Διευρύνθηκε το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς

Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε σήμερα.

“ Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας”, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της με τίτλο “ Inequality Kills” (“ Η ανισότητα σκοτώνει”).

Ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι σημείωσε από την αρχή της πανδημίας covid-19 “ τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ, κατά 5 δισεκ. δολάρια, για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της”, τα 13,8 τρισεκ. δολάρια.

Μεταξύ των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ο Ίλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπερνάρ Αρνό της LVHM, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, o Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Λάρι Έλισον της Oracle.

Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι “ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης” και των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων υγείας για όλους. Παράλληλα η Oxfam συνιστά επίσης να μην παρεμποδίζεται η δημιουργία συνδικάτων και να αρθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, λόγω των ανισοτήτων πεθαίνουν “τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι την ημέρα”, έναν αριθμό τον οποίο βασίζει στους θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην υγεία, της ενδοοικογενειακής βίας, της πείνας και της κλιματικής κρίσης.

“ Ένας έκτακτος φόρος 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι θα επέτρεπε να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες”, ανέφερε ως παράδειγμα η Oxfam.

Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν συμβεί αυτό, “οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν 8 δισεκ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με πριν την πανδημία”.

“Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια καταπληκτική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες έριχναν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές για να σώσουν την οικονομία, πολλά από τα οποία κατέληξαν στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων”.

Δεκαπλασιάστηκε η περιουσία του Μασκ 

Τα έσοδα του 99% του παγκόσμιου πληθυσμού μειώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο Έλον Μασκ και άλλοι εννέα δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα αθροιστικά, σύμφωνα με την οργάνωση. 

Ο Μασκ, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη λίστα του Forbes, είδε την περιουσία του να δεκαπλασιάζεται σε 294 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 20 μήνες της πανδημίας, κάτι που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Τζεφ Μπέζος. 

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που οι τεχνολογικές μετοχές εκτινάσσονταν στα ύψη στη Γουόλ Στριτ, η καθαρή περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 67% σε 203 δισεκατομμύρια δολάρια, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ διπλασιάστηκε σε 118 δισεκατομμύρια, ενώ η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς αυξήθηκε κατά 31% σε 137 δισεκατομμύρια. 

«Η έκρηξη της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων σε μια εποχή που η φτώχεια αυξάνεται αποκαλύπτει τα θεμελιώδη ελαττώματα των οικονομιών μας», δήλωσε ο Ντάνι Σρισκανταράτζα, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam στη Βρετανία. 

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης τα άδικα οικονομικά συστήματά μας καταφέρνουν να προσφέρουν εντυπωσιακά απροσδόκητα κέρδη στους πλουσιότερους αλλά αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους φτωχότερους. Το γεγονός ότι κάθε ημέρα άνθρωποι πεθαίνουν επειδή τους λείπουν τα στοιχειώδη, όπως η τροφή και η υγειονομική περίθαλψη, είναι μια τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί», συμπλήρωσε. 

Οι σημερινοί ηγέτες, επεσήμανε μπορούν να διορθώσουν αυτά τα λάθη, επιβάλλοντας προοδευτικούς φόρους στο κεφάλαιο και την περιουσία και αξιοποιώντας αυτά τα έσοδα για να σώσουν ζωές και να επενδύσουν στο μέλλον. «Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η μακροπρόθεσμη κληρονομιά του κορονοϊού είναι η ποιοτική καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια για όλους. Οι κυβερνήσεις έχουν μια ιστορική ευκαιρία να στηρίξουν τολμηρά οικονομικά σχέδια που βασίζονται σε μεγαλύτερη ισότητα, τα οποία αλλάζουν τη θανάσιμη πορεία στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε. 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

default
sidebar1
sidebar1 sidebar-left
sidebar2
sidebar2 content-left
sidebar2 content-right
sidebar-none

Post Layout

classic
fullwidth
slider
gallery
split

Content Width

default_width
full_width

Featured Image  orBrowse Library Image Dimension width heightEnter height = 0 to disable vertical cropping with image script enabled Hide Post Title Unlink Post TitleUnlink post title (it will display the post title without link) Hide Post Meta Hide All Author Category Comment Tag Hide Post Date Hide Featured Image Unlink Featured ImageDisplay the Featured Image without link Video URLReplace Featured Image with a video embed URL such as YouTube or Vimeo video url (details). External LinkLink Featured Image and Post Title to external URL Lightbox LinkLink Featured Image and Post Title to lightbox image, video or iframe URL
(learn more) iFrame URL Add zoom icon on lightbox link Custom Menu

SEO

Εστιάστε στη φράση – κλειδί(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)Προεπισκόπηση ως:Mobile αποτέλεσμαΑποτέλεσμα επιτραπέζιουwww.e-prologos.gr › αυτόματο-προσχέδιοOxfam: Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία – …Please provide a meta description by editing the snippet below. If you don’t, Google will try to find a relevant part of your post to show in the search results. ΟρατότηταΔημοσίευσηΜόνιμα στην κορυφή του ιστολογίουΑναμένει έλεγχοΣυντάκτης Readability analysis: Χρειάζεται βελτίωση SEO analysis: Χρειάζεται βελτίωση

Προβολή άρθρουhttps://www.e-prologos.gr/?p=138321(ανοίγει σε μία νέα καρτέλα)Αναζήτηση κατηγοριώνΑνακοινώσειςΑπόψειςΔιεθνήΕκδηλώσειςΕργαζόμενοιΙδεολογικάΙστορίαΚοινωνίαΝεολαίαΠαιδείαΠολιτικήΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδαΧωρίς κατηγορίαΠροσθήκη ετικέτας

Διαχωρίστε με κόμματα ή με πάτημα του πλήκτρου Enter.

Οι σημερινοί ηγέτες, επεσήμανε μπορούν να διορθώσουν αυτά τα λάθη, επιβάλλοντας προοδευτικούς φόρους στο κεφάλαιο και την περιουσία και αξιοποιώντας αυτά τα έσοδα για να σώσουν ζωές και να επενδύσουν στο μέλλον. «Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η μακροπρόθεσμη κληρονομιά του κορονοϊού είναι η ποιοτική καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια για όλους. Οι κυβερνήσεις έχουν μια ιστορική ευκαιρία να στηρίξουν τολμηρά οικονομικά σχέδια που βασίζονται σε μεγαλύτερη ισότητα, τα οποία αλλάζουν τη θανάσιμη πορεία στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε. 

πηγή: lifo.gr, με πληροφορίες από Guardian, Reuters

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το