Τηλεργασία στο Δημόσιο ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τη ως «δούρειο ίππο» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, και αυτή τη φορά όχι με δικαιολογία την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Απριλίου, η τηλεργασία προορίζεται τόσο για «κανονικές» όσο και για συνθήκες «κρίσης».

Ατομικά συμφωνητικά και εργαζόμενοι-«λάστιχο» στο δημόσιο

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκονται νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μετά το τέλος του lockdown, με τις θέσεις να προορίζονται αποκλειστικά για τηλεργασία. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν με το νέο καθεστώς δεν θα μπορούν να εργαστούν δια ζώσης στο μέλλον.

Στόχος της επιβολής της τηλεργασίας στο δημόσιο είναι και η αντικατάσταση θέσεων μόνιμης εργασίας με θέσεις προσωρινής ή περιοδικής τηλεργασίας που θα παρέχεται απο εργαζόμενους με ατομικά συμφωνητικά.

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται είναι ένα ακόμα πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται μέσω ενός ατομικού συμφωνητικού, στο οποίο θα περιγράφονται εξατομικευμένα οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις της υπηρεσίας, να «συναινεί» στην τηλεργασία.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιωχθεί το σπάσιμο του ενιαίου μισθολογίου και το άνοιγμα του δρόμου για εξατομικευμένη εργασία και αμοιβή, για την ατομική αξιολόγηση του εργαζόμενου, για την πολυδιάσπαση των εργαζομένων όσον άφορα τους όρους εργασίας και αμοιβής, γεγονός που θα λειτουργήσει σαν τροχοπέδη στη διαμόρφωση ενι­αίων συλλογικών οικονομικών και εργασιακών διεκδικήσεων και θα χρησιμοποιηθεί για την αποδυνάμωση και την διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος των δημόσιων υπαλλήλων.

Παράλληλα εξετάζεται η εφαρμογή της τηλεργασίας για συγκεκριμένες μέρες ανά μήνα ή ανά έτος, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιείται η τηλεργασία μέσω κυλιόμενης βάρδιας.

Έτσι, ο εργαζόμενος-«λάστιχο», όπως οι συμβάσεις-«λάστιχο» που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του ιδιωτικού τομέα, επεκτείνονται και στο δημόσιο. Μόνο που αυτή τη φορά εργοδότης θα είναι το ίδιο το κράτος και η κυβέρνηση.

Παράλληλα, κυβέρνηση και υπουργείο Εσωτερικών σπεύδουν να καθορίσουν το πλαίσιο των συναντήσεων που θα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς θα απαιτείται η άδεια του προϊσταμένου, ο οποίος θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν το περιεχόμενο της συζήτησης.

Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ετοιμάζεται να πλήξει το ενιαίο μισθολόγιο, τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, να θέσει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο την εργασιακή ζωή ακόμα και την επικοινωνία των εργαζομένων ώστε να θέσει εμπόδια στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και πάλη τους.

«Χρυσώνουν» το χάπι για τα νέα αντεργατικά μέτρα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι κάνοντας λόγο για «οφέλη» των εργαζομένων, καθώς και η τηλεργασία θα εφαρμόζεται «συναινετικά». Παρά την ωραιοποιημένη εικόνα που προπαγανδίζεται, αυτό που πραγματικά επιδιώκεται είναι η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η «ενίσχυση της παραγωγικότητας» και η «βελτίωση της απόδοσης» του εργαζόμενου που σημαίνει εντατικοποίηση της εκμετάλλευσής του.

Στους στόχους του νομοσχεδίου είναι η «αξιολόγηση της απόδοσης του εργαζόμενου στα αποτελέσματα εργασίας»το πέρασμα δηλαδή με άλλη μορφή της αξιολόγησης στο δημόσιο, ενάντια στην οποία έχει δοθεί μεγάλος αγώνας των εργαζομένων.

Είναι, επίσης, η μετακύλιση μεγάλου μέρους του λειτουργικού κόστους του δημοσίου στον ίδιο τον εργαζόμενο, καθώς πλέον το «γραφείο» του θα είναι το ίδιο του το σπίτι, στη λογική του «λιγότερου κράτους» και της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της εξατομικευμένης κοινωνίας που λανσάρει η Νέα Δημοκρατία.

Η συντριπτική πλειονότητα δηλαδή των επιδιώξεων του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου που επιβάλλεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα επιχειρείται να γίνει κανονικότητα και στο δημόσιο, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Μετά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και το τσάκισμα της ασφάλισης που επέφερε η λαίλαπα των μνημονίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με την τηλεργασία να «σπάσει» ουσιαστικά από την πίσω πόρτα και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν ξεφύγει από την αντεργατική πολιτική και τη μνημονιακή λιτότητα της τελευταίας δεκαετίας.

Έχει αποδειχθεί ήδη, από την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και πλήθος άλλων χωρών, ότι η εργασία στο σπίτι ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους για σειρά ζητημάτων, όπως το εργασιακό ωράριο, καθώς τα όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής συγχέονται ή προσπαθούν ο ίδιος ο εργοδότης ή ο προϊστάμενος να τα συγκεράσουν.

Επιπλέον, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, καθώς σε πλήθος περιπτώσεων ζητείται η εγκατάσταση κάμερας στον υπολογιστή του εργαζομένου ή η πρόσβαση σε προσωπικά αρχεία, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα την ιδιωτικότητα.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πρέπει να τεθούν σε ετοιμότητα για να αποκρούσουν το νέο νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών και κυβέρνηση.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το