Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει πληροφορίες πως οι Λίβυοι φύλακες του κέντρου κράτησης πυροβολούσαν εναντίον των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, ανάμεσά τους και έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο κέντρο κράτησης στη συνοικία Τατζούρα της Τρίπολης, όταν το υπόστεγο στο οποίο κρατούνταν έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών.

AP Photo

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι σημειώθηκαν δύο αεροπορικές επιδρομές, η μία εκ των οποίων έπληξε ένα άδειο γκαράζ και η άλλη ένα υπόστεγο στο οποίο κρατούνταν περίπου 120 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Υπάρχουν αναφορές ότι μετά την πρώτη επιδρομή οι φρουροί πυροβόλησαν εναντίον κάποιων προσφύγων και μεταναστών την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν», τονίζεται στην έκθεση.

Την ίδια στιγμή δύο από τους επιζήσαντες, μιλώντας ανωνύμως στο Associated Press, κατήγγειλαν ότι η τοπική πολιτοφυλακή τους είχε επιστρατεύσει και τους είχε βάλει να εργάζονται σε χώρο κατασκευής όπλων, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο κέντρο κράτησης.

Για αρκετούς μήνες τους έστελναν μέρα και νύχτα να εργάζονται στο εργαστήριο, όπου καθάριζαν αντιαεροπορικά όπλα, ενώ στον χώρο υπήρχε μεγάλη ποσότητα πυραύλων και βλημάτων.

Στο μεταξύ από τους 600 και πλέον μετανάστες που βρίσκονταν στο κέντρο, 300 παραμένουν ακόμα εκεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που ανέφερε ότι 187 είχαν εγγραφεί στον κατάλογό του για «εθελοντική επιστροφή».

Ο ΔΟΜ γνωστοποίησε επίσης πως οι ομάδες του εντόπισαν και στη συνέχεια μετέφεραν στο νοσοκομείο «ομάδα μεταναστών που είχαν τραυματιστεί σε γειτονικές συνοικίες, αφού έφυγαν από την Τατζούρα μετά την επίθεση».

«Η επίθεση το βράδυ της Τρίτης κόστισε τη ζωή σε αθώους ανθρώπους, και όλα τα μέρη πρέπει να δράσουν αμέσως», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στη Λιβύη, Οτμάν Μπελμπέισι.

«Τα βάσανα των μεταναστών στη Λιβύη έχουν γίνει αφόρητα. Πρέπει να είναι σαφές για όλους πως η Λιβύη δεν είναι ένα ασφαλές μέρος και πως χιλιάδες ζωές εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο», πρόσθεσε.

«Ο ΔΟΜ εξακολουθεί να απαιτεί τον τερματισμό της αυθαίρετης κράτησης και υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη πως οι άμαχοι δεν είναι στόχος» υπενθυμίζοντας πως περίπου 3.300 μετανάστες εξακολουθούν να κρατούνται μέσα και γύρω από τη λιβυκή πρωτεύουσα σε κέντρα που κινδυνεύουν.

————————–Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το