Για δεύτερη μέρα συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, της σωματικής ακεραιότητάς τους, της ζωής τους, με αφορμή το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο στη Ζώνη Περάματος και οδήγησε στον τραυματισμό ακόμη δύο συναδέλφων του, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓ.Α.Σ συμμετέχει και καλεί στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Η Προκήρυξη – Ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ

 Όχι στα εργοδοτικά εγκλήματα που πληρώνει ακριβά με τη ζωή της η εργατική τάξη!

Κάτω η κυβερνητική πολιτική που τροφοδοτεί την αθλιότητα των συνθηκών εργασίας !

Για άλλη μια φορά βάφτηκε στο αίμα η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών.

Έρχονται να προστεθούν στη μακάβρια λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής έλλειψης μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την έλλειψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Χαρακτηριστικά, το 2022 τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων έφτασαν τα 102 (διπλάσιος αριθμός από το 2019), ενώ από τις αρχές του 2023 μετράμε ήδη 71 απώλειες εργαζομένων σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Αποκορύφωμα αυτού του ιστορικού μαύρου ρεκόρ είναι ότι 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη δουλειά τους μόνο το διάστημα 22 με 29 Μαΐου, λίγες μόνο μέρες μετά το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη.

Η μεγάλη πύκνωση των εργατικών ατυχημάτων και ειδικά των θανατηφόρων δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες που όχι μόνο δεν ελέγχονται από τα αρμόδια κρατικά όργανα αλλά αντίθετα η κυβέρνηση τους έχει προσφέρει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιδίδονται χωρίς συνέπειες και ενόχληση σε ένα ασύδοτο κυνήγι του κέρδους με ένταση της υπερεκμετάλλευσης και χωρίς να λαμβάνουν,  για λόγους “κόστους”, τα επιβεβλημένα μέτρα για την ασφάλεια και τη ζωή των εργατών.

Άθλιες συνθήκες εργασίας με τους εργαζόμενους να εξουθενώνονται και να εκτίθενται σε συνεχή κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και για την ζωή τους: Αυτό είναι το “βασίλειο” που έχουν κτίσει η κυβέρνηση μαζί με την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς για να θησαυρίζει το κεφάλαιο.

Η ΕΡΓΑΣ καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που φέρει την κύρια ευθύνη γι’ αυτά τα εγκλήματα καθώς κάνει πλάτες στην εργοδοσία, επιτρέποντας την ασυδοσία στους χώρους δουλειά. Έχοντας μετατρέψει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (δια της «αναβαθμίσεως» σε ανεξάρτητη αρχή) σε διακοσμητικό στοιχείο.

Καλεί τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα τους, να οικοδομήσουν όρους ενιαίου μαζικού αγώνα ενάντια σε αυτή την εγκληματική πολιτική.

Όλοι στο Πανπειραϊκό συλλαλητήριο της 31.5, στην Πλατεία Κοραή 7μμ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το