Καταδικάζουμε την απόφαση της διοίκησης του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την οποία τα μαθήματα του τμήματος θα διδάσκονται με υβριδικό τρόπο. Δηλαδή οι φοιτητές καλούνται να δηλώσουν σε μια εφαρμογή ότι προτίθενται να παρακολουθήσουν δια ζώσης το εκάστοτε μάθημα. Επειδή τηρείται σειρά προτεραιότητας, και με βάση την απόφαση του τμήματος είναι περιορισμένος ο αριθμός των φοιτητών που μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης την διάλεξη, όσοι φοιτητές δεν προλάβουν είτε αποκλείονται από την παρακολούθηση του μαθήματος, είτε, ενδέχεται, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του τμήματος, να υπάρχει η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, φυσικά με όλα τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται όπως τα γνωρίσαμε το προηγούμενο διάστημα.

Η ευθύνη για αυτήν την απόφαση βαραίνει βέβαια και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενώ πήρε την απόφαση τα μαθήματα να γίνονται υποχρεωτικά δια ζώσης, μετά από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης, δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε τα πανεπιστήμια της χώρας να είναι πλήρως εξοπλισμένα και να μπορούν να υλοποιήσουν αυτήν την απόφαση σε συνθήκες ασφάλειας από τον κορωνοϊό. Σε καθεστώς υποχρηματοδότησης και πλήρους ανεπάρκειας υλικοτεχνικών υποδομών, τα ιδρύματα αφήνονται στην τύχη τους από την κυβέρνηση να βρουν τους κατάλληλους χώρους ώστε να διεξαχθούν τα δια ζώσης μαθήματα. Το αποτέλεσμα είναι οι εικόνες συνωστισμού σε αμφιθέατρα και διαδρόμους, φοιτητές να παρακολουθούν διαλέξεις στα πατώματα ή να χάνουν παραδόσεις επειδή δεν χωράνε στις αίθουσες. Για προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, μάσκες, αντισηπτικά εννοείται ούτε λόγος.

Την Τρίτη 19 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου για το θέμα του τμήματος Ψυχολογίας κατόπιν συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Η κινητοποίηση ωστόσο, με ευθύνη των παρατάξεων που συμμετέχουν στο ΔΣ, γνωστοποιήθηκε στους φοιτητές, διαδικτυακά, μόλις το προηγούμενο βράδυ, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί η μαζικότητα της κινητοποίησης, η οποία αποτελεί απαραίτητο όρο ώστε οι φοιτητές να επιβάλλουν και να πετυχαίνουν νίκες σε ό,τι αφορά τους όρους σπουδών τους.

Στο κείμενο της απόφασης του ΔΣ επισημαίνεται πως το Πάντειο έχει προσλάβει το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, υπονοώντας το προσωπικό που πραγματοποιεί τους ελέγχους των πιστοποιητικών νόσησης, εμβολιασμού ή τεστ. Θεωρούμε πως αυτό δεν αποτελεί υγειονομικό μέτρο, άλλα μια πρώτη εφαρμογή της Ελεγχόμενης Εισόδου, όπως προβλέπεται από τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, με υγειονομικό πρόσχημα. Διότι δεν διακρίνουμε τίποτα το υγειονομικό στο να μην μπορεί ο κάθε φοιτητής να κάνει δωρεάν το διαγνωστικό τεστ. Δεν βλέπουμε τίποτα το υγειονομικό, σε έναν φοιτητή που δεν μπορεί, ή ακόμα και δεν έχει πειστεί ακόμα να κάνει το εμβόλιο, να εξουθενώνεται οικονομικά πληρώνοντας 80 ευρώ το μήνα για να κάνει τεστ, τα ίδια τεστ που παλιότερα παρέχονταν δωρεάν από το κράτος. Αποτελεί ένα ταξικό μέτρο, που καθιστά το δικαίωμα στις σπουδές στην ουσία προνόμιο, και συγκεκριμένα προνόμιο αυτού που έχει να πληρώσει. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης στοχεύει το δικαίωμα στις σπουδές, με πρόσχημα την δημόσια υγεία, όπως το ν+2 προβλέπει διαγραφές φοιτητών με πρόσχημα τα δημόσια οικονομικά σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, ενώ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη ποινικοποιεί φωτογραφικά τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών με πρόσχημα την «ομαλή λειτουργία» του ιδρύματος. Όσο συνηθίζουμε να αποκλείονται φοιτητές από το δικαίωμα τους στην μόρφωση, με όποιο πρόσχημα, τόσο αυτοί οι αποκλεισμοί θα συνεχίζονται και θα επεκτείνονται.

Ως Φοιτητική Πορεία θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στις σπουδές μας με ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, με μαζικά δωρεάν τεστ, με τις απαραίτητες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, με περισσότερες αίθουσες, χωρίς αποκλεισμούς κανενός φοιτητή, ο μόνος τρόπος αγωνιστικής διεκδίκησης είναι οι Γενικές μας Συνελεύσεις, οι συλλογικές μας αποφάσεις και οι δημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου μας.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το