Επτά πολιτικοί κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας που ξεκίνησε ο Celestino Cordova πριν από 77 ημέρες

Στη φυλακή Αγκόλ που βρίσκεται στην περιοχή της Αραουκανίας, οι πολιτικοί κρατούμενοι του Μαπούτσε έκαναν απεργία πείνας για να υποστηρίξουν τον αγώνα του πνευματικού ηγέτη (Machi) Celestino Cordova. Απαιτούν επίσης την απελευθέρωσή του, δεδομένης της ευαίσθητης κατάστασης υγείας του.

“Η καταπίεση του λαού Mapuche είναι πολιτικό ζήτημα. Τα αιτήματά μας πρέπει να ακουστούν”, ανέφεραν οι κρατούμενοι σε δήλωσή τους.

Η άρνηση του Προέδρου Sebastian Piñera να συζητήσει τα αιτήματα του Machi Celestino ώθησε τους πολιτικούς κρατούμενους της Αγκόλ να αρχίσουν απεργία πείνας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη La Araucania ζήτησαν την παρέμβαση του Ειδικού Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών.

Ο Machi Celestino Cordova βρίσκεται σε απεργία πείνας για 77 ημέρες από τη φυλάκισή του στη φυλακή Temuco, απαιτώντας ίσα δικαιώματα και προϋποθέσεις για τους πολιτικούς κρατούμενους της Mapuche.

Η οικογένειά του και οι φίλοι του έχουν προειδοποιήσει για την ευαίσθητη κατάσταση υγείας του Πνευματικού Ηγέτη που έχει χάσει πολύ βάρος τους τελευταίους μήνες και έχει συνεχή υπόταση.

Ο Μάτσι Σελεστίνο εκτίει ποινή 18 ετών, καταδικασμένος για το θάνατο ενός παντρεμένου ζευγαριού που σκοτώθηκε σε πυρκαγιά το 2014.

Οι δικαστικές αρχές τον έκριναν ένοχο για το έγκλημα, με μόνο “στοιχείο” ότι βρέθηκε 2 χιλιόμετρα από τη σκηνή του συμβάντος.

Η διαμαρτυρία για τον Μάτσι ξεκίνησε αρχικά από οκτώ κρατούμενους της φυλακής της Αγκόλ. Πριν από δύο εβδομάδες, άλλοι 11 κρατούμενοι από τη φυλακή Lebu συμμετείχαν στην απεργία πείνας.

πηγή: telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το