Facebook σχεδιάζει ενεργά εργαλεία που στοχεύουν στην κατάπνιξη του συνδικαλισμού δημιούργησε αντιδράσεις στα γραφεία της εταιρείας. Εργαζόμενοι της Facebook έγραψαν αναρτήσεις με τις οποίες αποδοκίμαζαν αυτή τη δυνατότητα.

Την επόμενη μέρα, η παρουσίαση αφαιρέθηκε. Όταν ζητήθηκε από εκπρόσωπο της Facebook να σχολιάσει, απάντησε: «Ενώ τέτοιου είδους εργαλείου ελέγχου περιεχομένου είναι χρήσιμα για τις εταιρείες, αυτό το παράδειγμα ήταν κακώς επιλεγμένο και δεν θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί. Η δυνατότητα αυτή βρισκόταν στις αρχές της ανάπτυξής της και έχουμε ακυρώσει τα σχέδιά μας για την έναρξη λειτουργίας της όσο εξετάζουμε τα επόμενα βήματά μας»

Η Facebook έχει εδώ και καιρό γίνει αντικείμενο κριτικής για τον επιλεκτικό έλεγχο του τι αναρτάται στις πλατφόρμες της, επιτρέποντας σε πληρωμένες διαφημίσεις να παραμένουν ορατές πάση θυσία. Αυτή η μη παρεμβατική προσέγγιση στην πιθανή πολιτική παραπληροφόρηση έρχεται σε αλγεινή αντίθεση με τα πανίσχυρα εργαλεία που προσφέρει στους εργοδότες για να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις συζητήσεις στον χώρο εργασίας.

Η προώθηση από την Facebook του Workplace ως μιας εφαρμογής με ενσωματωμένα εργαλεία κατάπνιξης του συνδικαλισμού έρχεται σε μία στιγμή όπου ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το Facebook για να οργανωθούν.

Πρόσφατα ένα λόμπι κατά του συνδικαλισμού προειδοποίησε τους εργοδότες πως ο κορονοϊός έχει πυροδοτήσει ευρεία στήριξη προς τα συνδικάτα, και πως τα διαδικτυακά εργαλεία δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε έναν ισχυρό φορέα οργάνωσης.

Οι εργοδότες προσπαθούν εδώ και καιρό να καταστείλουν τον νόμιμο εργασιακό συνδικαλισμό μέσω της παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μία έρευνα του φαινομένου βρήκε πως μεταξύ του Ιουνίου 2009 και του Απριλίου 2011, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ έλαβε περίπου 100 καταγγελίες για απόλυση ή τιμωρία εργαζομένων λόγω αναρτήσεών τους, κυρίως στο Facebook, γύρω από το θέμα του συνδικαλισμού.

Πηγή: the Intercept μέσω info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το