γράφουν οι: Αφροδίτη Ερμίδη, Ηλέκτρα Ζαργάνη

Οι επιχορηγήσεις μουσικών δράσεων για το 2020 φανερώνουν πολλά για τον τρόπο που οραματίζεται η Λίνα Μενδώνη τον σύγχρονο πολιτισμό

Με 242.990 ευρώ επιχορηγήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι 25 φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μουσικής. Η πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ξεκάθαρα σε επιχορήγηση για μουσικές δράσεις σύγχρονου πολιτισμού με στόχο την υποστήριξη νέων καλλιτεχνών, πρωτοποριακών και ερευνητικών εκδηλώσεων. Παρ’ όλα αυτά η συντριπτική πλειονότητα των φορέων που επιχορηγήθηκαν δεν έχει καμία σχέση με τον σύγχρονο πολιτισμό, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα όχι μόνο για τα καλλιτεχνικά κριτήρια της επιτροπής αξιολόγησης αλλά και για το αν το υπουργείο τηρεί έστω και τα προσχήματα για τη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθεί. Τι σχέση μπορεί να έχει η χορωδία Αγία Σκέπη από το Αγρίνιο ή η Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής με τον σύγχρονο πολιτισμό; 

Ενδεχομένως μόνο οι άνθρωποι του υπουργείου μπορούν να μας απαντήσουν. Όπως προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα του Documento, υπάρχουν φορείς που έχουν λάβει επιχορήγηση αλλά δεν διαθέτουν καν ενεργή ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ούτε έχουν κάνει την παραμικρή αναφορά στις δράσεις για τις οποίες επιχορηγήθηκαν.

Το ΥΠΠΟΑ χρηματοδοτεί και δεν ελέγχει

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο δεν έχει κάποια αρμόδια διεύθυνση που να παρακολουθεί την πορεία και την υλοποίηση –ή μη– των δράσεων που επιχορηγεί. Όπως όμως συγκεκριμένα αναφέρει στην πρόσκληση, «σημειώνεται ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, τα αρχικά χρονοδιαγράμματα πολλών δράσεων δεν κατέστη ή δεν καθίσταται δυνατόν να τηρηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς υλοποίησης που λαμβάνουν την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ θα κληθούν να υποβάλουν, όπου χρειάζεται, επικαιροποιημένα στοιχεία (χρόνος και χώρος διεξαγωγής δράσης) σε ό,τι αφορά την πρότασή τους». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το αν πραγματοποιήθηκαν οι επιχορηγούμενες εκδηλώσεις ούτε για το πώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν. Επίσης δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για τον τρόπο που συμμετείχαν στην πρόσκληση φορείς που εντέλει δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου του υπουργείου, «διευκρινίζεται ότι η πρόσκληση δεν αφορά αιτήματα που δεν άπτονται του αντικειμένου του σύγχρονου πολιτισμού, π.χ. παραδοσιακοί χοροί, λαϊκή παράδοση κ.ά.».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΑΜΚΕ Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής Επόμενη Ημέρα (περίεργος τίτλος αλήθεια, με την ιστοσελίδα της www.day-after.gr να είναι ανενεργή), η οποία παλαιότερα είχε υλοποιήσει πράξη «∆ημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Αττικής» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού». Έλαβε οικονομική ενίσχυση ύψους 15.000 ευρώ για το φεστιβάλ ΜουσιΚώς. Σύμφωνα με το αίτημά της θα πραγματοποιούνταν συνολικά δέκα συναυλίες στην Κω, τη Ρόδο, τη Νίσυρο, τη Χάλκη και τη Σύμη. Τελικά στο εν λόγω φεστιβάλ συμμετείχε αποκλειστικά και μόνο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πραγματοποιώντας δύο συναυλίες κλασικής μουσικής στη Ρόδο και δύο στην Κω. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έδρα της και τα τηλέφωνά της είναι ίδια με της εταιρείας PSG Περιβαλλοντική Γεω-ερευνητική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

Άλλη μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έλαβε επιχορήγηση είναι η Gre.Ex Music Office, αιτούμενη οικονομική ενίσχυση ύψους 4.000 ευρώ για τη δράση «Συμμετοχή του Gre.Ex Music Office στο Showcase Φεστιβάλ Primavera Pro στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, με συμμετοχή δύο Ελλήνων καλλιτεχνών (Leon of Athens και Theodore) σε δύο σκηνές του Φεστιβάλ». Η εταιρεία δηλώνει πως υποστηρίζει νέους Ελληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό – βέβαια το παράδοξο είναι ότι οι καλλιτέχνες είναι μόνο τρεις (Theodore, Leon of Athens, Stella), όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της. Η εν λόγω χρηματοδότηση δόθηκε για ένα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τελικά ηλεκτρονικά και καθώς φαίνεται χωρίς τη συμμετοχή των δύο Ελλήνων καλλιτεχνών. [σ.σ. Μετά το ρεπορτάζ ο καλλιτέχνης Leon of Athens επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε πως ο ίδιος δεν είχε προσωπικη γνώση για την εν λόγω επιχορήγηση].

Το μαφόριο της υπερμάχου κυμάτιζε υπέροχα

Ο Πνευματικός Πολιτιστικός Σύλλογος Η Αγία Σκέπη με έδρα το Αγρίνιο έλαβε οικονομική ενίσχυση ύψους 3.000 ευρώ για την πραγματοποίηση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου και αρνητική εισήγηση για παραχώρηση αιγίδας. Η χορωδία παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής Αγία Σκέπη ουσιαστικά λειτουργεί ως ιδιωτικός σύλλογος. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του συλλόγου Χρυσούλα Τασολάμπρου υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές με τον Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου στο Facebook αναφέρει: «Στη φωτογραφία διακρίνεται η Ελληνική σημαία και η Παναγία Θεοτόκος κρατώντας το μαφόριό της (Αγία Σκέπη). Πραγματικά οικτίρω όσους ενοχλούν τα ιερά σύμβολα της πατρίδας και της Ορθοδοξίας!». Προς επίρρωση του απροσμάχητου της ορθοδοξίας και της εκκλησίας, στην επίσημη σελίδα της χορωδίας στο Facebook αναπαράγονται τα αιτήματα της ιστοσελίδας menoume-ekklisia.gr τα οποία συνοψίζονται στο «Θέλουμε να μένουμε εκκλησία, θέλουμε να πηγαίνουμε εκκλησία, θέλουμε να κοινωνούμε το ζωοποιό σώμα και αίμα του Χριστού». Και αυτή η απαίτηση διατυπώνεται εν μέσω πανδημίας.

Ο φορέας Κέδρος ΣΥΝ έλαβε οικονομική ενίσχυση 8.000 ευρώ και αιγίδα για τη δράση με τίτλο «13o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής και Θερινή Μουσική Ακαδημία» που θα πραγματοποιoύνταν στα τέλη Αυγούστου στο Kipriotis Village Resort Hotel στην Κω. Ο φορέας που πήρε την επιχορήγηση δεν έχει καμία επίσημη παρουσία στο διαδίκτυο και η ιστοσελίδα που υπάρχει στο μητρώο καλλιτεχνών δεν λειτουργεί (www.imf.org.gr). Η ιστοσελίδα της τουριστικής επιχείρησης η οποία είναι και ο χώρος διεξαγωγής του φεστιβάλ δεν αναφέρει πουθενά τις εκδηλώσεις που επιχορηγήθηκαν φέτος. Σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του ίδιου ομίλου έχει πραγματοποιήσει ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017 σε επίσκεψή του στην Κω, όπως και τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας το 2018.

Η Affekt Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία έλαβε ενίσχυση 4.000 ευρώ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αέρας στις Κυκλάδες». Η εταιρεία δεν έχει καμία παρουσία στο διαδίκτυο και το πρόγραμμα για το οποίο επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινωθεί πουθενά.

Καθώς κακοπροαίρετοι δεν είμαστε, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ψάχνοντας τους 25 φορείς που χρηματοδοτήθηκαν ανακαλύψαμε ότι το έργο δύο εξ αυτών πράγματι άπτεται του αντικειμένου της πρόσκλησης: το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου που έλαβε χώρα για ένα πενθήμερο τον Αύγουστο λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση ύψους 15.000 ευρώ και το Chania Rock Festival που διεξάγεται από το 2002 στην πόλη των Χανίων.

Στο “εξώφυλλο”: «Ορχήστρα», Κονσταντίν Τσεμποτάρεφ, 1931

πηγή: documentonews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το