Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς προχωρά για ακόμη μια φορά σε ένα σχέδιο με στόχο την εκ νέου μείωση του προσωπικού της. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται για άλλη μια φορά μέσα στα 3 τελευταία χρόνια μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης.
Μετά από μια δεκαετία μαζικών περικοπών στις τράπεζες μέσω των «εθελουσίων» εξόδων, που οι εργαζόμενοι μέσα από σειρά πιέσεων και εκβιασμών σύρθηκαν σε αυτά τα προγράμματα, από το 2019 η πολιτική της εργοδοσίας για τη μείωση προσωπικού περνάει μέσα από τις αποσχίσεις τμημάτων και την μετακίνηση σε άλλες εταιρείες.
Η αρχή έγινε στην τράπεζα Πειραιώς το 2019 όταν προχώρησε σε κατάργηση του τμήματος των κόκκινων δανείων, το οποίο πούλησε σε ιδιωτική εταιρεία. Από τους 1.200 εργαζόμενους τότε πολλοί αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία, άλλοι πήραν δυσμενείς μεταθέσεις, άδειες άνευ αποδοχών, ενώ 24 άτομα απολύθηκαν.
Στα τέλη Σεπτέμβρη η διοίκηση της τράπεζας, συνεχίζοντας με την ίδια συνταγή της μείωσης προσωπικού, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να μεταφέρει τις δραστηριότητες δύο κλάδων σε μια νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην πώλησή της. Πρόκειται για τον κλάδο data entry services, ο οποίος περιλαμβάνει υπηρεσίες καταχώρισης, εισαγωγής, διατήρησης, ενημέρωσης και επικαιροποίησης δεδομένων, καθώς και τον κλάδο διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας. Περίπου 200 εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτές τις υπηρεσίες, τους οποίους θέλει η διοίκηση να διώξει.
Όσο και να διαβεβαιώνει η διοίκηση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία χρόνων για να καταλάβουν, ότι το μόνο που ενδιαφέρει την εργοδοσία είναι η μείωση του κόστους, αδιαφορώντας για τις τύχες των εργαζομένων.
Οι σύλλογοι εργαζομένων άμεσα κατήγγειλαν τις προθέσεις της διοίκησης, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Ωστόσο παρά τα μεγάλα λόγια των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι αυτές οι ηγεσίες ουσιαστικά ενεργούν ως το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης και αργά ή γρήγορα θα αναδιπλωθούν. Οι εργαζόμενοι οφείλουν μέσα από τα σωματεία τους να βάλουν φραγμό στους νέους σχεδιασμούς της τράπεζας και από την άλλη να απομονώσουν της συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το