Σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας, αγωνιστικός παλμός  και  λαϊκή διάθεση καταγγελίας της πολιτικής της πείνας, της ακρίβειας, της ανεργίας, της  καταστολής , αλλά και της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς   σχεδιασμούς καταγράφηκε και στο Ηράκλειο.

Στις 11 πμ πραγματοποιήθηκε  στο Εργατικό Κέντρο(Ε.Κ.Η) η Κοινή Συγκέντρωση των σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπου η  μαζική παρουσία των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, αλλά και κυρίως των απεργών έδειχνε πολύ παραστατικά τη διάθεση της συλλογικής πάλης  απέναντι σε μια βάρβαρη πολιτική  της ακρίβειας, ανεργίας, υγεινομικής εγκατάλειψης του λαού και δραματικής επιδείνωσης του βιοτικού του επιπέδου.

Η μαζική προσέλευση των εργαζομένων– εντελώς ανατίστοιχη με το υποτονικό κάλεσμα συμμετοχής στον αγώνα τόσο από τη Διοίκηση του ΕΚΗ, όσο και από την ηγεσία της  ΑΔΕΔΥ-επιβεβαιώνει στην πράξη τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των εργατολαϊκών στρωμάτων από την εφαρμογή μιας στυγνά αντιδραστικής πολιτικής που μετετρέπει σε..πολυτέλεια το δικαίωμα στο ψωμί, τη δουλειά,την υγεία, την μόρφωση, την ειρήνη, τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση και έκφραση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ προπαγάνδισε τη συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα αρκετές μέρες πριν και συμμετείχε στη συγκέντρωση των μαζικών φορέων, με πανό και ξεχωριστό μπλοκ.

Η εκπρόσωπός του από το βήμα της συγκέντρωσης απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, καταγγέλλοντας την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, τη διάλυση του ΕΣΥ και της εκπαίδευσης, την ανεργία, τη  συνδικαλιστική και πολιτική φίμωση , αλλά και την πολιτική της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας και εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, πολιτική που εφαρμόζει η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ , έχοντας την κριτική στήριξη της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα,  στην τοποθέτησή της  έδωσε βαρύτητα στον αγώνα των υγειονομικών –απεργών πείνας και ανέδειξε το αίτημα της ανάκλησης των απαράδεκτων αναστολών εργασίας, καταδικάζοντας την πολιτική της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Στο ίδιο πλαίσιο ανέδειξε την αναγκαιότητα της κατάργησης του νομοθετικού εκτρώματος του νόμου Χατζηδάκη και διατράνωσε την πολιτική  βούληση της ΕΡΓΑΣ για υπεράσπιση των σωματείων, της απεργίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Με δικά τους μαχητικά μπλοκ πήραν μέρος στη συγκέντρωση το Μ-Λ ΚΚΕ και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του συν, εκπροσώπου της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ που εστίασε στα ζητήματα της επίτασης των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, στο αίτημα της αύξησης των μισθών, της μονιμοποίησης των αναπληρωτών, στους μαζικούς διορισμούς μονίμων και στην κατάργηση του αντιδραστικού μέτρου της Τράπεζας Θεμάτων, της ΕΒΕ και των νέων φραγμών εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ήταν, ουσιαστικά, η μόνη(!) παράταξη που στήριξε το πανό και την παρουσία συνολικά  της ΕΛΜΕ στη συγκέντρωση, με δεδομένη την πλήρη απουσία των κυρίαρχων παρατάξεων (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ), αλλά και την προκλητική απουσία του ΠΑΜΕ-Αγωνιστικής Συσπείρωσης που από το χώρο της γραμματείας της ΕΛΜΕ δεν έστειλε ούτε το επιβαλλόμενο από το καταστατικό ενημερωτικό  στα σχολεία για τη συμμετοχή του σωματείου στην απεργία και τη συγκέντρωση στο ΕΚΗ(!). Η βασική αιτία μιας τέτοιας αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς ήταν βέβαια ότι το ΠΑΜΕ καλούσε σε..χωριστή πλατεία. Ετσι αντιλαμβάνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ την ταξική στάση.. Από το χώρο της συγκέντρωσης της ΕΛΜΕ απουσίαζε επίσης και η προσκείμενη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση-Συσπείρωση» που διάλεξε την τρίτη ξεχωριστή πλατεία(!), για να δείξει την αντίθεση της στην αντιλαϊκή πολιτική, ακολουθώντας τη σεχταριστική και διασπαστική πολιτική του ΠΑΜΕ.

Απέναντι σε αυτή την αποσυσπειρωτική τακτική των χωριστών συγκεντρώσεων, που διασπούν την ενότητα των εργαζομένων και των αγώνων, σε μια κρίσιμη μάλιστα ιστορική στιγμή ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων, τόσο το Μ-Λ ΚΚΕ, όσο και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΙΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αντέταξαν το σωστό δρόμο της ενότητας των εργαζομένων και της  αντιπαράθεσης στη γραμμή της υποταγής, με τοποθετήσεις, προκηρύξεις και συνθήματα που καταδίκαζαν την αντιδραστική πολιτική της φτώχειας, ανεργίας και ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας, μπροστά και δίπλα στους εργαζόμενους, δείχνοντας στην πράξη την πίστη τους στη δυναμική της διεκδικητικής και ταξικής πάλης.

Η ειρηνική  πορεία που ακολούθησε ήταν αρκετά μαζική, διένυσε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και διαλύθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, αφήνοντας ένα ουσιαστικό και τονωτικό αγωνιστικό μήνυμα, αλλά και παρακαταθήκες για νέο ξεκίνημα και κλιμάκωση της πάλης μας.Μπροστά σε αυτό το χρέος θα καταθέσουμε ξανά τις δυνάμεις μας, μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το