Στις 15/04/1951 διεξάγονται στην Ελλάδα δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Παρά την τρομοκρατία, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (εκλογικός συνασπισμός που στήριζε το ΚΚΕ και στον οποίο μετείχαν πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων του ΕΑΜ) έλαβε στην Αθήνα 16,7% (Γ. Σπηλιόπουλος) και 23,4% στον Πειραιά (Δ. Μαριόλης).
Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά.
Ο Κώστας Κοτζιάς (δεύτερος από αριστερά) με Ναζί και συνεργάτες κατά την κατοχή
kotzias
Στην κεντρική πολιτική σκηνή, την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, θα αναλάβει το 1936 υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης, όπως και στην κυβέρνηση του τραγικού Ιωάννου Κορυζή, που αυτοκτόνησε για να μην παραδώσει την Αθήνα στους Γερμανούς.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κοτζιάς δήμαρχος ριζοσπάστης
Ο Κοτζιάς έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μεταξά και θεωρείτο φυσικός διάδοχος του. Με την ιδιότητα του δημάρχου και του υπουργού επισκέφθηκε επανειλημμένα το Βερολίνο, κομίζοντας μηνύματα του Μεταξά, και συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του Γ’ Ράιχ (Γκαίμπελς, Γκαίρινγκ, φον Σίραχ κ.ά.). Ο Κοτζιάς θεωρείτο στην Ελλάδα θαυμαστής του Χίτλερ· ήταν ο μόνος έλληνας αξιωματούχος που τον είχε συναντήσει προσωπικά – και στο Βερολίνο χαρακτηριζόταν άριστος διαφημιστής της ναζιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το