Ομάδα ΜΚΟ κατηγορεί τρεις Γάλλους κατασκευαστές όπλων ότι ευθύνονται για τα εγκλήματα πολέμου του σαουδαραβικού συνασπισμού στην Υεμένη

Την Πέμπτη, η Διεθνής Αμνηστία Γαλλίας, οι Sherpa, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) και η Mwatana για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέθεσαν μήνυση σε δικαστήριο του Παρισιού κατά των Dassault Aviation, Thalès και MBDA France για συνενοχή τους σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη λόγω του ότι πουλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι η σιωπηρή υποστήριξη του Παρισιού στον λεγόμενο συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης έχει ανάψει τις φλόγες της σύγκρουσης και έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη.

Η βίαιη εκστρατεία βίας του Ριάντ κατά της Υεμένης, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 για να επαναφέρει στην εξουσία τον φυγόδικο πρώην πρόεδρο της Υεμένης Abdu Rabu Mansur Hadi, με αποτέλεσμα, μετά από οκτώ χρόνια πολέμου, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. σήμερα, μετατρέποντας τη φτωχή αραβική χώρα σε «κολαστήριο».

“Οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού προκάλεσαν τρομερή καταστροφή στην Υεμένη. Τα όπλα που παράγονται και εξάγονται από τις ευρωπαϊκές χώρες, και ειδικότερα από τη Γαλλία, επέτρεψαν αυτά τα εγκλήματα”, διευκρίνισε ο διευθυντής της υεμενικής οργάνωσης Mwatana για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Abdulrasheed Al-FAkih.

Σύμφωνα με τις τέσσερις ΜΚΟ, τα προαναφερθέντα γαλλικά εργοστάσια έχουν προμηθεύσει πυρομαχικά και υπηρεσίες συντήρησης, αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2015 και 2020, στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το