Η νέα γεώτρηση του Γιαβούζ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Κύπρου και της Ε.Ε. που τη χαρακτηρίζει παράνομη καθώς είναι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου βρίσκεται το γεωτρύπανο Γιαβούζ προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις, σύμφωνα με του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «ως συνιδιοκτήτες του νησιού» έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον τομέα όπως και οι Ελληνοκύπριοι.

«Αν βρεθούν εδώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν τα έσοδα» προσθέτει.

Η Κύπρος αντέδρασε έντονα στη νέα αυτή κίνηση της Τουρκίας εντός κυπριακής ΑΟΖ τονίζοντας ότι «εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχολιάζοντας τη δραστηριότητα του Γιαβούζ σημειώνει ότι η Τουρκία «συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL».

Κάνει λόγο για ακόμα μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε» σημειώνει.

Επίσης ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο είχε κάνει λόγο για παράνομες γεωτρήσεις και πρόσθεσε ότι για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα και η πρόθεση της Τουρκίας για περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή «κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση».

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το