Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, με το επιβαρυντικό στοιχείο των ρατσιστικών χαρακτηριστικών της επίθεσης, στον Ματθαίο Μερμηγκούση για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη  στις 6 Ιουνίου 2016, στον τότε εν λειτουργία προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας. Είναι η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος άνθρωπος καταδικάζεται μέσα σε περίοδο δύο ετών με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Η εισαγγελέας της έδρας Σπυριδούλα Σταυράτη είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προτεινοντας ποινή φυλάκισης 20 μηνών. Το δικαστήριο τελικά τον καταδίκασε σε 15μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Ιούνιος 2016: Το βίντεο της επίθεσης, όπως καταγράφηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, καθώς και δηλώσεις του νοσηλευτή Γ. Κουτσοδόντη

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, με το θύμα της επίθεσης, Γ. Κουτσοδόντη να περιγράφει πώς ο δράστης του επιτέθηκε ενώ ο ίδιος ήταν σε υπηρεσία στο σημείο για να συντονίσει τα ασθενοφόρα καθώς είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στον καταυλισμό. Αφού αρχικά  ο δράστης τον έσπρωξε και τον έριξε στο έδαφος, κατόπιν – πριν τον απομακρύνουν τελευταία στιγμή – έριξε εναντίον του νοσηλευτή μια παρ’ολίγον δολοφονική κλωτσιά, η οποία – όπως περιέγραψε ο δημοσιογράφος Γ. Τζούμας που κατέθεσε ως μάρτυρας,  θα μπορούσε να έχει τραγικά αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι στην κατάθεσή του ο Γ. Τζούμας περιέγραψε επίσης και τον αρχηγικό ρόλο του Μ. Μερμηγκούση σε κάθε επεισόδιο κατά προσφύγων στο νησί, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση όπου, σε άλλο επεισόδιο, πήγαινε να βάλει πρόσφυγες μέσα στην… αστυνομική κλούβα.

Να σημειωθεί ότι και κατά την επίθεσή του κατά του Γ. Κουτσοδόντη, ο Μ. Μερμηγκούσης παρέμεινε ανενόχλητος από την παρούσα αστυνομική δύναμη, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά.

Για το περιστατικό κατέθεσαν ακόμα δύο αυτόπτες μάρτυρες, που επίσης αναφέρθηκαν στην παρουσία του Μ. Μερμηγκούση σε κάθε αντιπροσφυγική κινητοποίηση με ακροδεξιά χαρακτηριστικά, καθώς και την προκλητική του στάση απέναντι σε οποιονδήποτε στεκόταν αλληλέγγυος  στους πρόσφυγες. Οι μάρτυρες υπεράσπισης απέφυγαν συστηματικά να τοποθετηθούν για τις σχέσεις του δράστη με τη Χρυσή Αυγή παρά τις επίμονες ερωτήσεις της έδρας, συχνά φτάνοντας σε τραγελαφικές διατυπώσεις, προσπαθώντας να αποδώσουν την πράξη του δράστη στην «αγανάκτησή του» για τα προβλήματα από τη λειτουργία του καταυλισμού της Σούδας.

Όπως φάνηκε και από την τελική απόφαση, που αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο, δεν κατάφεραν να πείσουν το δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι ο Μ. Μερμηγκούσης κουβαλά δύο ακόμα καταδίκες, η μία για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Γ. Στεβή, σε πολύμηνες ποινές με αναστολή.

Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση αλλά πρέπει να σημειωθει ότι έχει ήδη καταδικαστεί παλαιότερα με τον αντιρατσιστικό νόμο σε άλλο συμβάν σε 18μηνη φυλάκιση, που η έφεσή της θα εκδικαστεί την Πέμπτη.  Εκτιμάται δε από αρμόδιους παράγοντες πως αν καταδικαστεί είναι πιθανή πλέον η φυλάκισή του.

Στη ερώτηση της προέδρου κας Εμμανουέλας – Φωτεινής Κουτσοβίτη αν είχε ακούσει ο μάρτυρας υπεράσπισης κ. Σύριος ότι ο κ. Μερμηγκούσης ήταν στην Χρυσή Αυγή, ο κ. Σύριος είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Κώστας Κάργατζης, που παρουσίασε στο δικαστήριο φωτογραφίες που δείχνουν τον κ. Σύριο με ομάδα χρυσαυγιτών στη Χίο, αναγκάζοντάς τον να παραδεχθεί ότι ήταν στην Χρυσή Αυγή, αλλά πλέον έχει αποχωρήσει. Μετά δε από τις έντονες δε ερωτήσεις που δέχθηκε είπε ότι και ο κ. Μερμηγκούσης είχε πάει σε κάποιες από τις συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το